Berta Sándor

Továbbra is bíznak a befektetők az európai startupokban

Még mindig a német, a francia és a brit vállalkozások a meghatározóak.

Az Ernst & Young elkészítette a 2019-es európai startup-barométerét, amely szerint tavaly a beruházók 21,3 milliárd eurót invesztáltak a kontinens vállalataiba. Ez rekordösszeg, amely 11 százalékkal volt nagyobb a 2017-esnél. A finanszírozási körök száma (4199) szintén emelkedett, méghozzá 15 százalékkal.

A közelgő Európai Unióból való kilépés (Brexit) ellenére Nagy-Britannia továbbra is őrzi vezető helyét az európai stratup-közösségben. 2018-ban összesen 7,2 milliárd euróhoz jutottak a szigetország cégei. Ez 12 százalékos növekedést jelentett 2017-hez képest. Az új német társaságok 4,6 milliárd eurót kaptak a befektetőktől, az 7 százalékkal több pénz volt, mint 2017-ben. A harmadik helyre Franciaország került, ahol a startupokba való beruházások tavaly 31 százalékkal emelkedtek és elérték a 3,4 milliárd eurót.

Európa startup-fővárosa London, az ottani vállalkozások 5 milliárd euróhoz jutottak az invesztálóktól, ez 3 százalékos növekedés volt a 2017-es összeghez képest. A második helyet Berlin (2,6 milliárd euró), míg a harmadikat Párizs (2,5 milliárd euró) szerezte meg. A brit fővárosban 623, Párizsban 366, míg Berlinben 244 stratup-tranzkcióra került sor. A legtöbb finanszírozási kört (1051) Nagy-Britanniában tartották, a dobogóra még Franciaország (643) és Németország (621) fért fel. Az első tízbe bekerült Magyarország is, hazánk a nyolcadik volt ebben a rangsorban 132 finanszírozás körrel. 2017-ben még csak 57 startup-finanszírozási körre került sor Magyarországon.

A legnagyobb befektetéseket a brit FarFetch (583 millió euró), a német Auto1 (460 millió euró) és az About You (264 millió euró), valamint a brit Funding Circle (230 millió euró) és a Greensill Capital (217 millió euró) könyvelhették el.

Hubert Barth, az Ernst & Young németországi vezetője közölte, hogy egyre több európai vállalat kap friss tőkét. A legtöbb nagy európai piacon nőttek a beruházási összegek, aminek köszönhetően az európai startup-ökorendszer tovább erősödhet. Nyilvánvaló, hogy az invesztálók még mindig nagy lehetőségeket látnak az új európai cégekben és az üzleti ötleteikben.

Peter Lennartz, az Ernst & Young partnere hozzátette, hogy a francia politikának az a világos célja, hogy az országot Európa első számú startup-nemzetévé tegye. Ugyan kevesebb a nagy tranzakció, de az új társaságok finanszírozása sokkal jobb,. mint például Németországban. A vállalkozókat számos észszerű intézkedéssel segítik, amelyek között vannak a tartózkodási engedélyek egyszerű megadása, a kedvező és olcsó állami hitelek, az alapítóknak és a befektetők számára kínált masszív adókedvezmények, s az F állomás nevű párizsi startup-campus felépítése.

Lennartz szerint hatalmas sebességgel változik a gazdaság és az életmód. E változások legfontosabb motorjai a fiatal, innovatív technológiákkal és üzleti modellekkel rendelkező vállalkozások. A beruházók pont a nagy lehetőségeket ismerik fel a technológiai startupokban és olyan helyzetben vannak, hogy nagy összegű támogatásokat tudnak adni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!