Berta Sándor

Miért nőiesek a digitális asszisztensek?

Szinte mindegyik kifejlesztett rendszer női hangot kapott. A mesterséges intelligencia a sokféleséghez segít hozzá minket vagy a meglévő sztereotípiákat betonozza be?

A hangszóróból megszólaló digitális asszisztensek (Alexa, Siri, Cortana) mindegyike női hanggal rendelkezik. Holger Schulz hangkutató, a Koppenhágai Egyetem munkatársa szerint a beszédasszisztensek napjaink digitális szolgálólányai. A női hangok az asszisztensek szerepébe vannak visszaszorítva. A gyakorlati tesztek alapján az Apple Siri számítógépes hangja egyértelműen nőinek tűnik. Amennyiben valaki megkérdezi a Sirit, hogy ő férfi vagy nő, akkor a válasza az, hogy: "Ne tévesszen meg a hangom, nincsen nemem." Alexa válasza ugyanerre a kérdésre az, hogy: "Nőnek látom magamat. Az áramköreim azt mondanák, hogy női erő vagyok a konnektorból."

Az Apple nem akarta kommentálni, hogy milyen folyamatok vezettek a terméknévhez, de a gyártó utalt arra, hogy a Siri mind női, mind férfi hanggal használható, ez mindig az adott felhasználóra van bízva. Az Amazon egyik szóvivője azt közölte, hogy az Alexa név az alexandriai könyvtárból származik, a hang pedig azért lett női, mert világszerte azt mutatták a tanulmányok, hogy a férfi és a női hang közül az utóbbi a kellemesebb, barátságosabb és nyugodtabb. A Microsoft úgy reagált, hogy a Cortana elsősorban egy párbeszéd-orientált asszisztens, amely a felhasználókat támogatja a különböző döntések meghozatalában. A társaság szerint a Cortana nem egyértelműen női, hanem egy általános lény. A megoldás teljes személyiségét a helyi dolgokhoz igazítják, ezáltal a francia Cortana például teljesen más, mint a japán változat.


Ezeket a felhőszolgáltatásokat rengeteg termékbe beépítik

Miriam Meckel, a St. Gallen-i Egyetem kommunikációs professzora olyan tanulmányok sorára hívta fel a figyelmet, amelyek azt mutatták ki, hogy a női hangot szívesebben fogadják el az emberek, mint a férfit, ezért van az, hogy a beszédasszisztensek nőiesek. Judith Meinschaefer kutató úgy fogalmazott, hogy a női hangok érthetőbbek, mint a férfihangok. Ez annak köszönhető, hogy a nőknél a vokális hajtások gyorsabban rezegnek. A jelek frekvenciája is magasabb. Ugyanakkor technikailag nem jelentene problémát az sem, ha a beszédasszisztensek vagy más rendszerek férfihangokat használnának.

Meckel szerint az a probléma, hogy a szoftverek átvesznek olyan funkciókat, amelyet a mindennapokban az emberek a nőkkel fognak összekötni. Miután a gyerekek is egyre többször használják a Sirit, az Alexát és a Cortanát, ezért ez befolyással lesz arra, hogy egy társadalomban milyen a nemi szerepek eloszlása. Különösen durva lehet a helyzet a szexuális zaklatások esetében. Jelenleg csak azon dolgoznak a fejlesztők, hogy a termékeik mindig megfelelő válaszokat adjanak a kérdésekre. Amennyiben ma valaki erkölcstelen ajánlatot tesz a Sirinek, akkor a válasza csupán annyi, hogy: "Nem." Mindez azt mutatja, hogy a kommunikáció és a szoftverrendszerekkel való interakció során is fontosak a szabályok, hiszen immár nem csupán az emberektől, de a gépektől is tanulunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #24
    Szerintem hamarosan lesz egy tanulmány arról is, hogy valyon milyen a rassza a digitális asszisztenseknek.
    Én már azon sem csodálkoznék, ha egy néger űrhajósnál azért tüntetnének, hogy a NASA gyapotot akar termeszteni a Holdon, miközben három sarokkal arrébb meg követelnék transzparensekkel, hogy több néger űrhajósra és négerkvótára van szükség a NASA-nál. :-D
  • VolJin #23
    A sci-fi irodalomban és filmekben a géphang, a robbanásig visszaszámláló önmegsemmisítő általában női hangon szólt. Ami kivétel eszembe jut, az HALL a 2001 űrodüsszeiából, bár az egy sorozatgyilkos volt.
    Tehát mielőtt megvalósult volna a gépi hang, már eldőlt, hogy női hangon fog megszólalni. Nyilván a tervezőkre hatott a szubkultúra, illetve a titkárnői szereppel felruházott AI, milyen hangon szólalna meg, ha nem női?
  • Ender Wiggin #22
    én szívesebben hallgatom azt egy nő hangú AI-tól, hogy még 10 másodperc az önmegsemmisítésig, mint egy férfitől... ha ezért szeksmiska vagyok, ám legyen.
  • ostoros #21
    Szóval, ja, ezt hívják reverz szexizmusnak... Eddig nem is tudtam,m hogy van ilyen, mindig tanul az ember valami újat és "lényegeset".
  • ostoros #20
    Köszönöm, hogy nem nekem kellett a problémát ecsetelni a főtrollnak, hálám érte.

    Nekem eszembe sem jutott, hogy szexizmust lássak bele a témába. Szerintem a normál emberek 99%-ának sem. Aki viszont csak azt nézte, hogy milyen nemnek megfelelő a hangtartománya ezeknek a programoknak, az PONT a szociológus volt. Vagyis, Ő maga a szexista mert az egészből pont ezt vette észre.
    Normális embert nem érdekli egy program "neme" ahhoz szexistának kell lenni, mint a jelen cikkben szereplő "szociológusnak".
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.02.02. 18:35:36
  • Sydra #19
    Szebben és lényeglátóbban le sem lehetett volna írni!
  • wraithLord #18
    Miért titkárnője (női személyes asszisztense) van általában pl. egy intézet/vállalat főnökének?

    Szerintem az ilyen melókat a nők jobban el tudják látni (pl. jobb szociális-, kommunikációs képességek, egyszerre több dologra tud odafigyelni megfelelő hatékonysággal), és talán ebből eredeztethető az a tendencia, hogy a digitális asszisztens is inkább női hangon szólal meg.

    A férfiak meg háborodjanak fel, hogy pl. a kemény fizikai munkát miért mindig a férfiakkal azonosítják...?

    Nem szúrja az illetékesek szemét, hogy ez szimpla kákán is csomókeresés a manapság mindennek az alapjául szolgáló politikai korrektség (itt nyilván a degradáló értelmében) jegyében?

    Ez nem szexizmus, a két nem nem ugyanaz (a "nem egyenlő" nem jó ide, mert az egymás fölé helyezésre utalhat...). Mind a kettőnek megvan a maga "szerepe", princípiuma, olyan területei az életben, amire a biológiai, szellemi, lelki adottságai/képességei alapján a nagy átlagot figyelembe véve jobban megfelel.
    Ha ugyanaz lenne, akkor nem lenne külön férfi és nő, és nem lehetne se morfológiailag, se fiziológiailag, se etológiailag stb. megkülönböztetni őket. De meg lehet. Ezért van külön férfi és nő, és ezért van az, hogy az egyik nem az átlagot tekintve ilyen feladatokra alkalmasabb, a másik pedig olyan feladatokra alkalmasabb. Szerintem logikusan hangzik.

    Persze a genderideológia még a kötőszóba is beleköt, és rosszabb mint egy netes cenzorbot, mert nem nem érti, hanem nem akarja érteni, amit az ember ki akar fejezni.
  • Fbn Lx #17
    Nem a szexizmus a nevetséges, hanem fűbe-fába belelátni a szexizmust nevetséges, illetve ha az unatkozó szociológus élete a genderideológia körül forog. Sajnos az olyan magas absztrakciós szintű tudományok, mint a szociológia könnyen alárendelődnek az ideológiai motiváltságnak, hiszen a keményvonalas tudományokhoz képest jóval spekulatívabb, túl sok teret enged az értelmezés változatosságának, amit mondjuk az elektromágnesesség nem annyira enged meg. Aztán jönnek a bölcsészkarokon divatos marxista "elnyomó vs elnyomott" világértelmezésre felfeszített szociológiai előadások, és kinevelik rá a professzorok következő generációját.
    Vajon, ha nem az a soha felül nem vizsgált alaptézisünk, hogy a nők el vannak nyomva és minden jelenség a nők rabigába hajtása felé mutat, akkor nem legalább annyira reális azt gondolni, hogy azért használunk női hangot elsődlegesen mert kellemesebb a frekvenciatartománya és emiatt sokkal többféle kontextusban alkalmazható biztonsággal mint egy agresszívabb és aktívabb férfi hang, vagy mert esetleg a szexuális szelekció eredményeképp a férfiak könnyebben kiszűrik a zajból, mintsem az, hogy digitális szolgálólányainkkal a kezünkben érezzük csak igazán a dominanciát, és ez olyan módon normalizálódik hogy a teljes társadalomban normalizálja a nők szolgai szerepét? Nem tudom felfogni egyszerűen, hogy miért kell marxista ideológiát tolni minden jelenség alá...
    Utoljára szerkesztette: Fbn Lx, 2019.02.02. 01:47:21
  • esemve #16
    onnantol h siri, google, bixby etc mind rad bizza h ferfi vagy noi hangon hasznald nem erzem jogosnak a problemat.
  • Sequoyah #15
    A jelenseg ugyanaz, de a hallgatosag mas. Akkor par pilota hallgatta, most pedig mindenki, aminek mar lehet tarsadalmi jelentosegu hatasa.
    Volt mar ra pelda a multban tobbszor is...