28
  • ostoros
    #28
    Ezért mondom, hogy a kommunizmus elkerülhetetlen. Államosítva lesznek a robotok egy bizonyos elterjedtségi fok fölött.
  • ostoros
    #27
    Szerintem kevered az eperrel. Az érzékenyebb a málnánál tapasztalataim szerint.
  • dyra
    #26
    ja igazad van mindenben kevertem a josta szürettel, 10 évesen csináltam ilyeneket utoljára.
  • gemihu
    #25
    Ez a málnaszedő nem elég gyors, de ez az almaszedő már elég fejlett és logikusabb megoldású, nem karral próbál finoman fogást szerezni..
    https://www.youtube.com/watch?v=XwpUxEY8D10
  • kvp
    #24
    "Csak utána ki fogja kifizetni, ha mindent robotok csinálnak?"

    Peldaul a gazdagok, akiknek lesz ra penzuk. Aztan ott vannak a mernokok, akik a robotokat tervezik, a technikusok akik karbantartjak oket, a gazdagok kiszolgalo szemelyzete. A robotok alapvetoen csak a munkasokat valtjak ki, akik az atlagos globalis kapitalista rendszerben nemhogy a friss malnat, de a feltetlen szukseges napi ennivalot is alig tudjak kifizetni.

    Az automatizalas nem szunteti meg a felso 1%-ot, csak elveszi a maradek penzt az also 99%-tol. Akinek marad utanna penze, az megengedheti maganak, hogy szinte barmit megvegyen. Ez ugyan jelentos termelescsokkenessel jar, de attol meg tovabbra is csak a maradek 1% osztja szet a penzt egymas kozott, mig a tobbieknek nem jut semmi. Idealis esetben a gazdagok adnak annyi elelmiszersegelyt, hogy az osszes szegeny ne haljon ehen, de a kapitalizmus szabalyai szerint erre nem kotelezhetoek. Az ENSZ is elismer olyan alapjogokat, mint a szabad lakohelyvalasztas joga, de alapvetoen nem teszi kotelezove, hogy a kormanyok elelmiszert biztositsanak a lasossagnak es egyaltalan nem teszi kotelezove ezt a nagytokesek szamara. Lehet, hogy valamennyire forditva ulnek a lovon, de valoszinuleg csak a realitasokat ismerik el.
  • inkvisitor
    #23
    Rubik kocka mindig ugyanakkora. A málna viszont változó méretű, puha, törékeny és mindig máshol nő. A lassúság amiatt van, mert a robotkarnak óvatosan kell dolgoznia, ha nem málnalevet akarnak szüretelni. Sokan elfelejtik, hogy a kezünk tele van nyomásérzékelő szenzorral és az agyunknak jelentős százaléka csak azzal foglalkozik, hogy a kezeket vezérelje. A kéz, arc és beszédszervek vezérlés a motoros irányítás 70-80%-át köti le. A maradék 20-30% jut az egész maradék testre. Nem csoda, ha a finommanipulációs robotok még lassúak.
    Baromi sok információt kell feldolgozni.
  • inkvisitor
    #22
    Csak utána ki fogja kifizetni, ha mindent robotok csinálnak?
  • gaszton421
    #21
    Megnézném a derékkendőbe szedett érett málnából mi marad "válogatásra", maximum málnalekvár. Az üzletekbe szánt dobozos málnát egyenesen dobozokba szedik, nem bírja az ütéseket, nyomást. a bio verziót 24 órán belül el kell adni az üzletben, ezt nem kezelik gombaölővel, nálunk valószínűleg nem ilyet kapsz, hogy tovább bírja kap egy gombaölő kezelést enélkül másnapra már penészedik.
    Nem, a málnát nem szedik féléretten, ez nem utánérő gyümölcs, viszont direkt kinemesítettek olyat ami jobban bírja a szállítást hogy ne csak aközelben lehessen árulni.
    Amúgy létezik nagyüzemi termesztésre szánt málnaszedő gép, az érett szemeket gyakorlatilag lerázzák vele és automatikusan szétválogatják, viszont az ilyen málna nem dobozba csomagolva kerül eladásra hanem ipari célokra, dzsem és fagyasztott gyümölcs lesz belőle.
  • esdideki
    #20
    ... és a végén meg is eszi, akkor nem is kell ember.
  • dyra
    #19
    Gyerekkoromban nagyanyám földjén sok málnát szedtem. Egy ember lekapkodja seperc alatt. Eleve a kezébe több fér azt mehet egy derékkendőbe is onnan a ládába. A válogatás is itt túl van misztifikálva a mindenhol piros érett szedhető persze ezek itt már úgy vannak, hogy gondolom ne romoljon meg ezért kicsit hamarabb szedik de az ember azt is pillanatok alatt felismeri. Ezzel a tempóval teljesen versenyképtelen egy vérmes napszámossal szemben. Aki ráadásnak szerintem még olcsóbb is mint ez a gép. Mert ezt a gépet felügyelni kell, frissíteni meg az összes informatikai nyavaja. Ha meghibásodik szaki kell stb.. Ha vége a málnaszedésnek meg megy a raktárba hacsaknem megnem oldják, hogy másra is jó legyen de az meg megint kihívás mert akkor minden növényt szabványosított környezetben kéne nevelni ahol ezt bevetik. A minőség meg így is kezd totál hulladékba átmenni akkor meg a BIO gazdaságok fogják árakban lenyomni.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.06.02. 11:35:05
  • Palinko
    #18
    Igen ez most tényleg nekem sem jött át, de felgyorsulhatnak a karok, nem tudom miért ilyen lassú, talán ha a 3D feldolgozás javulna értené magát a térben a robot akkor előre megadhatná hova nyúljon és gyors legyen mert előre gondolkozik. Mint az ember hogy az egyiket szedi már másikat nézi hová kell nyúlni.

    Meg szerintem át kéne gondolni a karokat is, mert sokszor nem jó leutánozni az embereket, mert mi 2 ujjal szedjük, lehet egy vákuumos megoldás pl itt sokkal jobb lenne.
  • ZilogR
    #17
    A szöveg kb. olyan, hogy hány feketét lehet a hajófenékben elhelyezni, hogy maximálisan kihasználjuk a helyet.

    Valaki nézze már meg, milyen 10 másodpercenként nyúlni egy bogyóért. Ha ilyen intenzitással szedné valaki, biztos seggbe rúgnák. Ez gondolom egy műszak alatti átlag, benne van a kaka / pisi / cigi / iszom / eszem / csöcsörészem Margitkát / benyalok a főnöknek is. Ennek a balfasz reszketős robotnak nagyon kell még az a pár kar, ha utol akarja érni ezt a tempót. Csak mondom, ha egy BME-s gépész félévi feladatnak ilyet gyártana, biztos nem lenne meg a jegye.

    Legjobban az tetszett, hogy milyen árnyalás mentesen, direktbe lejön, hogy kell a keleti rabszolga, hogy a lófejű, kapafogú, elzárt szigetükön elkorcsosult britek megvehessék a TESCO-ban a cuccot.
  • Tinman #16
    Fuss ennek neki újra.

    "Helyettesíteni azt lehet ami eleve adott"

    Az emberi erőforrás, a "brazil gépsor" eleve adott. Évezredek óta. Eddig a Holdon éltél?
  • Palinko
    #15
    Sajna épp ez az, hogy nem látom a fejlődést évről évre, vannak kiemelkedő cégek mint a boston dynamics, meg pl a rubik kocka kirakó robot is már szempillantás alatt kirakja még régen az is egy lassú dolog volt, de az új szereplők mintha nem lennének ott gyorsaságban soha, mert mintha valami régi technológiát használnának a videót nézve is az volt az érzésem hogy 10 en akárhány éves valamit látok közben meg nem.
  • Mat666
    #14
    Lehet hogy az ott segélyen meg különféle állami támogatáson élőket kellene kizavarni dolgozni azt meg lenne oldva a probléma 66 milliós országból szerintem össze lehetne hozni csak hát gondolom büdös a munka.
  • Sliderx
    #13
    Nagyon okosat akartál írni, de nem sikerült. Helyettesíteni azt lehet ami eleve adott. Esetünkben hiányról van szó, nem pedig helyettesítésről. Ez a gép hiányt pótol, nem helyettesít.
  • dyra
    #12
    Tápoldatban nevelkedett ideális módon felfuttatott szabványosított "málna"bokrok. Ezek általában pont olyan íztelen hulladékok mint a nagyáruházi paradicsom, paprika, barack stb..

    Úgy látom lassan kénytelen leszek földet venni és elkezdeni magamnak termelni ha még akarok minőségi mezőgazdasági terméket fogyasztani.
  • gaszton421
    #11
    Ez a cucc jövőre sokkal gyorsabb lesz, azután meg megint. Az emberi munkaerő viszont nem lesz gyorsabb addigra. szóval csak idő kérdése mikorra előzi meg minden téren az emberi kézügyességet és gyorsaságot.
  • Palinko
    #10
    Így a videót elnézve eléggé sajnos az derül ki hogy nagyon elbizakodottak voltak azok a döntések, hogy legelőször ezek az alacsony képzettségű szakmák mennek a lecsóba az automatizáció miatt. Azért ez elég bénán néz még ki.
  • duke
    #9
    Olyan robot kene, ami nem csak leszed, hanem kompletten emberi beavatkozas nelkul elintezi az egesz termesztes, minden folyamatat. Es lehetoleg napenergival meghajtottan. Persze kezdesnek nem rossz, ha legalabb leszedi.
  • Tinman #8
    Azt mindenesetre tudom, hogy itthonról is mennek ki Svájcba málnát, epret, szőlőt, almát szedni. 1m HUF/hó alatt nem keresnek. De nagyon kemény meló, sokan hamar feladják, de ismerek olyat is aki évek óta bírja és csúcs cuccokkal májerkedik, ház + autó már megvan neki.

    Ja és a szállás körülményei is szarok. Jellemzően több emberrel kell együtt egy ratyi munkásszállón aludni. Cserébe 0 CHF és a meleg ebéd is free, ami viszont jó minőségű, nem gagyi.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2019.05.31. 22:55:29
  • HyBrIDNyLA
    #7
    A luddisták azért törték össze a gépeket, mert már annyira lenyomták a béreket az ipari forradalom vívmányai, h nem volt szükség a munkájukra. Dolgoztak volna ők, csak nem fizettek eleget. Pl. a városi szövő üzemekkel nem tudták felvenni a versenyt a hagyományos szövőszékkel termelők. Benne lettek volna ők a te általad leírt "bizniszben" csak hát verseny volt és kiszorultak a piacról. Nem a pénzt kell nézni, hanem az értékteremtést, a javak megtermelését. A jószág ára a kereslet/kínálat függvényében fog eldőlni. A málna az magánjószág és rivalizáló a fogyasztása, ahogy a termelése is. A gépek az I. ipari forradalom óta konkurensei az embernek és még jobban azok lesznek.
  • ostoros
    #6
    Pontosan. Csávókám el volt tévedve nagyon. Miközben a málnának kilója vagy 5000 forint, és ez a minimális ár... Persze, ha tizenöt kézen megy át, akkor senki ne csodálkozzon...
    Termelői piacok, és termelői bolthálózatok. Ez az egyetlen válasz. És akkor telni fog a bérre is, és nem lesz szükség a robotra...
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.05.31. 21:42:54
  • Tinman #5
    "Az emberek konkurense lehet a málnaszedő robot"

    Nem. Az emberek helyettesítője lehet a málnaszedő robot. Mivel nincs ember a melóra, így helyettesíteni tudja csak, konkurálni csak azzal lehet, aki benne van a "bizniszben". Ha hiány van málnaszedőből akkor ez a rendszer nem konkurencia, hanem helyettesítő.
  • Tinman #4
    Kb. az első nap. Utána meg lépni se bírnál. Ezt napokon, heteken keresztül csinálni lehet, de elég keménynek kell lenni hozzá.
  • GLIPX
    #3
    500 forintos órabérért én is igy szedném a málnát mint ez a robot a videóban.
  • ostoros
    #2
    Hát... vagy két éve volt, hogy valami balfék panaszkodott a híradóban, hogy 500 forintos órabérért nem talál senkit málnaszedésre...
  • kvp
    #1
    15000 bogyo / 8 oras munkanap = 28800 masodperc / 15000 bogyo = 1.9 masodperc / bogyo

    10 masodperc / bogyo * 20 oras munkanap = 72000 masodperc / 10 = 7200 bogyo / 20 oras nap

    Ez igy meg gyenge. Ha 4 kart raknak ra, akkor ez felmehet 28800-ra, tehat a felbovitett negykaru gep kb. 10 ora alatt vegenze el annyi munkat mint amit egy ember 8 ora alatt. Persze ez meg csak prototipus es kesobb lehet meg jobb is.