Gyurkity Péter

Csak jövőre tér vissza az okostelefonok növekedése

Megmarad az Android egyeduralma, azonban az Apple-nek is jó éve lehet.

Az IDC piackutató cég szerint a tavalyi szerény csökkenést idén sem váltja fel erősebb lendület, jövőre viszont már némi növekedést látunk majd az okostelefonok globális piacán. A rangsor nem változik, itt marad az Android komoly előnye, más előrejelzések szerint viszont az Apple is kellemes időszaknak néz elébe.

A cég előrejelzése arra enged következtetni, hogy a tavalyi 0,3 százalékos csökkenés után idén 0,2 százalékos gyengülés lesz majd regisztrálható az év végén. Ez összesen 1,462 milliárd okostelefon leszállítását eredményezné, jövőre viszont már 3 százalékos javulás következhet be, 2022-ben pedig összesen 1,654 milliárd készüléket szállíthatnak majd le a különböző gyártók. Az Android idén a teljes piac 84,8 százalékát uralja majd, míg az Apple (az iOS tábor) kénytelen lesz megelégedni 15,1 százalékkal. Az erőviszonyok nem változnak majd komoly mértékben, 2022-ben az Android 85 százalék felett lesz, bár az Apple az idei 221 millióról egészen 242 millió készülékre jöhet fel.


Elemzői vélemények szerint ez utóbbi cég kellemes 12 hónapos időszaknak néz elébe, amit több szemponttal indokolnak. Egyrészt idén sokan dönthetnek majd a frissítés mellett, másrészt pedig a kínai piacon erősödhet a vásárlói kereslet. Azok, akik tavaly úgy érezték, hogy az iPhone 8 és 8 Plus párosa nem hozott elegendő újítást magával, az iPhone X pedig túlságosan drága volt, most idén várhatóan kihasználják majd, hogy 700-800 dollár körül beszerezhetnek egy ilyen megoldást, miközben az abszolút csúcskategóriára vágyók már az X Plus mellett dönthetnek.

Kínában eközben 60-70 millió iPhone tulajdonosai dönthetnek a váltás mellett, egy új, idén bemutatkozó példányt szerezve be, tovább növelve az Apple forgalmát, ami persze majd a bevételi adatokon is meglátszik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #2
    Na!
    8 col alatt nem lesz telo ... :D

  • M2 #1
    "az Apple-nek is jó éve lehet"

    Nagy szakértői megállapítás. Mikor volt rossz évük? A maradék profiton meg osztozik a Samsung és a kínai gyártók, a többiek veszteségesek lesznek. Ehhez nem kell nagy szakértés.