27
 • Agyturbinikusz
  #27
  Ennek mi köze az építkezéshez ?

  Majd ha az AI képes lesz ennyi ostobán gondolkozni akkor egyenrangúnak tekinted?

  En nem várnám azt meg, mert akkor egyenesen oda jutnánk, hogy az AI semmit nem oldana meg a problémákból csak újabb problémákat generálna :)
 • Agyturbinikusz
  #26
  Majd 20 ev múlva megbeszéljük :)
 • hypno
  #25
  Mondom én hogy nem értitek az alapokat...Mit és mi célból fog gyártani a multinak az AI, ha nem lesz aki megvegye? Mi lesz a multival, ha nem lesz fizetőképes kereslet arra, amit előállít?

  Szóval no para...Az ember kiiktathatatlan
 • nlght
  #24
  az AI-t nem végfelhasználók fogják megvenni, hanem multik, hogy csökkentsék vele a költségeiket (főleg a humán erőforrás költségeket), amíg nem lesz törvény ami adóztatja a robotokat és az AI használatát addig milliók/milliárdok kerülhetnek utcára 20 éven belül... a másik lehetőség az alapjövedelem, de az nem működne, mert egyrészt a világ erősen kiegyensúlyozatlan, másrészt a társadalom olyan lusta, kövér és fogyatékossá válna 2 generáció alatt, mint a Wall-E filmben.
 • hypno
  #23
  A legtöbben - az itt hozzászólók is - egyszerűen rosszul közelítik meg a problémát.

  Mindenféle termelés, gyártás, szolgáltatás alapvető célja az emberi fogyasztási igényének kielégítése. Ebből egyenesen következik, hogy az ember akár dolgozik akár nem, fogyasztóként meg kell hogy jelenjen, különben nincs kinek előállítani bármit is.
 • Ender Wiggin
  #22
  kaszpi elsakkozta az eszét...
 • csicso82
  #21
  Ahog dyra írja, van már ilyen csak ott pl. az anyag elég drága, pl. amiből a mostani gyárcsarnokokat építik az a "szendvicspanel" is simán alkalmas ház építésére. Gyakorlatilag két festett acél lap között szigetelőanyag van, kívül nem is kell festeni semmi hiszen kész van. belül esetleg lehet valami meleg tapéta szerűséggel burkolni, hogy ne a hideg fém legyen. Ahol kell a panelen lehet vágni ablak helyet ajtó helyet. Kell egy jó beton alap és már kész is.

  Ez a tapétázás is csak a lakószobákban fontos fürdő, wc, konyha, kamra közlekedő folyosók külső fala maradhat. Belül pedig gipszkarton fal kell.
 • dyra
  #20
  Már most is vannak ilyen technológiák. Mégse terjed valami nagyon. Pedig már most is lényegesen olcsóbb.
 • Palinko
  #19
  Majd lesz igény ha egy egyedileg épített ház 50 milliónál kezdődik a falusi viskó is, egy sztandardizált ami meg tök jól néz ki az meglesz 5-ből, aztán egyediskedhetnek a gazdagok a többiek meg örülnek hogy gyorsan megépíti a gép.
 • csicso82
  #18
  Az a baj, hogy jelenlegi formájában egy vicc az "MI" egy CAPTCHA kóddal nem bír el stb. ami jobbnak tűnik az pedig - utaltatok már rá a hozzászólások között ezekre - inkább csak egy nagyon nagy adatbázis felhasználásával ér el eredményt.
  DE ha eljutunk a Terminátor 2 vagy a Matrix c. filmekben vagy akár az Ultron korában megjósoltakig, hogy "öntudatra" ébred egy MI és nem semleges, vagy baráti lesz akkor lehetnek kellemetlen percek.
 • enyac
  #17
  Kedvenc példám: barátom buszsofőr Svájcban, gyerekeket visz hegyi falvakból összegyűjtve őket, iskolába és óvodába. Megnézem, hogy mikor csinálnak olyan "mesterségesen intelligens" autonóm járművet, ami azokon a hegyi utakon, ködös-esős-havas időben, kőomlások, átfolyások stb. közepette elviszi a buszt A-ból B-be... És ez csak egy példa.
 • dyra
  #16
  Te gondolkozol nem életszerűen. A szabványházak nem menők. Egyedi megoldások egyedi házak egyedi építészeti stílus. Nem az a kérdés lehet-e szabványosítani szinte mindent mert lehet, hanem az, hogy van-e arra igény?

  Munkafolyamatokban is ha egyik cég tök ugyanúgy dolgozik mint a másik ugyanazon folyamatok és szoftverek ugyan mitől kerülne versenyelőnybe a riválisával szembe?
 • Agyturbinikusz
  #15
  Annyira piciben gondolkozol....

  Szerinted mi az a moduláris építkezés?, pont erről beszélgettem 5 evvel ezelőtt a főnökömmel, pont ugyan azt mondta mint TE :)

  Aztán elmeséltem neki, robotok össze tudnak szerelni készre egy komplett lakóházat, csak meg kell tervezni. Modulokból, és modulok kisebb egységekből állnak össze, minden legyártható, és szabványosítható.

  Meg drága, de ugye idővel olcsóbb lesz
 • Fbn Lx
  #14
  Mi az, hogy nem létezik MI? Ez nonszensz.
  Amire te gondolsz, az az artificial general intelligence, ami valóban a jövő zenéje. Specifikus MI létezik, az egy dolog, hogy te most "szakértői rendszernek", vagy éppen minek keresztelted el.
  Az a baj, hogy az emberek fejében az MI az mindig valamiféle misztikus szintet képvisel - értsd: hajlamosak mindig olyasmire gondolni MI alatt, ami még nem létezik. Abban a korban, amikor egy modern kávéfőző algoritmusa volt a legfejlettebb MI, egy Siri-re már masszívan mesterséges intelligenciaként tekintett volna bárki. Most már az asztalra csapsz, hogy mutasson valaki olyat, ami egyszerre tud jégkristályt készíteni és megsétáltatni a kutyát amellett, hogy átmegy a Turing-teszten és beszélget helyetted a szomszéddal. Minden egyes mérföldkővel nőnek az elvárások, de vajon mikor jönne el az, amikor hajlandó lennél belátni, hogy MI már régóra létezik? Ha már semmit nem értesz a világból, mert mindent önmagukat fejlesztő algoritmusok irányítanak körülötted, az már teljesíti a szükséges kritériumot nálad, vagy neked azért ennél valami lenyűgözőbbet kell mutatni?
 • ugh
  #13
  Echte hulyeseg a gondolatmenet.
  Probald meg automatizalni a viz-gaz-villanyszerelest.
  Vagy a burkokast, festest, vakolast, vagy barmilyen epitoipari munkat.
  Nemelyiket ugyan lehet.
  Csak 500* annyiba fog kerulni.
  Pl. En a "tisztelt" politikusainkat es a birosagot automatizalnam elso korben.
  Az utobbinal bemegy a teny es a bizonyitekok kijon az itelet.
  Nincs bohockodas az ugyvedekkel, meg jo kis csuszopenzek.
  Mindenki azt kapna ami jar neki.
 • ugh
  #12
  Alaptalan.
  Ja.
  Gennyesgazdag kivalasztotteknak igen.
  Mert ok fogjak arra hasznalni, hogy a plebs elegge be legyen szabalyozva.
 • ostoros
  #11
  A kettő nem zárja ki egymást.
 • Zulu12
  #10
 • wraithLord
  #9
  Szerintem itt most szimplán arról van szó, hogy ezek a rendszerek, amiket "MI"-nek neveznek, el tudják, és el fogják venni emberek munkáját, mert szakértői rendszerek, célszoftverek, nevezzük akárminek.
  Nem lényeg, hogy ténylegesen MI vagy nem MI, itt most sokkal földhözragadtabb problémáról van szó, mintsem arról, hogy mi lesz, ha az MI tényleg MI lesz, netán öntudatot is fejleszt magának...
 • encleadus
  #8
  Ez a video (How Intelligent is Artificial Intelligence? - Computerphile) youtubon nagyon jol leirja hol tart az a fajta MI amit mi valoban MInak velnenk.[URL=https://www.youtube.com/watch?v=hcoa7OMAmRk][/URL]
 • nlght
  #7
  "És lehet itt hőzöngeni, hogy de a munkások tanuljanak meg programozni, csak nem fognak, mert nem tudnak."

  azt mondják hogy a programozói munkák 90%-át algoritmusok fogják végezni 20 éven belül, szóval azért ezt nem állítanám...
  van egy ismerősöm aki már 10+ éve fejleszt MI-t hobbiprojektként (C++-ban és assemblyben), a cél az hogy a munkáját az MI-re bízhassa és nyelvfüggetlen legyen a termék, tehát viszonylag könnyen lehessen implementálni más nyelveket is amivel dolgozhat az MI. A projekt már kvázi béta állapotban van szerinte, túl van 10 sikeres php projekten és a 10-ből egyik esetben sem jött rá senki, hogy gép csinálta meg az egészet (még rendesen kommentel is az algoritmus).
 • Macropus Rufus
  #6
  "A gondolatmeneted ott botlik meg, es esik hasra, hogy a neuralis halo alapu mesterseges intelligencia, amirol itt kimondatoanul szo van, nem szakertoi rendszer. "
  hát pedig ez is csak egy nagyon komoly szakértői rendszer. Az, hogy neurális háló alapú valamiről van szó, az mind szép és jó, de ettől ez még nem MI. Ez csak egy bonyolult szakértői rendszer. Ami nagyon jól tud elemezni és ez alapján döntéseket hozni, de ez nem azonos az mesterséges intelligenciával. A DeepBlue is csak egy marhajó szakértői rendszer volt egy nagyon jól indexelt adatbázisra kötve.
  Ma divatos mindent mesterséges intelligenciának nevezni ami egy picit is bonyolultabb dolgokat csinál mint amihez egy átlag emberke szokott. Ott fexik el az egész MI dolog, hogy nem is tudjuk meghatározni mi az az intelligencia.
 • dyra
  #5
  Nem ők vannak most már veszélyben, hanem bizony a képzett munkaerő, pl könyvelők, diszpécserek, rendszergazdák stb.. A kétkezi meló ami maradt azok már valóban nehezen gépesíthetők és nem is biztos, hogy normálisan lehet. Mindenesetre nehéz. Viszont könyvelő pl nagyon sok van a felére nem lesz szükség 10 évben belül. Nem olyan könnyű onnan se átmenni.
 • tom_pika
  #4
  Maximálisan egyetértek. Sokan inkább tudnak kétkezi munkát végezni, mint folyamatos agytornát igénylő szellemi munkát. Velük mi lesz?
 • Archenemy
  #3
  "Az emberi munkaerőt helyettesítő gépek nem jelentenek problémát, hiszen a technológia régen is eltörölt foglalkozásokat, mielőtt újakat teremtett volna. Ez mindig is így volt."

  Az emberek találtak új munkákat, de a lovak már nem. Egy ló ma ugyanolyan erős és ügyes, mint 100 vagy 1000 éve, mégsem használja már senki semmire, mert a gépek hatékonyabbak. Semmi olyan szabály nincs, hogy csak a lovakat tudják lehagyni a gépek erősségben, de az embereket meg nem okosságban. És lehet itt hőzöngeni, hogy de a munkások tanuljanak meg programozni, csak nem fognak, mert nem tudnak.

  Érdekes idők elébe nézünk :D
 • Zoltan1984
  #2
  A gondolatmeneted ott botlik meg, es esik hasra, hogy a neuralis halo alapu mesterseges intelligencia, amirol itt kimondatoanul szo van, nem szakertoi rendszer.
 • Macropus Rufus
  #1
  "Alaptalan a mesterséges intelligenciától való félelmek egy része "
  jelenleg kb. minden MI-vel kapcsolatos félelem alaptalan. Mivel nincs MI.
  A szakértői rendszerek meg nem azonosak az MI-vel. Szóval igazából arról kellett volna szólni a konferenciának, hogy "Alaptalan a szakértői rendszerektől való félelem egy része"