Berta Sándor

A startupokban lát lehetőséget a Google volt pénzügyi vezetője

Túl korai fázisban, túl olcsón nyelik le az amerikai tech-óriások az európai startupokat, ezen szeretne változtatni.

Patrick Pichette 2008 és 2015 között volt a Google pénzügyi vezetője, s azért távozott a vállalattól, hogy a családjával beutazza az egész világot. Most viszont befektetőként tért vissza az IT-világba, hogy az európai vállalkozásoknak segítsen. Az üzletember 25 éven át folyamatosan dolgozott, gyakorlatilag alig foglalkozott a családjával, bár évente több, mint 40 millió dollárt keresett. Miután távozott a posztjáról, igyekezett bepótolni az elvesztegetett éveket, s a feleségével és a gyermekeivel beutazta a világot. Felkeresték az Antarktiszt, Ausztráliát, Indiát, Nepált, Argentínát, Etiópiát és számos más országot. Hat héten át tartó kerékpáros túra keretében - a kanadai határtól a mexikói határig - átszelte az Amerikai Egyesült Államokat. A lakóhelyét, Kaliforniát csak 8-10 hetente kereste fel, akkor is csak azért, hogy kimossa a ruháit és megnézze a postáját.

A hosszú kihagyás utáni visszatérése zökkenőmentes volt: 2017-ben a Twitter igazgatótanácsának a tagja lett, majd alig egy esztendővel ezelőtt betársult az Inovia Capital kanadai kockázatitőke-társaságba. Egy hete vezeti az Inovia Capital londoni irodáját és célja az európai startupok felvirágoztatása. Kontinensünkön nagy lehetőségeket lát, mert jó egyetemek vannak, s a vállalkozószellem is kifinomultabb, mint tíz évvel ezelőtt. Ráadásul Európa immár a Szilícium-völggyel szemben is kiállja az összehasonlítást.

Az egyik legnagyobb probléma ugyanakkor az, hogy a vállalkozásokat túl gyorsan adják el az olyan technológiai óriásoknak, mint a Google, a Facebook vagy a Microsoft. Úgy véli, van egy befektetői rés, amikor egy céget már nem tudnak/akarnak finanszírozni a kezdeti támogatói, de még nem akkora, és nem is termel nyereséget, hogy a pénzügyi befektetőket is érdekelni kezdje a dolog. A további növekedés viszont sokba kerül, és azt valakinek fizetnie kell, vagy marad az eladás, mint egyetlen opció. Bennük lát potenciált az Inovia Capital; a cég létrehozott egy új 600 millió dolláros befektetési alapot, az összeg kétharmadát azok a társaságok kapnák majd meg, amelyek már kinőtték a kezdeti szakaszt és új dimenziókba akarják helyezni a működésüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!