Berta Sándor

Mesterséges intelligencia képzése minimálbérért

Napjainkban egyre népszerűbb a digitális futószalag-munkának számító tevékenység.

Adatbázisok tisztítása, online alkalmazások értékelése, kulcsszavak osztályozása, fotók szavakkal való leírása... Ezek mind apró részekre bontott, unalmas, ismétlődő munkák, melyeket mégis monitorok előtt görnyedő fejlődő országbeli emberek végeznek. Egyre többen foglalkoznak azzal, hogy fáradságos munkával előkészítsék azokat az adatokat, amelyek segítségével képezhetők a mesterséges intelligencián alapuló rendszerek. A hatalmas adatmennyiségek feldolgozását biztosító módszer elsősorban az autóiparban népszerű. A cél az, hogy a technológiára épülő rendszerek végül intelligensebbek legyenek az embereknél és gyorsabban felismerjék a veszélyes helyzeteket. Sok ilyen úgynevezett Clickworker dolgozik rendkívül kemény körülmények között és nagyon kevés pénzért.

A technológia képzését segítők akár naponta 10-12 órán át is nézik a monitort. Világszerte több százmillióan végzik ezt a tevékenységet, a többségük Indiában, a Fülöp-szigeteken, Venezuelában, Brazíliában, Malajziában, Kenyában és számos más országban. A kiválasztott fotók és más anyagok autóipari konszernektől, beszállítóktól, IT-társaságoktól származnak. A clickworkerek jelentős része szabadfoglalkozású, az egyik megbízástól a másikig él és a munkájukért kapott összeg alig elegendő a megélhetésükre. Ők jelentik gyakorlatilag a láthatatlan munkásréteget, napjaink digitális gyártószalagok melletti munkavállalóit, akiknek alkalmazásához nincs szükség üzemekre.


Marc Mengler, az Under-stand.ai nevű startup vezetője szerint emberi információ-utófeldolgozás nélkül a legjobb algoritmusok sem elég jók. A vállalkozás ügyfelei között neves autógyártók vannak, amelyek rendkívül sok videoalapanyagot küldenek az Under-stand.ai szakembereinek, akik a felvételeket képekre bontják le, majd azokat, amelyek az autonóm közlekedés szempontjából fontosak, megjelölik. Amennyiben ez nem történne meg, akkor a mesterséges intelligencia nem tudná, hogy pontosan mit lát és mi a fontos a tanulása szempontjából.

Egyetlen egyórás videó 108 000 képből áll. Amennyiben egy vállalat százezer órányi felvétel rögzít, akkor az közel 11 milliárd képet jelent. Az összetett közlekedési helyzetek fotónként való megjelölése akár 3 órát is igénybe vehet. Amennyiben egyetlen embernek kellene ezt a feladatot elvégeznie, akkor az több mint 32 milliárd órát vagy közel 3,7 millió évet venne igénybe.

A clickworker jelenség 2005-ben kezdődött, amikor az Amazon létrehozta a Mechanical Turk (MTurk) nevű platformot, amelynek a segítségével a piaci szereplők megbízhattak szabadúszó szakembereket kisebb digitális munkák elvégzésével. Eleinte ezek a feladatok a tartalmak vagy az ügyfélértékelések rendezésére irányultak. Az igazi fordulópontot 2017 jelentette, amikor a cégeket egyre több autóipari óriás bízta meg munkákkal. A nagy gyártók nincsenek közvetlen kapcsolatban a munkásokkal, akik meglehetősen kiszolgáltatottak a munkaerőpiacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #15
    A Mechanical Turk már csak adatgyűjtésre szolgál! Ne adjon ott meg senki adatot. Munkát nem adnak. Bárhonnan jelentkezel, jön a sablon szöveg, hogy nem feleltél meg, olyan dolgok alapján amiket sajnos nem mondhatnak meg! Egy nagy kamu az egész! Az adataidat akarják begyűjteni. Több országból is történt oda regisztráció, de senki sem felelt meg!
  • Thrawn #14
    off("2-8 hsz hova lett??");
    Nem láttam, de nagy összegben fogadnék - a képen látható jómunkásembert elnézve - hogy nem volt polkorrekt. :)))
  • Sequoyah #13
    Epp ez a baj, hogy bar trivialis feladat lenne, egy gep ma megsem kepes ra.

    Kutatasok mar regebben kimutattak, hogy azon alapveto kepessegeink amiket 2 evesen tanulunk, joval nehezebben automatizalhatoak, mint amiket 20 evesen tanulunk. Ezek azon kepessegek, amiket BARKI el tud vegezni aki ember, viszont egy gep egyaltalan nem.

    Ezek utan teljesen nyilvanvalo es termeszetes, hogy ez az iparag letre fog jonni, es minimalberert fogjak emberek vegezni...
  • zola2000 #12
    A Google csinálja ezt a legpofátlanabban: néha a captcha rendszerük tudja hogy "nem vagyok robot" de azért jelöljem be a zebrát vagy a közlekedési lámpákat a képen.

    Én ilyenkor trollkodni szoktam és rossz választ adni, és átmentem. (Dolgozzon nekik ingyen aki akar)
  • Kissssss0 #11
    valószínűleg a cikkírónak nem tetszik valami szokás szerint....
  • Steel #10
    off("2-8 hsz hova lett??");

    Szóval, az amazon baromira nem ad el semmilyen emberi munkaerőt MI-ként. Viszont annak az MI-nek, amit majd tényleg el akar adni, fel akar használni, nagyon sokat kell fejlődnie.
    Az MI az tulajdonképpen tanuló algoritmusokból és konvolúciós hálózatokból felépített entitás. Kezdetben olyan mint egy gyerek, tanulás nélkül nem tudja mit kell csinálnia, hogy kell csinálnia.
    Ehhez példák kellenek neki, NAGYON sok példa, melyekből tanul. Jó és rossz példa egyaránt.
    Tehát ami most az amazonnál folyik, az az MI edzése és fejlesztése emberek által, akik a minél változatosabb példákat súlyozzák, pontozzák, amit az MI feldolgoz.


    Utoljára szerkesztette: Steel, 2019.08.05. 12:43:57
  • kvp #9
    Az eredeti mechanical turk Kempelen Farkas 18. szazadi al MI-je volt, ahol a gep helyett egy benne elrejtozott ember sakkozott. https://hu.m.wikipedia.org/wiki/A_T%C3%B6r%C3%B6k

    Na most az Amazon ugyanezt csinalja, MI fejlesztes helyett olcso emberi munkaerot ad el MI-kent. Ez is ugyanugy csalas mint a regi 'sakkozogep'.
  • csicso82 #1
    Tipikus munka ami az MI feladata lenne erre emberek csinálják, hogy az MI könnyebben tudjon tanulni.