Berta Sándor

Interaktív módon vezérelhető robotok jöhetnek

A gépek felismerhetik a jövőben az emberek gesztusait, ezáltal hatékonyabb lehet a két fél közötti együttműködés.

A Fraunhofer Társaság Szerszámgépek és Alakítástechnikai Intézetének munkatársai egy olyan újszerű technológiát fejlesztettek ki, amelynek köszönhetően a nagy méretű ipari robotokkal való kooperáció közel olyan intuitívvá válhat, mint az emberi kollégákkal. Így a két fél között különösen biztonságos és hatékony együttműködés valósulhat meg. Napjainkban az üzemekben egyes gépek és a felhasználók egymás mellett dolgoznak, bármilyen védőkerítés nélkül, ugyanakkor közvetlen interakcióra nincs lehetőség. Jelenleg a robotok biztonsági okokból mindig leállítják a mozdulataikat az emberek közelében. Ezen változtathat az újszerű technológia, amely hatékonyabbá teheti az együttműködést és ezáltal a teljes gyártási folyamatot is.


Dr. Mohamad Bdiwi, az intézet részlegvezetője elmondta, hogy az eddig alkalmazott technológiát egy hatékony, biztonságos és rugalmas interakcióval egészítették k, aminek köszönhetően a felhasználók közvetlenül kommunikálhatnak és kooperálhatnak a gépekkel. Amennyiben a jövőben egy személy belép a munkaterületre, akkor az ott dolgozó robotok felismerik a gesztusait, az arcvonásait és a testtartását. Így akár kézjelekkel is adhatók lesznek utasítások, mert a gépek képesek lesznek elemezni a bonyolultabb mozdulatokat is. Bdiwi hozzátette, hogy ezáltal a gesztusvezérlés elterjedhet az iparban. Más területeken, például a konzoloknál már bevált technikáról van szó.

Tehát a robotok nem csupán a felhasználók az arcvonásait tanulmányozzák majd, hanem a mozdulataikat is. Amennyiben például valaki oldalra vagy hátra fog tekinteni, mert ott áll az egyik kollégája és vele beszélget, akkor a gép pontosan tudja majd, hogy ilyen helyzetekben nem szabad az illető kézmozdulatait figyelnie. Ezen ember-robot interakcióknak a "lelkét" az intelligens algoritmusok és a 3D-kamerák jelentik, ez utóbbiak lesznek a gépek szemei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!