Berta Sándor

Avatárok készülhetnek a bűnelkövetőkről

Egy német tartomány új módszereket vetne be a bűnüldözésben. A helyszínelők 3D-ben alkotják újra a bűncselekmények helyszínét, amelyek később virtuálisan bejárhatók, az elkövetőkről pedig fantomképek helyett avatárok készülnek.

Rajna-vidék-Pfalz bűnügyi hivatala két innovatív technikát is bevetne a bűnözők ellen. Egy új alkalmazás segítségével lehetőség nyílik arra, hogy egy tetthely feltérképezésének az eredményeit és a teljes dokumentációt összekössék a bűncselekmény 3D-s rekonstrukciójával. Lehetséges az is, hogy a tanúk vallomásai alapján grafikus módon és avatárral is megjelenítsék a még ismeretlen elkövetőket. Uwe Kinn, a tartományi bűnügyi hivatal fantomkép-rajzolója 23 éve van a testületnél. A szakember elmondta, hogy eddig általában 12-24 óra telt el addig, amíg egy fantomképből 3D-s avatár lett. Most sikerült egy olyan területen megvetniük a lábukat, amelyen eddig nem voltak jelen.


A továbbfejlesztéseknek köszönhetően immár egész Németországban lehetőség van az avatárok megjelenítésére. Johannes Kunz, a tartományi bűnügyi hivatal elnöke úgy vélte, hogy ezáltal teljesen új lehetőségek nyílnak meg a tetthelyek és a cselekmények lefolyásának a rekonstruálásában, hiszen minden fontos tényezőt immár képileg is meg lehet jeleníteni. Olyan új dolgok merülhetnek fel, amelyek meghatározók lehetnek egy-egy bűncselekmény felderítéséhez vagy akár fordulatot hozhatnak egy elakadt nyomozásban. Ahogy Roger Lewentz tartományi belügyminiszter fogalmazott, különösen a digitalizálás idejében kell a rendőrségnek kifinomult technikai eszközöket alkalmaznia, hogy a növekvő számú kihívás ellenére is hatékonyan tudjon dolgozni.


Roger Lewentz és Uwe Kinn

A vizuális 3D-s benyomások miatt a büntetőeljárások során elkerülhetővé válnak a félreértések és kibővülhet a perspektíva. Különösen fontos az idővonalak alkalmazása, amelyek segítségével láthatóvá válik, hogy milyen sok idő is lehet egyetlen perc és hogy mennyi minden zajlott le egymással párhuzamosan ilyen rövid idő alatt. A nyomozások állása és az elméletek szintén megvizsgálhatók 3D-ben. A lehetséges elkövetőket sárga színnel jelölik. A 3D-s tetthely-rekonstrukció megerősíthető a tanúk állításait, megcáfolhatja azokat és teljesen új kérdéseket is felvethet.


A tetthelyet lézerrel mérik fel, és ez alapján a cselekmény virtuálisan több szemszögből rekonstruálható

Lewentz emellett kitért arra is, hogy könnyebben azonosíthatóvá válnak a hamis okmányokat használó személyek. Ez egy új dokumentum-vizsgáló eszköznek köszönhető, amelyet a tartományi bűnügyi hivatal egy éven át tesztelt. A szervezet 45 ilyen készüléket vásárolt és további 25 eszköz beszerzését tervezi. A tesztek során 13 500 dokumentumot vizsgáltak meg, azok közül 231 volt gyanús és 173 hamis. Egy vizsgálat átlagosan 10 másodpercig tartott. A megoldásra azért is szükség van, mert egyre jobb minőségű hamis iratok jelennek meg a piacon, amelyek szabad szemmel már nem szűrhetők ki. A következő lépcsőfokot egy dokumentum-vizsgáló alkalmazás szolgálati okostelefonokra való feltelepítése és az azokon való tesztelése jelenti majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #5
  Az meg a másik, hogy a "nácivadászat" még ma is a legfontosabb rendvédelmi feladata a lassan egy nagy no-go zónává alakuló Nyugat-Európának. MOndanám kontraproduktív, de nem az, mert káoszgeneráló és az a cél.
 • Merces2 #4
  Ugyan ha copfos vagy, vagy sportos alkatú megállit a rendőr és kedvessen a politikai nézeteidröl fog kérdezősködni MERMOCSKOSKÚRVANÁCIANYÁD...........nincs semmi gond a német hatóságokkal :D
 • Tetsuo #3
  Ez a "vicces" 3D-grafika csak a maszatolás része a németeknél. Ha valóban tenni akarnak valamit a bűnözés ellen, akkor bizonyos fokig vissza kell nyesni az elkövetők és a vélt elkövetők jogait, ezenfelül tényleg büntetni kellene az elkövetést.
  Persze ez nem történik meg, hanem egyre több joga lesz a bűnözőnek, megelőzve az áldozatot is.
  A média és a hatóságok dezinformáló hatása, tömegek manipulálása is a bűnözőknek kedvez.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.01.16. 13:18:15
 • Cat #2
  Csak az számít, hogy ki hol volt, ki mit láthatott. De az is csak nagyon ritkán.
 • TokraFan #1
  Ilyen gyatra 3D grafikát a 90-es évek végén láttam utoljára...Egy random idie játékban évtizedekkel előrébb járnak a fejlesztők. Mielőtt valaki azzal jönne, hogy ez nem játék és nem a grafika a fontos, már most jelzem, hogy DE! Itt baromi fontos lenne az élethű, részletes grafikai ábrázolás!
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.15. 20:59:04