Gyurkity Péter

Még van tartalék az okostelefonokban

Jövőre térhet vissza a növekedés, az 5G és a kihajtható megoldások révén.

A napokban olvashattunk azon előrejelzésről, amely szerint a viselhető termékek szegmensében látható sokkal erősebb növekedés, míg az okostelefonoknál inkább stagnálás, illetve kisebb csökkenés tapasztalható. Az IDC szerint ez jövőre megváltozhat, már amennyiben a két új technológia népszerűnek bizonyul.

A piackutató cég úgy véli, hogy idén 3 százalékkal kevesebb okostelefont szállítanak majd le világszerte, ami nagyjából egybevág a jelenlegi képpel, miszerint lassú csökkenésre számíthatunk – jellemző adat, hogy a harmadik negyedévben már 6 százalékra rúgott a zsugorodás, éves szinten. Jövőre azonban szerintük megváltozik a helyzet, 2019-ben ugyanis már ismét növekedés következhet be, itt egy számjegyű bővülést tartanak valószínűnek, ami egészen 2022-ig kitarthat. Mindez annak lesz köszönhető, hogy végre valóban megjelenik az 5G, illetve bemutatkoznak az első kihajtható okostelefonok, amelyek minden bizonnyal szintén jótékonyan hatnak majd a vásárlói érdeklődés szintjére.


Évente másfél milliárd, egyre nagyobb képméretű okostelefon kel el

A két nagy tábor erőviszonya nem változik majd jelentős mértékben, itt az Android piaci részesedése 86 százalék felett lesz az időszak végére, ami kis elmozdulást jelent a tavalyi 85,1 százalékhoz képest. A Samsung további küszködik majd az első helyen, míg több kínai gyártó gyors ütemben zárkózik fel, az Apple pedig a maga részéről apró mértékben növeli majd a darabszámot és élvezi majd a legmagasabb átlagos ár által biztosított komoly profitot. Mind az amerikai, mind pedig az immár első helyen tanyázó kínai piac tovább növekedhet, ez szintén jelentős eltérés az elmúlt 1-2 évhez viszonyítva, itt pedig különösen a nagyobb méretű telefonok esetében számíthatunk további bővülésre.

Az 5,5 hüvelykes és e feletti megoldások aránya tavaly még 42,5 százalék volt, ez idén 66,7 százalék lesz, 2022-ben pedig már elérheti a 87,7 százalékot, ami jól jelzi a folyamatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #1
    bárcsak lehetne kapni normális 6-7 colost, nem csak ezeket a 23:9 képarányú, megnyúlt torzszülötteket, NOCSmánysággal a végükön....