Berta Sándor

Elérhető a Firefox virtuális valóság böngészője

A szoftver kizárólag a virtuális vagy a kiterjesztett valóságban való használatra lett tervezve.

A Mozilla nyilvánosságra hozta a Firefox Reality nevű virtuális valóság böngészője 1.0-s változatát, amely egyelőre az Oculus, a Viveport és a Daydream rendszerekhez érhető el. A szervezet legújabb programja is nyílt forráskódú és lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy asztali számítógép előtt ülve is megtapasztalhassák a virtuális és a kiterjesztett valóság élményét.

Az új böngészőhöz egy virtuális billentyűzet is tartozik, amelyet kifejezetten a virtuális és kiterjesztett valóságban való szövegbevitelhez alkotott meg a Mozilla. A funkciók között van a beszéd segítségével megvalósítható keresés, amely főleg a virtuális környezetekben tűnik észszerű funkciónak. A szervezet kiemelt figyelmet fordított a kezelőfelületre is, amelynek fejlesztésébe rendkívül sok munkát fektetett be. A cél az volt, hogy a Firefox Reality használata közben az emberek jól érezzék magukat és ne vegye őket túl sok fehér vagy fekete környezet körül. A felhasználók maguk dönthetik el, hogy milyen legyen az alkalmazott kezelőfelület és az milyen világos legyen.


A jövőbeli verziók támogatni fogják a könyvjelzők és a 360 fokos videók, valamint más virtuális és kiterjesztett valóság tartalmak használatát. A fejlesztők együttműködnek a gyártókkal azért, hogy belátható időn belül megfelelő játékok és videók legyenek elérhetők az új platformra. Április óta dolgoztak a projekten, amely az első platformokon átnyúló szoftver. A programot teljesen az alapoktól készítették el.

Érdekesség, hogy a Firefox volt az első böngésző, amely támogatta azt a WebVR nevű nyílt szabványt, amelynek a segítségével a virtuális valóság tartalmak webes URL-ken keresztül oszthatók meg és próbálhatók ki, ezáltal sikerült megteremteni a megfelelő alapokat. A Mozilla már a WebVR utódján dolgozik, amellyel a fejlesztők tartalmakat készíthetnek a virtuális valóság eszközökhöz. A WebXR a virtuális valóság mellett a kiterjesztett valóságot is támogatni fogja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!