Berta Sándor

Honlapokat büntettek meg gyermekek online tevékenységének követéséért

Az érintett oldalaknak komoly pénzbüntetést kell fizetniük.

New York állam főállamügyésze két éven át vizsgálta a Viacom, a Mattel, a Hasbro és a JumpStart ajánlatait, majd a vállalatokra összesen 835 000 dolláros pénzbüntetést szabott ki. Az ok: a társaságok által üzemeltetett portálok feljegyezték a fiatal látogatók szokásait, ezzel pedig megsértették az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg hatályos Children’s Online Privacy Protection Rule (COPPA) nevű jogszabályt. A COPPA kimondja, hogy az USA-ban 1998 óta szigorúan tilos a 13 évesnél fiatalabb gyerekek online tevékenységének követése és a személyes adataik, például a neveik vagy az e-mail címeik gyűjtése.

2013-ban kibővítették a jogszabályt, így azóta személyes adatnak minősülnek az IP-címek is és egyúttal megtiltották a böngészéshez használt sütifájlok gyűjtését is. Ezeket a dolgokat nem vette figyelembe a Viacom, a Mattel, a Hasbro és a JumpStart, illetve az általuk működtetett számos honlap (Nickelodeon, Barbie, Hot Wheels, My Little Pony, Nerf, Transformers), amelyek harmadik féltől származó eszközökkel jegyezték fel az adatokat.

A Viacom 500 000, a Mattel 250 000, míg a JumpStart 85 000 dollár büntetést köteles fizetni. Emellett a vállalatok kénytelenek azonnali hatállyal módosítani a gyakorlatukat és rendszeresen jelentéseket kell készíteniük, így dokumentálva a COPPA előírásainak a betartását. Eric T. Schneiderman főállamügyész ugyanakkor azt az álláspontot képviselte, hogy a Hasbro és annak oldalai által elkövetett szabálysértések kevésbé voltak súlyosak, ezért a cégnek nem kell pénzbüntetést fizetnie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hungi #2
    Kár hogy ennek ehhez semmi köze, a gyerekeket max a szüleik tudnák ettől megvédeni...
  • Zoliz #1
    Végre egy jó hír, a gyerekeket védeni kell a mértéktelen fogyasztástól és reklámoktól, különben olyan hülyék lesznek mint az Amerikaik többsége. Elhizott, gombnyomkodó senkik.