Berta Sándor

Szigorú EU-szabályok vonatkozhatnak az IT-óriásokra

Az illetékes európai uniós biztos új szabályokat hozna az amerikai óriáscégek ellen.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa a Frankfurter Allgemeinen Zeitungnak ismertette az elképzeléseit, többek között azt, hogy új eszközöket vetne be azért, hogy ellenőrizze az Amazont, a Facebookot és a Google-t. A politikus elsősorban amiatt dolgozna ki és alkalmazna a piaci versenyre vonatkozó új szabályokat, hogy azok segítségével megakadályozható legyen, hogy az amerikai társaságok tartósan visszaélhessenek a piaci pozíciójukkal. Vestager szerint az Európai Uniónak akár radikálisabb megoldásokon is el kellene gondolkodnia.

Az európai uniós biztos úgy vélte, hogy az egyik megoldás az lehet, ha a vitatott platformok üzemeltetőinek gyakorlatilag megtiltják, hogy a saját termékeiket elérhetővé tegyék az oldalaikon. A Google esetében például ez úgy nézhetne ki, hogy a vállalatnak a keresőjére kellene összpontosítania és nem működtethetne utazási portálokat vagy ár-összehasonlító szolgáltatásokat. További lehetőség lehetne, hogy harmadik fél számára hozzáférést kellene biztosítania az adott platformokhoz. Az utóbbi esetben ugyanis egy újabb, jobb algoritmus az összes összegyűjtött adatból jobb eredményeket szállíthatna, mint a régi algoritmusok. Erre a nyílt hozzáférés nélkül nem lenne esély.

A politikus a következő hónapokban egyeztetni akar a szakemberekkel és a döntéshozókkal az ötleteiről, a konkrét javaslatok az év végére válhatnak ismertté. Vestager már tavaly februárban azt nyilatkozta, hogy az Európai Unió nem akarja megakadályozni a fúziókat, de a vadnyugati módszereket visszaszorítaná, hogy fennmaradjon a verseny, mert az IT-óriások mellett kis- és közepes vállalkozásokra is szükség van. Márciusban pedig azt mondta, hogy a kontinenst érdekli az az innováció, amelyet a Facebook és az Amazon kínál jelenleg, de nem mindenáron, hanem humánus feltételek mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #15
  Nem így van. Buta ember az olyan, aki azt hiszi, csak kétfajta alternatíva létezik a világra.
  Ezt hívják hamis dilemmának.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.04.19. 19:54:52
 • Sequoyah #14
  Kommunizmus = allami monopolium.
  Szoval de, a cegek feldarabolasa es versenyhelyzetbe hozasa az a tokeletes ellentete a kommunizmusnak.
 • ostoros #13
  Nem ellentéte a kommunizmusnak.
 • ostoros #12
  A versenyben hinni hülyeség. Kartelleznek a cégek és kész. Nincs verseny, mert nem érdekük a verseny. Szépen felosztják a piacot, és kész.
 • Sydra #11
  A politikusok rendszerint A-t mondanak és B-t csinálnak. A becsapott emberek meg A-ról vitatkoznak B helyett. A modern Keynes-i intervencionisták előszeretettel használnak szabadpiaci meg kapitalista fogalmakat, miközben a tevékenységük általában pont ezek ellen hat. A rámondottan verseny elősegítésére megalkotott törvények a gyakorlatban szinte mindig korlátozzák a versenyt.
 • asgh #10
  A piaci verseny erőltetése a monopolizált szektorokban éppenséggel a szöges ellentéte a kommunizmusnak, de persze sokkal egyszerűbb kommunistát kiabálni mindenkire, aki szabályozni akarja a monopol helyzetbe került multikat.
 • Sequoyah #9
  Az nem verseny hogy barmilyen kezdemenyezes is tortenik jon egy nagy Amerikai ceg (pl Google), es megveszik es/vagy eltiporjak...
 • Sydra #8
  Itt az a lényeges kérdés, hogy mi fogja vissza a versenyt. Ha részletesen megvizsgáljuk az egyes konkrét eseteket, akkor rendszerint azt látjuk, hogy az állami intézkedések közvetve és közvetlenül korlátozzák a versenyt. A szabályok és adók többsége a kis cégeket sokkal jobban hátráltatja, mint a nagyokat és kimondottan a monopolizálódás irányába tolják el a piacot.
  Természetes körülmények között a nagyvállalatok elég sok féle piaci eróziós erőnek vannak kitéve (mint pl a Peter elv, vagy a Parkinson törvénye), amik előbb-utóbb akkor is a cég csődjéhez vezetnének, ha a cégnek nem lenne versenytársa. Az erőszakos állami beavatkozások elég jól fel tudják borítani ez efféle természetes folyamatokat és egyensúlyokat és be tudják betonozni haszontalanná vált cégek piaci pozícióját.
 • kvp #7
  Igazabol itt ket lehetoseg van: Megkerni a multikat, hogy legyenek rendesebbek, amire kirohognek az EU-t. A masik addig szabalyozni oket, amig vagy fu alatt megkerulik a szabalyozast, vagy csak siman kivonulnak a piacrol es az EU-nak lesz egy ures piaca, azt betolteni kepes EU-s ceg nelkul.

  Utobbi esetben nem biztos, hogy a lakossag toleralna ha a facebook/instagram/messenger/youtube/gmail/google az egyik naprol a masikra kitiltana mindenkit aki az EU teruleten belul lakik.

  Gyakorlatilag mara a multinacionalis valalatokat mar csak egy vilagkormany tudna megrendszabalyozni, viszont a jelenlegi strukturaban es tokeero mellett inkabb a cegek iranyitanak a kormanyt, tehat romlana a helyzet.
 • dyra #6
  Látsz te bármiféle versenyt az IT szegmensben? A Kis Pista KFT-k lehet tapossák egymást a nagyok MS, Google, és a többiek meg szépen elcsücsülnek a felosztott piacon. Terjeszkedésük nem egymás piaci területeire irányul hanem pl azokra a területekre ahol épp Kis Pista szolgáltatna csak épp nem tud versenyezni egy disznó nagy multival. Versenyelőnyben lesz Kína meg az USA? Mi neked a versenyelőny? Az, hogy 1 - 1 multi leuralja a területét teljesen?