Berta Sándor

Elérhető a Vivaldi 2.0

A böngésző új verziója támogatja a végpontok közötti titkosítást alkalmazó szinkronizációt és ehhez saját szervert használ.

A Vivaldi bejelentette a böngészője 2.0-s változatát, amely a Chromiumra épül és még jobban testreszabható. A Vivaldi fejlesztői komoly munkát végeztek, hiszen az első verzió óta több mint 1500 javítást készítettek. Sok aktuális újdonság csak a "motorház alatt" található, viszont láthatók az új témák, a háttérképek és a program még jobb testreszabásában segítő új lehetőségek.

Az egyik legnagyobb újdonság a közel egy éven át tesztelt szinkronizáció. Jon von Tetzchner, a Vivaldi vezérigazgatója ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a korábbi kiadások esetében a szinkronizáció a felhasználók által leggyakrabban kért funkció volt és számukra is nagyon fontos. A Vivaldi ugyanis sokkal több dolgot szinkronizál, mint a Chrome és gondoskodnak a végpontok közötti titkosításról is. Az emberek választhatnak, hogy mely adatokat akarják az ingyenes Vivaldi.net-fiókjukon keresztül szinkronizálni a különböző számítógépek között. Ez a lehetőség rendelkezésre áll a könyvjelzők, a tárolt jelszavak, az úgynevezett Autofill-információk, a megadott URL-ek, a kiegészítők és a jegyzetek esetében. Ami lényeges, hogy a cég a saját szervereit használja, mert nem akarja, hogy a fájlok kikerüljenek külső szerverekre.


A Vivaldi azt javasolta, hogy a szinkronizáláshoz mindenki használjon egy új jelszót, még akkor is, ha már rendelkezésre áll egy jelszóval védett Vivaldi-fiók. Von Tetzchner hozzátette, hogy az első jelszó az illetőt lejelenti a Vivaldi szervere felé, míg a másodikat a titkosításra alkalmazzák. Ők semmilyen információt sem akarnak gyűjteni arról, hogy ki, mit tesz és nem akarnak profilt sem létrehozni az egyes személyekről sem a számítógépükön, sem máshol. A jövőbeli fejlesztések kapcsán kiderült, hogy a vállalat webes levelezőszolgáltatásának kliensét hamarosan integrálni fogják a böngészőbe. E kliensnek már zajlanak a belső tesztjei és a kódneve M3. A cég első embere annyit elárult, hogy ő szívesen használja a megoldást, de még nem kiforrott és nem jött el az ideje a bemutatásának. Javítani akarnak a szoftveren, mielőtt elérhetővé tennék.

A Vivaldi elérhető Windows, Mac és Linux operációs rendszerekre, valamint a tervek alapján hamarosan elérhető lesz Android és iOS mobil operációs rendszerekre is. Az utóbbiak esetében konkrét megjelenési időpont viszont nem ismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PetruZ #2
    Az 1.12 óta nálam is fent van (még most is), de általános használatban visszaálltam az FF-re. Két bajom van vele, ami zavar:
    - Használom a bookmark bar-t, ahol folderek és gyorslinkek vannak kirakva, és ha lenyitok egy foldert, a balra-jobbra mászkálás (miközben lenyitva tartja a menüt) nem működik.
    - A mime típusok akciói továbbra sem szerkeszthetők (mint az FF-ben az Applications).
    Tudom, hogy ezek elég specifikusak és normál használatban nem jönnek elő, de nekem kellenek. :)
  • end3 #1
    v1.0 óta használom, a legszimpatikusabb és nekem a leggyorsabb böngésző a ma létező megoldások közül. A testreszabhatósága pedig nagyon király.