MTI

3D-fegyverek miatt áll a bál az Egyesült Államokban

Amerikai szövetségi államok bejelentették, hogy pert indítanak a kormány ellen, amiért engedélyezte egy texasi vállalatnak az internetről letölthető és 3D (térbeli) nyomtatóval elkészíthető fegyverek forgalmazását.

Nyolc szövetségi állam és a szövetségi főváros, Washington DC nyújt be keresetet az északnyugati Washington államban, Seattle bíróságánál, arra kérve a bíróságot, hogy mondja ki semmisnek a kormány és a Defense Distributed (DD) nevű cég júniusban kötött megállapodását, amelynek értelmében a kormány engedélyezi a vállalatnak 3D nyomtatóprogram online elérését, illetve azt, hogy a fegyverek tervei letölthetőek legyenek. Pennsylvania államügyésze, Josh Shapiro szerint vasárnapig ezren már le is töltötték az AR-15-ös típusú gépkarabély 3D-s nyomtatásához szükséges tervet, bár annak letöltése jogszerűen csak szerdától válik lehetségessé.

(AR-15 típusú gépkarabélyt használt az elkövető a 49 halálos áldozattal járó 2016-os orlandói tömegmészárlásnál és több sorozatgyilkosság esetében is.) "Lenne egy kérdésem a Trump-kormányzathoz: miért engedik meg, hogy veszélyes bűnözők ilyen könnyen fegyverhez jussanak?" - fogalmazott közleményében Bob Ferguson, Washington állam főállamügyésze. Hangsúlyozta, hogy ezek a letölthető és műanyagból elkészíthető fegyverek nem kerülnek majd be semmilyen nyilvántartásba, még fémdetektorral is nagyon nehéz a nyomukra bukkanni, és életkortól, mentális állapottól vagy bűnözői háttértől függetlenül bárki hozzájuk juthat.


A perkeresetet Washington állam, Massachusetts, Connecticut, New Jersey, Pennsylvania, Oregon, Maryland New York és a főváros, Washington DC főállamügyészei közösen fogalmazták meg. Valamennyien demokrata párti tisztségviselők. Ezen kívül 21 szövetségi állam főállamügyésze levélben sürgette Mike Pompeo külügyminisztert és Jeff Sessions igazságügyi tárcavezetőt, hogy a kormány lépjen vissza a Defense Distributeddel kötött megállapodástól. "Azonnali kockázatot jelent a közbiztonságra" - figyelmeztettek az aláírók.

A Defense Distributed letölthető és kinyomtatható fegyverei miatt nem először tört ki vita az Egyesült Államokban. A cég alapítója, Cody Wilson 2013-ban mutatta be az első, 3D-ben kinyomtatható tűzfegyvert. Ennek terveit legalább százezerszer töltötték le, míg az Obama-kormányzat el nem rendelte a betiltását, arra hivatkozva, hogy a cég megsértette az exportra vonatkozó szövetségi törvényeket, mivel jó néhány letöltés az Egyesült Államokon kívül történt. A Trump-kormányzat az idén júniusban változtatott a 2014-ben kimondott állásponton, és beleegyezett, hogy Wilson ismét hozzáférhetővé tegye interneten a kinyomtatható fegyvert. Az első fájlokat a DD vasárnap Texasban töltötte fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • overseer-7 #8
  ha minden elcsesződik.. egyszer úgy fogunk majd élni mint a rabok a börtönben
 • Fefy #7
  Mert egy műanyag kanállal nem lehet senki torkát átszúrni, ugye? :D

  A kanál végét szépen hegyesre csiszolod az aszfalton és utána lehet bökdösni az ütőereket mások nyakán. De egy kis pillanatragasztó és papír is elég hozzá. Legyél kreatív, nem kell ide műanyag kanál. Sőt kézzel is kitekerheted bárki nyakát (bazz... folyamatosan két fegyver van nálam :D ).
 • muerte2 #6
  Ne kiabald el! Meg eljöhet az idö hogy csak a müanyag kanal lesz legalis. :D:D
 • fonak #5
  A konyhakés is alkalmas rá, hogy valakit közelről kinyírjanak vele.
 • TokraFan #4
  Sajnos használható...Nyilván nem olyan szinten, mint amiről mintázták, de arra bőven elég, hogy valakit közleről kinyírjanak vele. Arról nem is beszélve, hogy 3D printer függő a minőség és aki megteheti, az már ma is gyakorlatilag ipari minőségű nyomtatót vásárolhat magának.

  Amit linkeltél azt földi halandó nem képes elkészíteni...már csak a szükséges eszközök miatt sem. Egy 3D nyomtatót viszont szinte bárki képes kezelni...
 • kvp #3
  Nem igazan hasznalhato, csak elvi es jogi (torvenyi) jelentosege van. Ennek mar tobb gyakorlati ertelme van:
  https://www.youtube.com/watch?v=on1d9Bz34bU
 • Zoliz #2
  A rendőrség már kevés Amerikában azért engedik, hogy legyen szinte mindenkinek saját okostelefonja és műanyag puskája.. demográfiai túlnépesedés van és lassan túlcsordul.
 • lammaer #1
  Kinn van a neten.. mostmár mindegy... :(