Berta Sándor

Még több online szabályozásra készül az EU

A felhasználóknak ugyanakkor ezzel párhuzamosan nagyobb beleszólásuk is lesz a dolgokba.

Mariya Gabriel, az Európai Unió digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosa kijelentette, hogy az EU erősebben akarja szabályozni az internetet, de eközben a döntéshozatalba az eddiginél jobban be akarja vonni a különböző érdekcsoportokat. Hozzátette, hogy a világháló szabályozását még csupán most kezdték el és a jövőben az olyan fórumok, mint a EuroDIG vagy az Internet Governance Forum (IGF) az eddiginél sokkal nagyobb szerepet fognak játszani a nemzetközi szabványok fejlesztésében. Ennek az az oka, hogy ezek a fórumok beváltak.

Miközben a "kooperatív szabályozás" fontosságát hangsúlyozta, a politikus nem hagyott kétségét azzal kapcsolatban, hogy a biztonság területén, valamint az álinformációk és az erőszakot terjesztő tartalmak elleni harcban mindenképpen meg kell jelenniük az európai értékeknek a törvényekben is. Az az elmúlt években ugyanis bebizonyosodott, hogy az önszabályozásnak vannak határai. A szabályozásra pedig már csak azért is szükség van, mert a technika nem értéksemleges, hanem vagy a fejlesztői értékeit tükrözi vissza vagy semmilyen értéket nem tükröz.

Gabriel szerint végső soron az a kérdés, hogy a technológia vezérmotívuma a társadalom szolgálata vagy az, hogy az embereket a mesterséges intelligencia és a Big Data segítségével manipulálják. A fő kérdés így az, hogy milyen társadalomban akarunk élni.

A szabályozás-csomag első eleme az volt, amikor az Európai Parlament március végén jóváhagyta az interneten érvényes szerzői jogi szabályokat. Az irányelv többek között olyan ismert cégekre lesz hatással, mint a YouTube, a Facebook és a Google News. Mindezt úgy éri el, hogy egyrészt az internetplatformok ezentúl közvetlen felelősséggel tartoznak az oldalukon megjelenő tartalmakért, másrészt felhatalmazza a hírszolgáltatókat, hogy újságíróik nevében egyszerre több újságcikkre vonatkozó megállapodást tárgyalhassanak le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!