Berta Sándor

Az embernek kell kordában tartania a mesterséges intelligenciát

Kereshet pénzt egy önálló, például festeni tudó gép? És fordítva, mennyire tudja az emberi agyat emulálni egy számítógép? A berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállítás (IFA) kapcsolódó rendezvényén a szakértők arra a kérdésre keresték a választ, hogy milyen a mesterséges intelligencia valódi természete. Abban egyetértés volt, hogy az ember határozza meg azt, hogy a gépek hogyan fejlődjenek tovább, s az is egyértelmű volt, hogy a gépeket és azok fejlődését világos határok közé kell szorítani.

A konferenciát Garri Kimovics Kaszparov nyitotta meg, akinek 1997 májusában az IBM Deep Blue volt az ellenfele. A nem mindennapi megmérettetés 1997. május 11-én ért véget és az IBM Deep Blue végső sikerét hozta. A nemzetközi nagymester, korábbi sakkvilágbajnok kiemelte, hogy kétség sem férhet ahhoz, hogy a gépek egyre több feladatot fognak átvenni tőlünk és ott egészítik majd ki az embereket, ahol hiányosságaik vannak. A gépek ugyanakkor sosem lesznek tökéletesek és az emberek feladata lesz annak kitalálása, hogy hol tudják pótolni az intellektusukkal és a megérzéseikkel a gépek gyengeségeit.


Az utóbbiakból pedig van bőven, hiszen - minden előrelépés ellenére - hiába tudják például a mesterséges intelligencia rendszerek a mintafelismerésnek köszönhetően automatikusan azonosítani egy felhasználó Facebook-barátait, ha egy napszemüveg vagy baseballsapka már drasztikusan lecsökkenti az azonosítás pontosságát. E dolgok kiküszöbölésén túl nagyon nehéz lesz megtanítani a számítógépnek az érzelmi intelligenciát, pedig arra Elisabeth André, az Augsburgi Egyetem vezető professzora szerint mindenképpen szükségük lesz, ha meg akarják érteni az embereket. Ahhoz, hogy gépek és emberek csapatban tudjanak dolgozni, sok képességgel kell rendelkezni, az egyik legfontosabb pedig a másik érzelmeinek felismerése.

Az emberek az érzelmeket többek között a mimikából olvassák ki. Azt, hogy mit jelentenek az emberi érzelmek, informatikusoknak kell megtanítaniuk a gépeknek. Ez hosszadalmas és fáradságos munka. André és a kollégái erre a célra egy szoftvert fejlesztettek ki, amely képeket elemez a néha nem túl világos testjelek után kutatva. Azonban az empátia sokkal többet jelent annál, minthogy felismerjük az arckifejezéseket.


Trent McConaghy, a blokklánc technológia úttörője és az OceanProtocol, valamint a BigChain DB társalapítója olyan mesterséges intelligenciáról álmodik, amely képes képeket festeni, majd a kriptovaluták segítségével önállóan értékesíteni. Amennyiben ez megvalósulna és elegendő vevő lenne ezekre az alkotásokra, akkor hamarosan köszönteni lehetne az első mesterséges intelligencia-milliárdost is. Ő például hiszi, hogy egy napon önállóan közlekedő taxik és teherautók flottái kereshetnek pénzt. Az így keletkező nyereség szétosztható lenne az emberek között, mint alapjövedelem.

Hasonlóan utópisztikus világképet festett le Robin Hanson brit író és gazdaságkutató, aki azt javasolta, hogy az emberi agyat emulálni kellene a számítógépekre. Ezek a modellek ugyan csak számítógépes szimulációkként léteznének, de a művészvilágban továbbra is úgy viselkednének, mint az emberek. Ugyanakkor Hanson elismerte, hogy egy ilyen technológia kifejlesztése és tökéletesítése akár több évszázadba is telhet.


Kaszparov szerint hiba tökéletességet elvárni a gépektől, bőven elég, ha jobban teljesítenek az embereknél

Wendell Wallach, a Yale Egyetem professzora kitért a harci robotokra és hangsúlyozta, hogy a gépeknek sosem szabadna emberek életéről és haláláról dönteniük. A szakértő évek óta foglalkozik az etika és a morál kérdésével a mesterséges intelligenciával összefüggésben. Wallach kifejtette, hogy az emberek őrültek lennének, ha erre az ösvényre lépnének, az autonóm fegyverrendszerek ugyanis olyan saját célokat határozhatnának meg, amelyeket a fejlesztőik nem láttak előre. A végkövetkeztetés szerint a legfontosabb az, hogy a mesterséges intelligencia és a gépek esetében mindig az embereknél maradjon az irányítás, akkor is, ha a robotok és az algoritmusok egyre több feladat elvégzését veszik át tőlünk. Kaszparov rámutatott, hogy könnyen lehet, hogy végül ez lesz az emberiség legnagyobb feladata.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #12
    Az alapjövedelem az a kommunizmus újratöltve.
  • zola2000 #11
    Nem alapjövedelem kell majd a jövőben, hanem tankötelezettség 25 évig, nyugdíjkorhatár 40 év kb
  • esztyopa #10
    Az *alapjövedelem*,a gépek termelte profit szétosztása az emberek között - jó gondolat,de pont azok,akik rendelkeznek felette, körmük szakadtáig ellenezni fogják.
    Nem tudom miért bíbelődnek a robotizációval,meg az MI-fejlesztéssel addig,amíg ezek az őslények CSAK a profitra hajtanak,nem pedig az életünk jobbá tételére.
    Ez áll most már a fejlődés,fejlesztések útjába.
    Az emberi természet fejlesztésére kéne koncentrálni
  • Jawarider #9
    Még mocskos messze vagyunk a MI-től.
  • kvp #8
    Ha jol latom sokan keverik az MI fejleszteseket a kommunizmussal. Raadasul egyikhez sem ertenek igazan.

    Az MI fejlesztesnel egyetlen dolgot donthet el biztosan az ember, hogy kifejleszti-e vagy sem. Ha meg se probaljuk, akkor biztos nem lesz, ami egy egesz jo vedekezesnek tunik. De tul sokan probalkoznak vele...

    Erzelmi intelligenciarol nem tudom minek beszelnek, valoszinuleg az ilyen fejleszteseknek az lenne a lenyege, hogy emberibbnek tunjon a szoftver viselkedese. Erzelmek felismereseben a mostani MI-k mar most jobbak mint egy atlagos autista. Itt en nem latok gondot.

    "Én most is megrendelésre MI-t programozok, nem tudom hogy a profik meddig jutottak, de nem tudom elképzelni hogy egy emberi gondolkozást valaha is megfognak tudni csinálni. Az MI valójában egy program mint pl a word helyesírás ellenőrzője: eseményre - reakció, semmi több,"

    Az emberi gondolkodas, azaz ontudat teljesen fuggetlen a klasszikus szakertoi rendszerek mukodesetol. Egy neuralis modellre alapulo rendszer mar kozelebb jar. Megfelelo fuzzy logikaval illesztve mar akar ontudatnak is nevezheto, bar inkabb csak egy butabb bogar szintje korul jarunk. Es igen, ha piszkalod, megprobal elmenekulni vagy visszautni. (ez jellemzoen akkor gaz, ha valami erosebb robotban fut a szoftver) A lenyeg, hogy az MI-nek ezen aga kozelebb van a Sims nevu jatekhoz mint egy szakertoi rendszerhez.
  • dzsagon #7
    Én azt hittem eddig, hogy a kutyáknak.
  • Cat #6
    Fogalmunk sincs mi az az öntudat. A turing-teszt követelménye csupán annyi, hogy egy külső szemlélő ne tudja megkülönböztetni az embert és a gépet válaszai alapján egymástól.
  • LSSAHPAUL #5
    Én most is megrendelésre MI-t programozok, nem tudom hogy a profik meddig jutottak, de nem tudom elképzelni hogy egy emberi gondolkozást valaha is megfognak tudni csinálni. Az MI valójában egy program mint pl a word helyesírás ellenőrzője: eseményre - reakció, semmi több, nem fog gondolkodni, mint déta a strartrekben stb. Képes lesz adott feladatban legyőzni az embert egy primitív rekurzív eljárással, vagy hibából-okulással (ide sorolom a minden megtörtént eset archiválását ebből a jelen szitura legkedvezőbb kiválasztását). Ami biztos hogy az 'okos' technológia terjedése miatt, egyre több helyen találkozunk majd vele, okosnak tűnhet :D, lehet fog tudni tanulni napról napra fejleszti magát de öntudata soha nem lesz.
  • Macropus Rufus #4
    Látom ismét nyitva volt az osztály ajtaja...
    Tehát a jól értem akkor pl. az autonóm kamionok termelte pénz, szétosztásra kerűlne. Miért is? A Rufus Co. beruházott 500 robot vasra. És ezek az okosok azt várják, hogy osszam szét a bevételemet. Csak sofőr nincs benne. Minden más változatlan marad. Egy szállítmányozó cégnél a sofőr csak egy lancszem. Na ez van, ha ingyenélők konferenciát tartanak.

    Agy emulácio: a netet kellett volna bújniuk mielött ezt megemlítik. Van gép amivel emulálták az emberi agy kb. 1 millio idegsejt és a pár millió szinapszist. 1 másodperc idegi működést a gep 40 perc alatt végzett el. Tehát nem real time ment a dolog. Nesze, lehet emulálni. Nincs olyan gép a földön, ami képes lenne az agy működését real time utánozni. A világ leggyorsabb gépe sem lenne erre képes. Nem is beszelve a hatalmas energiáról, ami kellene a gép működéséhez. Az emberi agynak nem kellenek kilowattok a működéshez. És ugye egy gep, egy agy emulacio. Jelenleg. Lehet majd a távolo jövőben egy pocket pc tudja azt amit az agyam, de nekem kétségeim vannak e téren. Egynlőre az agy működését sem értjük.
  • overseer-7 #3
    a politika erről szól.. egy cél érdekében kihasználni az emberek érzelmeit.

    A politika energiákról szól.