Berta Sándor

Sokkal gyorsabban ki kell majd adni az elektronikus bizonyí­tékokat

Az európai uniós tagállamok többsége minél gyorsabban és minél több adathoz akar hozzáférni.

A tagországok igazságügyi minisztereinek nagy része elfogadta azt a javaslatot, amelynek az a lényege, hogy az eddiginél sokkal gyorsabban kelljen kiadniuk a cégeknek a különböző elektronikus bizonyítékokat, például az e-maileket, az SMS-eket, a mobiltelefonok helyére vonatkozó információkat vagy a chatek tartalmát. Az új csomag lehetővé teszi az egyes EU tagállamoknak, hogy más országokban - az ottani hatóságok értesítése és beleegyezése nélkül - adatokat követeljenek az online és a távközlési szolgáltatóktól.

Eddig az elektronikus bizonyítékok kiadása akár hónapokig is elhúzódhatott. Az új előírások szerint ez az időtartam legfeljebb 10 nap lehet, míg a sürgős esetekben - például terrorcselekmények vagy gyermekrablások felderítése esetén - hat óra. Azok a szolgáltatók, amelyek megtagadják az együttműködést akár a globális éves bevételük 2 százalékának megfelelő pénzbüntetést is kaphatnak. Az egyes tagországok nemzeti hivatalai gyakorlatilag bármilyen információ és fájl kiadását követelhetik majd. Fontos ugyanakkor, hogy csak azután lehet kérni az online és a távközlési szolgáltatóktól az adatokat, ha a folyamatban lévő nyomozások súlyos bűncselekményekre vonatkoznak, amelyek büntetése tétele minimum 3 év börtön.

Finnország, Hollandia és Németország a javaslat ellen voksolt. Katarina Barley német igazságügyi miniszter óva intett az európai uniós tagállamokat az esetleges visszaélésektől, amelyekre a nem megfelelő jogállami normákkal rendelkező tagországokban komoly esély van. A politikus hozzátette, hogy fontosnak tartják azt az elvet, hogy nem dönthet csak egy szolgáltató az adatok kiadásáról, hanem ebbe a folyamatba az érintett tagállamot is be kellene vonni. Barley elmondta, hogy egyetértenek azzal a céllal, hogy fel kell gyorsítani az eljárásokat, de kell, hogy legyen állami ellenőrzés a célországban, különben alkotmánysértés valósulhat meg. A miniszter remélte, hogy az Európai Parlamenttel folytatott tárgyalások során még sor kerülhet módosításokra. A folyamatot a tervek alapján a májusi európai parlamenti választások előtt lezárnák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Szörnyű ez a mobil függőség emberek, komolyan addig sem tudjuk nélkülözni azt a k. mobiltelefont, amíg terrorkodunk?
  • Sydra #1
    EUSSR