Berta Sándor

Álcsomagokkal csalják lépre a tolvajokat

Egy amerikai város rendőrsége hamis küldeményeket helyezett el lakások előtt, hogy így buktassa le azokat, akik szemet vetnek a különböző termékekre.

Gyakori, hogy a futárok nem a megrendelő vagy annak képviselője kezébe adják át a csomagokat, hanem csak leteszik a lakásajtó elé. Ezt már kifigyelték a bűnözők is, akik élnek a lehetőséggel és eltulajdonítják ezeket a küldeményeket. Jersey City rendőrei erre a problémára kerestek és találtak megoldást. Az általuk elkészített és a különböző lakásajtókban elhelyezett csomagokat GPS-szes nyomkövetőkkel látták el, hogy a tolvajok nyomára jussanak. Ajtók fölé szerelt kamerákat is felhasználnak az elkövetők lefilmezésére.

A módszereket elsősorban azokon a környékeken alkalmazza a rendőrség, amelyek magas kockázatúnak minősülnek. E környékek kijelöléséhez a rendőrségi adatokat és a futárszolgálatok lopási jelentéseit egyaránt figyelembe veszik. A módszer meglehetősen sikeres, az egyik nyomkövetővel ellátott küldeménynél mindössze 3 perc telt el a lopás és a tolvaj lebuktatása között. A csomagokat és a kamerákat olyan lakásoknál helyezik el, amelyeknél a tulajdonosok ebbe előzetesen beleegyeztek.

Michael Kelly, Jersey City rendőrkapitánya remélte, hogy bővítheti a programot. A The Verge arról számolt be, hogy hasonló projektek voltak korábban Új-Mexikóban, Kaliforniában és Oregonban is. A legnagyobb amerikai kereskedelmi cég, az Amazon szempontjából nagyon komoly problémáról van szó. A társaság ezért vezette be az Amazon Key szolgáltatást is, amivel távolról kinyitható a lakásajtó, ez azonban komoly biztonsági hiányosságokkal küzd. Ezért merült fel javaslatként, hogy aki teheti, bízza rá a szomszédjára a megrendelt küldeményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #13
  Annyi az egesz, hogy jobban tisztelik a tulajdonjogot. Vannak ott is szegenyebbek, de valamiert nem a kultura resze az, hogy ha valami nincsen lelancolva akkor szabadon viheto...
  Persze a varosokban ott sem hagyjak nyitva az ajtokat, de mihelyst kiersz a kertes hazas ovezetbe, onnantol biztonsagban van minden az udvaron.

  Ha a nagyvarosok agglomeraciojat is elhagyod, es tenyleg videken vagy ott pedig mar sokszor akkor sem zarjak az ajtot ha elmennek nyaralni, es benne hagyjak a kocsiban a kulcsot amig beugranak a kisboltba. Fuggetlenul attol, hogy a fegyvertartast partolo, vagy azt ellenzo allamban vagy.

  Ezert is van meglepodes es felzudulas ha megis laba kel valaminek, mig Magyarorszagon nem is ertik az emberek hogy hogyhogy csak ennyit lopnak el, es nem mindet...:)
  Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2019.07.11. 18:46:42
 • takysoft #12
  Láttam már jobbat :D
 • kvp #11
  Azert az Amazon Key is megerne egy cikket. Felho alapu okos zar, felho alapu biztonsagi webkameraval es arra epit hogy a ceg futarai igy barmikor bemehetnek a hazba, ezert nem kell az ajto elott hagyni a csomagot. Sokaknak tetszik hogy egy ceg tavolrol nyithatja az ajtajukat es belat a hazukba netes kamerakkal, az idegen futarok meg jofejek es nem nyulnak semmihez.
 • esemve #10
  Csak óvatosan, a tolvajkergetőkkel is mi lett...
 • Cat #9
  "Létezik hogy mindez annak köszönhető hogy szabad fegyverviselés van?"

  Szerintem sokkal inkább a jólét, pontosabban a nyomor hiánya az ok. Ha van mit enned, kevésbé veszed el másét. Nem érdemes (visszaesőként) több év börtönt kockáztatni.
 • Cefet #8
  Igen, bővíteni kellene a programot: akit elkapnak, annak levágják a karját...
 • Thrawn #7
  Majd jön ám a jogvédők részéről a sipákolás, hogy micsoda dolog szegény tolvajokat így megvezetni!
 • ostoros #6
  Ez inkább annak köszönhető, hogy a szomszédok folyton leskelődnek az ablakban, idegen pedig nem jár arra, vagy ha mégis, annál jobban figyelik.
 • Cobra. #5
  Azért itt Magyarországon is van nem egy település(rész), ahol szintén elöl hagyható minden.
 • Freeda Krueger #4
  De mi van ha megtelik a verem?