Berta Sándor

9,2 milliárd eurót fordít digitalizálásra az EU

Az európai uniós tagállamok egy több milliárd eurós programról állapodtak meg.

A tagországok 2021-től 9,2 milliárd eurót szánnak a Digitális Európa nevű projektre, amelynek célja, hogy elősegítse a kontinensen a digitalizálás elterjedését. Az összegből támogatnák többek között a szuperszámítógépek beszerzését, valamint erősítenék a mesterséges intelligencia alkalmazását, a kiberbiztonságot, az Európai Unió digitális készségeit és elősegítenék a különböző területeken való együttműködéseket. A tervezetről és annak konkrét pénzügyi keretéről még dönteniük kell az uniós tagállamoknak, miként arról is, hogy pontosan miként fogják felosztani az egyes területek között a rendelkezésre álló összegeket. Az előzetes egyezség mindenesetre már megszületett Brüsszelben.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöke Ausztria, így Norbert Hofer osztrák közlekedési, innovációs és technológiai miniszter jelentette be, hogy a program célja, hogy minden állampolgár és vállalat részesüljön a digitális átállás előnyeiből. A projekt elő fogja segíteni a beruházásokat és az innovációkat olyan fontos területeken, mint a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia. A nagy teljesítményű számítógépek kiépítését célzó programok finanszírozása olyan területek hasznára válhat, mint az egészségügy, a járműbiztonság és a megújuló energiák. Az uniós támogatással a hatóságok vagy akár a legkisebb vállalkozások is jobban hozzáférhetnek a mesterséges intelligenciához kapcsolódó tesztelő létesítményekhez, ami segítené a technológia használatának elterjesztését. Plusz forrásokhoz juthat a kibervédelem és korszerű kiberbiztonsági felszerelések is beszerezhetők lesznek.

A projekt támogatni fogja a jelenlegi és a leendő munkavállalók, valamint a kis- és középvállalkozások és a közigazgatásban dolgozók korszerű digitális készségek területére vonatkozó képzését. A finanszírozás hozzájárulna a közigazgatás digitális átállásához és fokozná a közszolgáltatásoknak az egész EU-ra kiterjedő interoperabilitását. A program megerősíti emellett a digitális innovációs központok hálózatát, amely a vállalkozások, különösen a kis- és középvállalkozások, valamint a közigazgatási szervek számára hozzáférést biztosít a technológiai szakértelemhez.

A szöveg kifejti és pontosítja a projekt végrehajtását és irányítását, meghatározza például azokat az intézkedéseket, amelyeket közvetlenül, bizottsági végrehajtás révén, illetve amelyeket más szervnek kell végrehajtani, például közös vállalkozás keretében. A Digitális Európa program több más, a digitális átállást támogató projektet egészít majd ki. Ezek közé tartoznak az Európai Horizont, valamint az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz digitális vonatkozásai. A ma elfogadott szöveg képezi majd az Európai Unió Tanácsának álláspontját az Európai Parlamenttel folytatandó tárgyalások során. Ahhoz, hogy a szöveg hatályba léphessen, mindkét intézménynek el kell azt fogadnia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #2
    Kidobott pénz!
  • bundasjezus #1
    A home office-t, a digitális távmunkát kellene népszerűsíteni. A technológia már adott, a munkakörök nagy része pedig otthonról laptoppal az ölben is elvégezhető. A másik fontos dolog pedig a házhozszállítás továbbfejlesztése.

    A 21. század itt kezdődik. Nem azon kell agyalni, hogy hogyan mozgassunk óriási fizikai tömegeket A-ból B-be (E=1/2*m*v^2). Elég lenne csak az információt utaztatni. Nincs értelme sem elektromos, sem hagyományos, sem önvezető autókat fejleszteni. A digitalizáció a kulcs a károsanyagkibocsátás és a globális felmelegedés elleni küzdelemhez.