Berta Sándor

Okostelefonos alkalmazás segítheti a körözéseket

Sikeres volt Németországban a körözésekhez használható mobilszoftver rendőrségi tesztje.

Az új rendszer a következőképpen működik: a rendőr beszkenneli az okostelefonjával az adott útlevelet vagy személyigazolványt, majd gyakorlatilag azonnal visszajelzést kap a központtól. Amennyiben minden rendben, akkor egy zöld jel jelenik meg, ha nem, akkor egy piros. Az utóbbi esetben ezt követik a különböző egyéb információk, például, hogy az illetőt körözik-e és ha igen, milyen bűncselekmények miatt, illetve, hogy manipulálták-e az okmányát vagy sem. Akár az okmányokkal nem rendelkező személyek adatai is megadhatók és összehasonlíthatók a körözési listák információival.

A szokványos módszerekhez képesít így kevesebb a hibalehetőség, nem kell betüről betüre diktálni az adatokat. A továbbított adatmennyiség is csekély, aminek köszönhetően a hálózat leterheltsége csökkenhet. Ez volt a fő oka annak, hogy vidéki területeken próbálták ki a programot, mert még a digitális rádiónál is előfordul, hogy a központ elérhetetlen. A megoldás abban is segít a rendőröknek, hogy közli velük, ha a körözött személynél fegyver lehet, erőszakos vagy drogfogyasztó.


A megoldást Szász-Anhaltban tesztelték a körözések lekérdezésénél április végétől október végéig. Az egyenruhások ebben az időszakban 2200 kilométert tettek meg, 450 pályaudvart és vasúti megállót ellenőriztek, s összesen 20 átalakított készülékkel voltak felszerelve. Miután a teszt sikeres volt, ezért a tartományi rendőrség úgy döntött, hogy rendszeresíti a programot. Ezt megerősítette Alexander Schmelzer, a magdeburgi rendőrség ellenőrzőrészlegének vezetője.

Az eddiginél kevesebb embert kellett bevinni a kapitányságokra, az ellenőrzéseket gyorsabban lehetett elvégezni, s ennek köszönhetően kevesebb volt a várakozási idő és a stressz. Mindez összességében nagyon sok idő megtakarítását tette lehetővé, mind a rendőrség, mind a polgárok szempontjából. Bár a folyamat összességében sikeres volt, de azért Schmelzer megjegyezte, hogy 1000 módosítási javaslatot tettek. Többek között azt kifogásolták, hogy az alkalmazáson belül túl kis méretűek voltak a betűk és a visszajelzési eljárás néha túl hosszadalmas volt. Ezeken a dolgokon változtattak. A hivatalnokoktól érkező visszajelzések egyébként pozitívak voltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!