MTI

Betiltották a 3D nyomtatott fegyverek szoftverének forgalmazását

A Washington államban lévő Seattle szövetségi bírósága átmeneti időre leállította az internetről letölthető és 3D-ben kinyomtatható fegyverek számítógépes programjának forgalmazását.

Robert Lasnik szövetségi bíró döntéséről az északnyugati Washington állam főállamügyészének irodája kedd este Twitter-bejegyzésben tájékoztatott. Az átmeneti ideig érvényes döntés értelmében nem érvényes a kormány és a számítógépes programot készítő és azt interneten forgalmazó Defense Distributed nevű texasi vállalat között júniusban aláírt engedélyezési szerződés, tehát a programot nem lehet letölthetővé tenni. "A bíró döntése egyértelmű. Visszatérünk az eredeti helyzethez, ami még azelőtt volt, hogy a szövetségi kormány meghozta a közbiztonságot veszélyeztető katasztrofális döntését" - mondta Bob Ferguson, Washington állam főállamügyésze kedden este egy konferencián.

A bíró határozata azután született, hogy nyolc szövetségi állam és a szövetségi főváros, Washington DC főállamügyésze Seattle-ben keresetet nyújtott be, arra kérve a bíróságot, hogy mondja ki semmisnek a kormány és a Defense Distributed júniusban kötött megállapodását. Ezzel egyidejűleg 21 szövetségi állam főállamügyésze levélben sürgette Mike Pompeo külügyminisztert és Jeff Sessions igazságügyi tárcavezetőt, hogy a kormány lépjen vissza a texasi céggel kötött megállapodástól.


Cody Wilson, a Defense Distributed alapítója és elnök-vezérigazgatója kedden este már be is jelentette, hogy új döntés meghozataláig elérhetetlenné tették a program letöltésének lehetőségét. A cég szóvivője, Brionna Aho azonban azt nyilatkozta: a bíró nem azt rendelte el, hogy a vállalatnak le kell vennie a programot a honlapjáról, hanem csak azt, hogy a letöltés jogellenes. A Fehér Ház kedden nem helyezkedett egyértelmű álláspontra az ügyben. Donald Trump kedd reggeli Twitter-bejegyzéseinek egyikében közölte: utánanéz az ügynek és már beszélt is az Országos Fegyverszövetséggel (NRA).

A Fehér Ház egyik szóvivője, Hogan Gidley az elnöki különgépen - amellyel Trump Floridába indult kampányolni - a sajtókíséretnek nem szólt arról, hogy Trump, vagy a kormány valamelyik tagja lépéseket tett volna a megállapodás felmondására. Gidley csak annyit mondott: "Donald Trump elkötelezett minden amerikai biztonsága mellett, és ezt tekinti legfőbb felelősségének". Hozzátette: jelenleg törvényellenes egy teljes egészében műanyagból készült fegyvert tartani vagy összeállítani, és ez érvényes a térbeli nyomtatóval elkészíthető fegyverekre is.


Az NRA igazgatója, Chris Cox keddi nyilatkozatában megerősítette: a műanyagból készült fegyverek birtoklása és forgalmazása harminc év óta törvényellenes, az erről szóló törvényt 1988-ban az NRA-vel együtt dolgozták ki, és máig érvényben van. Az amerikai politikusok körében is vitát váltott ki a 3D nyomtatással előállítható fegyverek ügye. Demokrata és republikánus törvényhozók egyaránt elítélően nyilatkoztak, többen arra kérték az elnököt, hogy lépjen közbe és vonassa vissza az engedélyezésről szóló szerződést.

Demokrata szenátorok sajtóértekezleten szögezték le, hogy az elnöknek joga van leállíttatni és semmisnek nyilváníttatni a Defense Distributeddel kötött szerződést. Lisa Murkowski alaszkai republikánus szenátor Twitter-bejegyzésben tudatta: bár híve az alkotmányban biztosított szabad fegyvervásárlásnak és fegyvertartásnak, de az internetről letölthető és nyomtatható fegyverek forgalmazása - ahogyan fogalmazott - "nem helyes".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gforce9 #6
  "Ezzel csak a terroristák,iskolai ámokfutók,géprablók példátlan elszaporodását segítik elő."

  Akármennyire is fura, de ezekhez szemernyit sem járul hozzá az, hogy ki lehet nyomtatni műanyagfegyvert. Ugyanis a párszázezer forintos 3d nyomtatóval, működő fegyvert nem lehet nyomtatni, akinek meg ennél is több pénze van megveszi a fegyvert kilóra és kész.
 • Macropus Rufus #5
  "Persze azzal nem lehet embert ölni."
  de meg tudom vele fizetni aki tud. :p aztán mikor rájön, hogy át van b@szva őt is hidegre tesszük. És a kör bezárult. Mindenki halott aki tudna a dologról :)
 • Macropus Rufus #4
  én élek a gyanuval, hogy nyomtatva max. a burkolat volt. Nem hinném, hogy egy közönséges 3d nyomtatóban lévő anyag szilárdulás után kibírja a csőben táguló gáz nyomását. Anno volt már nyomtatott pisztoly, szét is szállt az első lövéskor. Aztán jött egy másik verzió, az már legalább 3 lövést bírt mire szétrobbant.
  Szóval élek a gyanuval, hogy van még 1-2 dolog a műanyagban ami miatt kibírja az erőket.
 • TokraFan #3
  Ennél triviálisabb példa, a pénz nyomtatása. Persze ma már a vízjelek miatt ez önmagában nem elég, de azért egy jó lézerrel még ma is nyomtatható olyan bankjegy, amit egy szimpla boltos gépi ellenőrzés nélkül valódinak nézhet. Persze azzal nem lehet embert ölni. Ez egy elég jelentős különbség...
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.08.01. 20:00:04
 • Senkhy #2
  Az a probléma ezzel, hogy ezt nem "gyártják".
  3d nyomtatót szabad vásárolni otthonra is. Azzal - elvileg - bármit ki lehet nyomtatni. Ha megfelelő vezérlőprogramot kap, akkor fegyvert nyomtat.
  Hadd éljek egy hasonlattal: Hagyományos (2d) nyomtatóval, papírra bármit ki tudsz nyomtatni. Olyan szavakat is egymás után, amelyek alkalmasak arra, hogy az emberek gondolkodásmódját megváltoztassák, ha valaki elolvassa azokat. Ezután mit tiltsunk be? A nyomtatót, vagy csak ne lehessen ilyen szöveget letölteni az Internetről?
  --
  https://www.youtube.com/watch?v=cLhreISzYTg
 • esztyopa #1
  Hát ez valami elképesztő!
  Vezető pozicióban lévő,a választóknak felelősséggel tartozó emberek képtelenek ilyen közvetlen veszélyforrások felszámolására !
  Azonnal be kéne tiltani,sőt ! súlyosan büntetni azokat,akik ilyen fegyvereket,gyártanak,pláne forgalmaznak.
  Ezzel csak a terroristák,iskolai ámokfutók,géprablók példátlan elszaporodását segítik elő./Egy műanyag fegyver ellen gyk. a reptéri ellenőrzés tehetetlen/
  Kíváncsi lennék,hogy mit mondanának/tennének ezek a pipotya bírók,ha a családjukat valami zakkant kinyírná egy eltérített gépen - műanyag fegyverrel?
  /Vajjon hány % profitnövekedés *elfogadható* 100 emberéletért?/