Berta Sándor

Microsoft - búcsúzik az Edge, Chromiumra épülő böngésző jöhet

A redmondi konszern úgy döntött, hogy lecseréli a szoftverét.

Az Edge kapcsán az eredeti célkitűzés az volt, hogy gyors és biztonságos legyen, azonban folyamatosan problémák voltak az EdgeHTML renderelőmotorral. A WindowsCentral most arról számolt be, hogy a program fejlesztését a jelenlegi formában leállította az amerikai társaság. A kiszivárgott információk alapján a jövőben a Microsoft a Windows 10 esetében egy Chromiumon alapuló böngészőt alkalmaz majd, amelynek a kódneve Anaheim és amelynek jelenleg is zajlik a fejlesztése. Az új szoftver külsőre nagyon hasonló lesz, mint az Edge és még az is lehet, hogy a végleges neve is ugyanaz lesz. Mindenesetre az EdgeHTML-t eltemette a tengerentúli óriáscég.

A hír olyan szempontból nem meglepő, hogy az elmúlt időszakban megfigyelték, hogy a Microsoft fejlesztői számos esetben kódokat írtak a Chromium projekthez. A szakemberek arra számítanak, hogy a vállalat a következő hetekben bejelentheti az Anaheimet. A felhasználók számára az új program elsősorban kevesebb instabilitási és teljesítménybeli problémát fog jelenteni. A hibajelenségek az EdgeHTML-re voltak visszavezethetők. Az Edge iOS- és az Android-verzióinál nem lesz változás, mivel azoknál már vannak natív megoldások, amelyeket a fejlesztők alkalmaznak.

Amennyiben az információk igaznak bizonyulnak, akkor a Microsoft egyrészt látványos vereséget szenvedett, hiszen az Edge esetében a meghatározott cél egyértelműen az volt, hogy a konszern újra feltalálja a böngészőt, másrészt viszont a problémák miatt logikus döntést hozott. Kérdés persze, hogy nem lett volna-e egyszerűbb felgyorsítani a fejlesztést és kijavítani a hibákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bPatrik0521 #2
    pedig pont hogy gyors volt és nem evett erőforrást. ha nem lennének olyan alapvető hibák hogy egyes oldalakat nem bír normálisan megjeleníteni meg kihagynak pár mára alap funkciót, akkor tök jó lenne. az irány amit mutatott sokkal jobban tetszett mint a chrome. szívesen cserélném már. (foxoztam is már korábban, de annyira azért az se...)
  • kvp #1
    Akkor ezzel a valtozassal mar szinte csak a Chromium alapu bongeszok (Google, Apple es most a Microsoft fele) es a Firefox maradnak meg. Mondjuk a weboldalak kompatibilitasan sokat javithat a lepes, bar a szabvanyossagnak pont nem hasznal.