Berta Sándor

Suttogást felismerő beszéd­asszisztenst tervez a Microsoft

A társaság egy olyan rendszeren dolgozik, amely még a rendkívül halk beszédet is azonosítja.

A digitális asszisztenseket jelenleg a lakáson belül vagy az autóban, vagyis elzárt környezetekben használják az emberek, annak ellenére, hogy a fejhallgatóknak köszönhetően akár az utcán is alkalmazhatnák azokat. Ezen változtatna a redmondi óriáscég, amely a suttogást is felismerő asszisztenst alkotna meg azért, hogy az adott személy közelében tartózkodók ne hallhassák a kiadott utasításokat. Mindezt a társaság egyrészt azzal indokolta, hogy sokan szinte szégyellik nyilvánosan használni a beszédasszisztenseket, másrészt vannak olyan helyzetek, amikor a felhasználók egyszerűen nem akarják, hogy más is hallja az általuk mondottakat.

A Microsoft a kapcsolódó szabadalmát már korábban benyújtotta, azt néhány nappal ezelőtt hozta nyilvánosságra a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO). A dokumentum azt az eljárást írja le, amelynek köszönhetően különböző eszközök - például okostelefonok, okosórák vagy más hordozható készülékek - felismerik akár a különleges suttogást is. Az utóbbi azt takarja, amikor valaki a suttogás közben nem kifújja, hanem belélegzi a levegőt és emiatt egy szinte hangtalan suttogás valósul meg. A különböző eszközök mikrofonjai azonban így is azonosítják a szavakat, de az adott felhasználó közelében lévő emberek nem hallják a beszédet. A kulcs az, hogy a beszélő közvetlenül, néhány milliméter távolságra tartsa a szája elé a mikrofont, az eljárás ugyanis nagyobb távolságra nem működik.

Amennyiben a technikát integrálják a termékekbe, akkor az embereknek meg kellene tanulniuk nem csupán azt, hogy suttogva kommunikáljanak, hanem azt is, hogy különleges módon suttogjanak. Legalább is akkor, ha élvezni akarják az eljárás nyújtotta előnyöket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bioneer2017 #12
  Nem lesz következő lépcső, 2017-ben a szervezett bűnözés aktívan használta,és használja ebben a percben is!
 • zola2000 #11
  Hanime.tv ;)
 • ostoros #10
  Még szép. Saját kocsid visz oda is, miután "segítettek" az őrsön beszállni.
 • Tetsuo #9
  És "önként" mész átnevelőtáborba, ahogy az ujgurok Kínában.
 • ostoros #8
  Dehogy jön a Black car. A saját autód fog szépen bekísérni az őrsre, ahol szépen elmondják neked, hogy ez a viselkedés nem helyénvaló.
 • TokraFan #7
  Nem, a következő lépcső a gondolatolvasás lesz! Elég lesz arra gondolni, hogy utálom a nagyvezírt, és már jön is érted a black car.
 • NEXUS6 #6
  És a következő lépés a szájról olvasás lesz, a'la 2001 Űrodüsszeia.
  Oszt jól kicsuk bennünket az AI az űrbe! XD
 • repvez #5
  ÉS azt hogy ki egyezett bele , hogyan kontrollálják? ha te elfogadod, de meghívsz valakit magadhoz vendégségbe aki nem akkor majd öt nem hallgatja le a rendszer?
  Meg ez olyan , hogy nagyon naiv az aki azt hiszi, hogy ilyen egyszerű csak, hogy azt mondod, hogy nem adsz engedélyt nekik.

  HA a nagyok azt akarják akkor rá leszel kényszerítve így vagy úgy a használatára.Senki nem fog a fejedhez fegyvert, de egyszer csak azt veszed észre, hogy vettél egy olyan eszközt ami használja a rendszert .
  Meg már nem az a szint, hogy átlásd, hogy mire is adsz valóban felhatalmazást .
  Lásd FB, ott is elfogadtad a ASZF-et, de nem hiszem, hogy bárki is tudatába lett volna, hogy nem csak a FB-nak adsz engedélyt hanem bármelyik cégnek aki elkéri az adataid a FB-tol.
 • mortep #4
  Ugyanez érvényes a többi termékére is. És ez a baj. Mindenkit arrafele terelgetnek a nagyok, hogy elfogadja mindezt.

  Egyébként a windows kapcsán nehéz eldönteni melyik rosszabb: a kikerülhetetlen kontroll vagy az, hogy esetenként az előbbi fentartásáért elvégeztetett műveletek végett haszálhatatlanná válik rövidebb-hosszabb időre a pc...
 • Zulu12 #3
  Contana open pornhub!