Berta Sándor

Terjed a mesterséges intelligencián alapuló munkaerő-toborzás

A vállalatok előszeretettel alkalmazzák a technológiát az állásajánlatokra jelentkezők szűrésére és kiértékelésére.

Dél-Koreában a technológiai vállalkozások és a pénzügyi cégek egyaránt szívesen használnak olyan rendszereket, amelyek a mesterséges intelligencia segítségével derítik ki, hogy az álláshirdetésekre jelentkező szakemberek rendelkeznek-e az adott munkakör betöltéséhez szükséges képességekkel, személyiségjegyekkel és végzettséggel. Legutóbb éppen a Korea Telecom jelentette be, hogy ilyen megoldást használ.

A vállalatok általában azt hangsúlyozzák, hogy a mesterséges intelligenciára épülő algoritmusok alkalmazása nem csupán felgyorsítja az álláshirdetésekre jelentkező személyek szűrését és kiértékelését, hanem emellett még a korábbinál tisztességesebbé is teszi a folyamatot. Egy helyi vállalat, a mesterséges intelligencia szoftvereket fejlesztő Midas AT tájékoztatása alapján a technológiát az állásinterjúk során használó dél-koreai vállalkozások száma augusztusban 140-re nőtt. A tavalyi év hasonló időszakában még csak 45 ilyen céget tartottak nyilván.

A munkaerő-toborzásban világszerte egyre inkább előtérbe kerül a mesterséges intelligencia. Észak-Amerikában és Ázsiában kevésbé viszolyognak ezen a területen a döntéshozók a technológia ilyen jellegű alkalmazásától. A szakemberek általában azzal indokolják a dolgot, hogy egy jól programozott algoritmus sokkal semlegesebb lehet a meglévő és a leendő dolgozók kiértékelésekor, mint egy ember, aki akaratlanul is előítéletes és adott esetben el is fárad. A különböző piaci szereplők már évek óta tesztelik és használják azokat a megoldásokat, amelyeknél szoftver dönt az állásra jelentkezők felvételéről vagy elküldéséről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)