SG.hu

Az internetplatformok felelnek a felhasználók által feltöltött tartalmakért

Az Európai Parlament jóváhagyta az interneten érvényes szerzői jogi szabályokat.

A képviselők a plenáris ülésen 348 szavazattal, 274 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett fogadták el a lapunkon már többször ismertetett jogszabályt. Ezzel lezárult az Európai Parlament 2016-ban elindult jogalkotási folyamata. Most a tagállamokon a sor, hogy a következő hetekben jóváhagyják a Parlament által már elfogadott döntést, és az majd az Unió hivatalos lapjában való megjelenést követően lép életbe. A tagállamoknak két évük van a jogszabály átvételére. Az irányelv célja, hogy a szerzői jogi törvényekben foglalt jogok és kötelességek az interneten is érvényre jussanak. Többek között olyan ismert cégekre lesz hatással, mint a YouTube, a Facebook és a Google News.

A strasbourgi plenáris ülésen 348:274 arányban elfogadott kompromisszumos megoldást februárban, hosszú tárgyalások után hozták tető alá az Európai Unió jogalkotó társintézményei. Még az utolsó pillanatban, az elmúlt napokban is komoly tiltakozások voltak a tervezet ellen, Németországban például tízezrek vonultak utcára tiltakozásképpen. A kérdésben még az egyes EP-frakciók és nemzeti delegációk is megosztottak voltak. A határozathoz módosító indítványt nyújtottak be, amely törölte volna a legvitatottabbnak számító 13. cikkelyt, de ezt végül nem bocsátották szavazásra.


Axel Voss európai parlamenti jelentéstevő (ő szerepel a legfelső képen) hangsúlyozta, hogy a módosítás kiegyensúlyozott, nem fog cenzúrához vagy az "internet halálához" vezetni. "Az újságírók és az alkotók tisztességtelen díjazása azzal jár, hogy egyre kevesebben hajlandók ilyen munkát végezni, ami kevesebb minőségi tartalmat jelent" - mutatott rá. Hozzátette, soha nem látott intenzitású lobbitevékenységet tapasztaltak mindkét oldal részéről, valamint félretájékoztatással, a fiatalok kihasználásával vádolta az ügyben a Google-höz és a Facebookhoz hasonló digitális óriásvállalatokat.

A jogszabály arra törekszik, hogy az internetre jellemző szólásszabadság továbbra is fennmaradjon és a techóriásoknak osztozniuk kell a bevételeken az alkotókkal és az újságírókkal. Az irányelv ezt úgy éri el, hogy egyrészt az internetplatformok ezentúl közvetlen felelősséggel tartoznak az oldalukon megjelenő tartalmakért, másrészt felhatalmazza a hírszolgáltatókat, hogy újságíróik nevében egyszerre több újságcikkre vonatkozó megállapodást tárgyalhassanak le a híraggregátorokkal. Ezentúl ha a szerzői jogok hasznosításáért eredetileg kialkudott díj „aránytalanul" alacsony a művekből származó bevételhez képest, akkor a szerzők további javadalmazást kérhetnek attól, akivel megállapodtak a jogok használatáról.

Az újságcikk-részletek megosztását külön kiemelték az irányelv hatálya alól, tehát hírrészletek megosztása továbbra sem jelenti majd a hírt kiadó vállalat jogainak megsértését. A megállapodás ugyanakkor garanciát tartalmaz arra, hogy a hírgyűjtő oldalak ne élhessenek vissza ezzel az engedménnyel. Tehát hírrészlet ugyan továbbra is megjelenhet például a Google News listáján vagy a Facebookon, de csak akkor, ha „nagyon rövid". Idézés, kritika, recenzió, karikatúra vagy paródia készítésének céljából ezentúl is - sőt, az eddiginél nagyobb védelem mellett - fel lehet tölteni védett tartalmakat, így a GIF-ek és mémek továbbra is az interneten maradnak és megoszthatók lesznek. A jogszabály külön kitér arra, hogy a Wikipediához hasonló, online enciklopédiák nem kereskedelmi célú feltöltése és a nyílt forráskódú szoftverplatformok, mint például a GitHub, automatikusan kívül esnek az irányelvnek alávetett tartalmak körén.


Az irányelv megkönnyíti, hogy kutatók a szerzői jogi védelem alatt álló anyagokat is elérhessék szöveg- és adatbányászat céljából. Az európai kutatók ezzel egy jelentős versenyhátránytól szabadulnak meg. A szabályzás leszögezi: oktatás vagy illusztráció céljából felhasznált tartalmakra nem vonatkoznak a szerzői jogi korlátozások. Végezetül az irányelv a kulturális örökség megőrzése céljából is ingyenesen használhatóvá teszi a szerzői jogi védelem alatt álló tartalmakat. A kereskedelmi forgalomba nem kerülő művek abban az esetben használhatók, ha nem létezik licencdíjat beszedő közös jogkezelő szervezet.

Az internetvállalatokat jelenleg alig ösztönzi szabályzás arra, hogy tartalmak megjelenítéséért engedélyt szerezzenek be a szerzői jogok birtokosától. A vállalatok a felhasználóik által feltöltött tartalmakért sem vállalnak felelősséget. Az egyetlen jogi kötelezettségük az, hogy a törvénysértő tartalmakat a jogtulajdonos kérésére eltávolítsák. Azonban az erre használt eljárás nehézkes, és nem garantálja, hogy a jogok tulajdonosai tisztességes bevételhez jussanak. Az internetvállalatok felelősségének megállapítása javítja a jogbirtokosok (vagyis zenészek, előadóművészek, forgatókönyvírók, újságírók és kiadók) esélyeit arra, hogy korrekt licenciaszerződéseket kössenek velük, így tisztességesebb jövedelemhez jussanak az online megjelenő munkájukból.


Az amerikai óriáscégek, amelyeket leginkább érint a jogszabály, finoman szólva sem objektíven mutatták be a következményeket

A korábbi tervezetek leginkább vitatott pontját a valamilyen formában szerzői jogi védelem alá eső tartalmak törlésére vonatkozó előírások jelentették. Noha ezen végleges egyezségben már nincs szó kötelező előzetes szűrésről, sok bíráló szerint a platformok valószínűleg így is algoritmusokat fognak bevezetni, hogy megfeleljenek az új szabályoknak.

Antonio Tajani, az EP elnöke üdvözölte, hogy véget vetnek a jelenlegi "digitális vadnyugatnak" és a technológiai fejlődést lekövető, korszerű előírásokat hoznak, amelyek biztosítják a szerzők, az újságírók, a dizájnerek, illetve a zenészektől a drámaírókig és a sztájlisztokig minden európai művész védelmét. Az EP zöld frakciója szerint azonban az egyezmény "fenyegetést jelent a kis kiadók, a szerzők és a felhasználók számára, azzal a veszéllyel jár, hogy a ma ismert internet kizárólag a technológiai és médiaóriások kezébe kerül". Kiemelték, a szabályozás normává fogja tenni a kötelező előzetes szűrést, ami komoly korlátozást jelent, ezek a filterek ráadásul nem képesek különbséget tenni a szerzői jogok valódi megsértése és például a törvényeknek megfelelő paródiák között, még a legfejlettebb szoftverek is rendszeresen blokkolhatnak jogszerű tartalmakat.

"Tovább fogunk harcolni az új jogszabály ellen" - szögezte le Julia Reda német kalózpárti EP-képviselő, a leghangosabb bírálók egyike, hozzátéve, több mint ötmillió ember írta alá Európa-szerte a petíciót a jogszabály ellen. A Google szerint a szabályozás jobb az eredeti verziónál, de így is jogbizonytalansághoz fog vezetni, s ártani fog Európai kreatív és digitális gazdaságának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #21
  Nem keverem... Ha lehet lobbizással belenyúlni a versenybe, akkor ott nincs versenysemlegesség, ugyebár...
 • zola2000 #20
  Apropó japánok vs cenzúra: a senran kagura rendezője épp most mondott fel az újabban kaliforniai központú Sony cenzúrája miatt
  https://www.oneangrygamer.net/2019/03/senran-kaguras-kenichiro-takaki-left-marvelous-due-to-sonys-ps4-censorship-policies/80998/

  (ami vicces hogy a fanservice játékok pont switchen kezdenek felfutni ahol az nagyobb döntések nem Amerikában hanem kyotoban születnek meg)
 • asgh #19
  A moderálást szinte mindenhol első sorban politikai cenzúrára használják.
  A köpködő, személyeskedő, antiszemita, rasszista, ordenáré bejegyzéseket a szólás szabadsága nevében direkt eltűrik, mert még ha ellentétesek is az üzemeltető nézeteivel, azok politikai értelemben kontraproduktívak.
  A higgadt, tárgyilagos érvelést viszont csak akkor viselik el, ha az támogatja az oldal fenntartóinak politikai érdekeit. Ilyenkor moderációra hivatkozva eltüntetik a tartalmat és mivel a politikai oldalak többsége eleve információs buborékot tart fenn maga körül, ez ellen a fő kattintásszámot generáló felhasználó bázis nem hogy nem lázad, de még örül is neki.
  Így aztán kialakul az egymás mellett elbeszélő sok kis szájkaratéző gittegylet, akik csak a saját mantráik visszhangját hajlandóak elviselni, meg némi ordenáré acsarkodást, hogy legyen min levezetni a frusztrációikat.
 • kvp #18
  "persze lehet drasztikus eszközökhöz folyamodni:
  - csak ellenőrzött megbízható profilok tölthetnek fel és jeleníthetik meg azonnal a tartalmaikat
  - az újaknak moderálás van ami lehet akár órák, napok kérdése is"

  Igen, ez sok platformon mar most is igy van. Az egyik ilyen egy elegge liberalis, USA keleti parti modellezok altal mukodtetett internetes message board. Ott aki nem megbizhato azt elozetesen moderaljak. Az nem megbizhato akirol a megbizhato tagok nem mondjak hogy megbizhato. Jo pelda volt egy japan cikkhez fuzott komment, ami leirta, hogy mit gondolnak a japanok. Egy valodi japan, addig megbizhatonak tartott felhasznalo odairta, hogy igazabol a japanok altalaban nem azt gondoljak. Kimoderaltak es elvettek a megbizhato statuszat, a hivatalos indoklas szerint azert mert a kozosseg ertekeivel ellentetes gondolatot fogalmazott meg. Ezt a rendszert onkentesen, szabad akaratukbol hoztak letre. Na ezzel a gondolkodassal ment szembe a legutobbi Trump fele, a szabad egyetemi szolasszabadsagrol hozott elnoki utasitas. Ami egyebkent az alkotmanyuk egyik alappilleret biztositja az egyetemeken.

  Ezzel szemben ugyanez a cenzura egy ugyanilyen brit forumban azert lett bevezetve, mert ott ha barki barmi helytelent ir, akkor a forum adminisztratorat veszi elo a helyi rendorseg. (Vicces, de kis kereses alapjan ugy nez ki, hogy a admin elleni brit feljelentesek jo reszet ugyanaz a brit szarmazasu, egyebkent hosszabb ideje japanban elo expat tette meg aki az amerikai forumban moderator. A britben nem az, szoval mas modszerekkel tartatja be a sajat elveit.)

  Es ez ket politikatol fuggetlen, modellezessel fogalkozo webes message board, amik joval a klasszikus kozossegi halozatok megjelenese elott indultak. Aztan csodalkoznak, hogy az emberek jelentos resze inkabb elmegy mashova, ahol nem varjak el, hogy mirol mit gondojon.

  ps: A youtube elso szuroje joreszt automatikus es a felhasznalok visszajelzeseit hasznalja. Tehat ha eleg ember viszonyul negativan valakihez akkor a jovoben mar csak manualis moderacio utan tud az illeto barmit is publikalni. Mivel barmilyen nagyjabol fele-fele aranyban vitatott temaban osszejon a 40-50% negativ szavazat, ezert lassan semmilyen vitatott temaban nem nagyon lehet publikalni, igazabol egyik oldalrol sem, csak jo nagy kesessel es csak nagyon politikailag korrekt megfogalmazasban.

  A facebook viszont programok helyett csak siman sok embert hasznal, de nem eleget, mert tobb a felhasznalo mint az emberi cenzor. Ok nagyobb bajban vannak, mert megosztani vagy uzenetet irni konnyebb mint videot forgatni.
 • wraithLord #17
  "- lehet intelligens - MI - általi tartalomszűrés de az MI kb. egy 3 éves gyerek szintjét sem éri el úgyhogy abból csak a baj lesz."

  Lásd Facebook.
  Igaz, a Youtube-os ellenőrző botok is mindent letiltanak, ha kell, ha nem, de amit pl. a FB művel, az elég fájdalmas.

  Mondjuk ezek a botok nem MI-k, de a legtöbb cucc sem az, amit annak neveznek.
 • csicso82 #16
  Az internet NEM megregulázható: tegyük fel megosztok valami nem odaillőt, amit:
  - jelentenek más felhasználók
  - vagy az oldal üzemeltetője veszi észre

  és leveszik, de ez IDŐ, akárhogy csűrik csavarják valameddig kint lesz az a poszt persze lehet drasztikus eszközökhöz folyamodni:
  - csak ellenőrzött megbízható profilok tölthetnek fel és jeleníthetik meg azonnal a tartalmaikat
  - az újaknak moderálás van ami lehet akár órák, napok kérdése is
  - lehet intelligens - MI - általi tartalomszűrés de az MI kb. egy 3 éves gyerek szintjét sem éri el úgyhogy abból csak a baj lesz.

 • csigafi #15
  Azért ezt is érdemes elolvasni.
  Klikk ide
  Utoljára szerkesztette: csigafi, 2019.03.28. 11:33:23
 • end3 #14
  "a pokolba vezeto ut is joszandekkal" - Milyen jószándékról beszélhetünk, ha a nemzetek feletti globalista, multinacionális tőke által lepénzelt képviselők szavaznak az őket "madzagon tartók" érdekeinek szolgálatában? - A többi megállapítással már egyetértek.
  Utoljára szerkesztette: end3, 2019.03.28. 11:16:25
 • zola2000 #13
  "500 millió usert nem tudnak ellenőrizni"

  De lásd Kína
 • Caro #12
  Az információ mindig is megtalálta az útját azok között akik meg akarták osztani. Nem kell behódolni az EU-nak, létre kell hozni egy olyan internetet, ahol nem ilyen óriáscégek szolgáltatnak, hanem teljesen elosztott alapon működik.
  Próbáljanak majd ott cenzúrázni.
  Már most is vannak ilyen rendszerek, csak kevesen használják, meg ha használod (pl. TOR, freenet) máris gyanús vagy. De 500 millió usert nem tudnak ellenőrizni.
  El fog jönni ez az idő is, nyilván egyelőre a centralizált megoldások egyszerűbbek. De sok minden ebbe az irányba mutat.