Berta Sándor

Jövőbeli technológiák - mellékvágányon van Európa

A kontinens komoly lemaradásban van az Amerikai Egyesült Államok és Kína mögött, de ez egyesek szerint nem baj, sőt, érték.

A Digital Life Design (DLD) innovációs konferencia egyik kerekasztal-beszélgetése arról szólt, hogy miért van az, hogy a digitális jövőről szóló beszélgetések mindegyike a Szilicíum-völgyről és amerikai (Google, Facebook stb.) és kínai (Baidu, Tencent) tech-óriásokról szól, de Európa sosem kerül szóba. Ann Mettler, az Európai Bizottság Európai Politikai Stratégiai Központjának képviselője kijelentette, hogy a kontinens túl lassú és nehézkes, ha az új technológiák alkalmazásáról van szó. A szakember ennek alátámasztására közölte, hogy a helyi nagy cégeknek csupán a 25 százaléka támaszkodik Big Datával kapcsolatos adatelemzésre, ami túl kevés ahhoz, hogy Európa meghatározó szerepet töltsön be a jövőbeli technológiák területén. Sok startupunk van, de ezek nem nőnek nagyra, az utolsó sikertörténet az 1972-ben alapított SAP.

"Sem az amerikai adatbirtoklási trend, sem a kínai megfigyelési állam nem csábító Európa számára. Mi ezt jobban tudjuk csinálni." - mondta Mettler. Szerinte a technológiával kapcsolatos óvatosságunkat előnnyé lehet formálni, ha emberközpontú, etikus dolgokat hozunk létre. További probléma, hogy nincs digitális gazdaság, hanem a gazdaság digitális. Az európai ipar túlélése szempontjából kulcskérdés a digitális technológiák használata. Mettler meglepődött például azon, hogy némelyik cég milyen sok ideig kivárt az 5G-hálózatok létrehozása tekintetében, pedig az infrastruktúra központi jelentőségű a jövő üzleti modelljeinek a szempontjából. Nem véletlen például, hogy a Spotify pont Svédországban jött létre, mert ott jó szélessávú internethálózat van.

Francesca Bria, a barcelonai önkormányzat munkatársa azt nyilatkozta, hogy az európaiaknak ambíciózusabbaknak kell lenniük, de nem szabad követniük az amerikai adatkapitalizmust és a kínai tömeges megfigyelési gyakorlatot, hanem a saját útjukat kell járniuk. A szabályozási keretek, például az új európai uniós adatvédelmi rendelet egy jó kiindulópontot jelentenek ahhoz, hogy egy az emberekre összpontosító digitális társadalmat és gazdaságot lehessen megteremteni. Bria hozzátette, hogy az adatvédelem versenyelőnyt jelenthet a vetélytársakkal szemben. Most viszont az a feladat, hogy visszaszerezzük a demokratikus ellenőrzést a platformok és az adatok fölött.


Ulrich Wilhelm, a Bajor Rádió intendánsa ugyanakkor úgy vélte, hogy a szabályozás önmagában nem elég. A kontinensnek az európai értékek alapján kell létrehoznia saját platformokat, amelyek megfelelő alternatívái lehetnek a Facebook, a Google és az Amazon szolgáltatásainak. Ezen ajánlatokra azután a helyi startupok felépíthetnék a termékeiket. Egy európai YouTube például nem lenne utópia, ahhoz csupán akaratra és politikai támogatásra lenne szükség. A potenciál és a szükséges pénz már rendelkezésre áll, ezért meg lehetne próbálni egy jobb videomegosztót létrehozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #7
  Nem vagyok ellene a dolognak. Csak azt felejtsük el, hogy gazdasági okokból alakult szövetséget politikai unióvá alakítsunk, mert az értelmetlen.
  Ha az egész oka a gazdaság, akkor legyen a szövetség természete is gazdasági jellegű. Semmi ökörség egyesülésről, meg közös haderőről...

  Amit az EU csinál, az olyan, mintha a NATO elkezdene azon agyalni, hogy igaz, hogy katonai szövetségként kezdtünk, de holnaptól választásokat tartunk a tagállamokban és választjuk a katonai vezetőket, vagy mondjuk a mezőgazdasági termelésünket elkezdjük összehangolni.
 • kvp #6
  Szerintem erdemes lenne megprobalni egy lengyel-cseh-szlovak-magyar-horvat konforderaciot letrehozni, esetleg meg szloven-osztrak-olasz tagsaggal. Gazdasagilag eleg eros lenne a megmaradashoz es ezen allamok kozzul jelenleg senkinek nincs fegyveres konflikutsa egyik szomszedjaval sem. (ezert esnek ki pl. a szerbek) Kerdeses tovabba a romanok hova allanak az eu-val es az oroszokkal kapcsolatban. Mindenesetre ha a francia-nemet egyesules tovabb lep a kozos allamisag fele, akkor nem sok mas lehetoseg marad.

  ps: Az EU is eredetileg konfoderacionak indult az korabbi gazdasagi szovetseg nyoman, ezt magyarra talan fuggetlen allamok szovetsegekent lehetne leforditani. Fontos, hogy egy konfoderacioban nem kell egyseges parlament es kormany, egy mindig a tagallamok aktualis sajat kormanyaibol letrejott minisztertanacsok dontenek egyhangu szavazassal (tehat vagy mindenki egyetert vagy nincs dontes amig egyetertes nem lesz).
 • ostoros #5
  Meg a frászt. Függetlennek kell maradni.
 • leeloodallas #4
  Így is van! Ki is kell lépni és csatlakozni az új Szovjetunióhoz!
 • ostoros #3
  Minél jobban lemarad az EU, annál kétségbeesettebben fogja szorítani a gyarmatai nyakát. Miénket, lengyelekét, csehekét.
  A fuldokló minden szalmaszálba belekapaszkodik, és nem figyel kit vág orrba. Szét fog esni a francba. Még hálásak is lehetünk érte hosszabb távon. Rövidtávon szívás lesz, persze.
 • kvp #2
  Se toke, se tudas nincs hozza es a politikusok akadalyozzak az innovaciot. Raadasul mwglevo kvazi szabvanyos platformokkal nem lehet versenyezni piacgazdasagi alapokon, csak politikai dontesek segitsegevel. De a kinai es orosz modell Europaban nem elfogadhato. Mindezek tetejere jon az apro, eltero szabalyozasu es nyelvu orszagokbol allo keverek ami tovabb neheziti a piacra valo belepest es noveli a jarulekos koltsegeket.

  Nem mintha nem igy lenne minden mas teruleten. Europa ott versenykepes ahol meg Japan felfutasa elott elonybe kerult, mig Japan ott ahol Kina felfutasa elott. Viszont ez is veszni latszik mert Kina egyszerre nyomja le az USA-t, veszi meg az europai cegeket es hagyja le Japant.
 • Griphons #1
  Nem is csoda, ha európa le van maradva, ha ilyeneket hallok, hogy "Egy európai YouTube például nem lenne utópia"
  Az európai technológiai fejlődést nem előremozdítják az eu vízfejű hozzánemértő vezetői, hanem inkább akadályozzák (tisztelet a kivételnek).