Berta Sándor

Androidra is elérhető a Tor

A fejlesztők nyolc hónap alatt készítették el az alkalmazást.

Az elmúlt években meglehetősen körülményesen lehetett használni a népszerű szoftvert a Google operációs rendszerén. Mindez már a múlté, miután a Tor immár hivatalos alkalmazásként elérhető az Androidon és akár a Google Play Store rendszeréből is beszerezhető. A Tor elsősorban a diktatúrákban és cenzúra által sújtott országokban élőknek rendkívül hasznos, akik nem tudnak biztonságosan szörfölni a világhálón és így kikerülhetik a cenzúraintézkedéseket vagy az állami tűzfalakat. Emellett a segítségével a Tor-hálózaton belül hozzá lehet férni a .onion végződésű honlapokhoz.

A hivatalos Tor-változat telepítésének feltétele az Android 4.1-es (Jelly Bean) vagy frissebb operációs rendszer. A szoftver rendkívül egyszerűen kezelhető és stabil, viszont a használatával az átlagosnál lassabb a böngészés, ez a Tor esetében régóta köztudott. A fejlesztők kiemelték, hogy a világ egyes részein a mobilböngészés az egyetlen módja az internetezésnek. Néhány területen ráadásul komoly ellenőrzések és online cenzúra vannak, ezért prioritásként kezelték, hogy az érintett embereknek segítsenek. Ugyan a Tor androidos változata nem tartalmazza az asztali kiadás néhány funkcióját, de alapvetően mégis ugyanazt a védelmet kínálja.

Korábban az Androidot futtató felhasználók az Orbot és az Orweb alkalmazások segítségével jutottak el a Tor-hálózatba. A két programot a Guardian projekt keretében alkották meg, az Orbot biztosította a kapcsolatot a Tor-hálózathoz, míg az Orweb volt a böngésző. Később az utóbbit felváltotta az Orfox. A fejlesztők tavaly szeptemberben mutatták be az alfa verziót, amely az Orfoxot váltotta, a mostani változat pedig az alfa verzió továbbfejlesztése és immár az Orbot nélkül is kiválóan működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!