Berta Sándor

2020-ban kerül ki az Adobe Flash a Firefoxból

A korábban ismertetett menetrendnek megfelelően valósul meg a multimédiás szoftverplatform eltávolítása a böngészőből.

A Firefox az Adobe Flash kiegészítőt a 69-es verziótól kezdve letiltja, 2020-tól pedig teljesen kikerül a programból a technika támogatása. Addig a felhasználók természetesen manuálisan visszakapcsolhatják a Adobe Flash-t, de egy ilyen lépésnek egyre kevésbé van értelme és haszna.

A Firefox 69-es kiadását a tervek alapján szeptember 3-án jelenteti majd meg a Mozilla, de az újdonságok már sokkal előbb tudhatók, hiszen azok megtalálhatók a szoftver Nightly és béta változataiban. Már a Firefox 47 óta csak úgy nyithatók meg a Flash-tartalmak, ha a felhasználók azokra külön kattintanak. A böngésző fejlesztői már korábban jelezték, hogy a Firefox 2020 elejétől nem fogja teljes mértékben támogatni a Flash kiegészítőt. A - többek között a cégeknél alkalmazott - kiterjesztett támogatású verziók esetében az Adobe Flash még 2020 végéig használható marad.

A Google hasonló lépéseket tervez a Chrome esetében. A konszern már a 42-es kiadásban is kikapcsolt egyes Flash-elemeket, majd 2016 augusztusában eldőlt, hogy a Chrome 55-ben már a HTML5 lesz előnyben részesítve, a 2020 decemberében megjelenő Chrome 87-ben pedig teljesen eltávolításra kerül a Flash. Egyébként már a 2019 júliusában megjelenő Chrome 76-ban is kikapcsolják a technikát, igaz, a kapcsolódó plugint az internetezők továbbra is aktiválhatják majd. Az Adobe azt tervezi, hogy 2020 végén leállítja a Flash Player támogatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!