Berta Sándor

Bill Gates saját WC-jével segítene Hawaii szorult helyzetén

A Microsoft társalapítója olyan vécéket kínálna, amelyekkel kiválthatók az emésztőgödrök.

Hawaii szigetén környezetvédelmi kockázatot és elsősorban köztisztasági problémát jelentenek az emésztőgödrök. A terv az, hogy 2050-ig felszámolják a szigeten lévő 90 000 emésztőgödröt. Ennek a költségét körülbelül 2 milliárd dollárra becsülik - minderről a Hawaii News Now számolt be. Bill Gates úgy vélte, hogy ezt a projektet olcsóbban is meg lehetne oldani és az ő csúcstechnikás vécéjével. A fejlesztésébe több százmillió dollárt fektetett be, érvelése szerint az kiválthatná az emésztőgödröket. Ez egy önellátó rendszer, amely vegyi anyagok és víz nélkül alakítja át az emberi székletet műtrágyává, amely azután nyugodtan kihelyezhető a mezőkre. A kapott anyag semleges szagú.

Hawaii vezetőit nagyon érdekli a rendszer. Chris Lee, Kailua és Waimanalo képviselője elmondta, hogy az első kísérleti programot már jövőre tesztelhetik néhány helyen (Kahaluu, Waimanalo, Puako). Egyetlen Gates-vécé 700 és 1000 dollár közötti összegbe kerül. Ez - összehasonlítva a hagyományos csatornázási rendszerek árával - rendkívül olcsó. A nagyobb változatok emeletes lakóépületeknél is alkalmazhatók, és így a szennyvízkezelésre fordítandó összeget is meg lehet takarítani.


Bill Gates 2011 óta dolgozik a vécé forradalmasításán, a feleségével közös alapítványa akkor indította el azt a pályázatot, amelynek keretében a résztvevőknek egy olyan gazdaságos alkalmatosságot kellett kifejleszteni, amit nem kell bekötni a csatorna-, a víz-, illetve az elektromos hálózatba. A Microsoft társalapítója szerint ugyan az élete az informatika, de az életminőség javítása szempontjából előbb az elemi dolgokkal kell foglalkozni. Példaként említette, hogy az indiai számítógépes központoktól néhány kilométerre már vécé és tiszta ivóvíz nélkül kénytelenek élni az emberek. A Colorado Egyetem mérnökei a Bill és Melinda Gates Alapítvány finanszírozásával olyan latrinát fejlesztettek ki, amely önállóan, víz nélkül, napenergiával működik és amelynek a segítségével súlyos egészségügyi problémákat számolhatnak fel a fejlődő világban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mrzed001 #11
  Kapaszkodjatok meg, egyikőtöknek sincs igaza ... tökéletesen :D
  Kezdjük ott, hogy vannak ugye aerob és anaerob baktériumok.
  Az emésztő alapból ami belekerül minimális anaerob bacikkal üzemel. Ezt boltban kapható olcsó septi... anaerob bacikkal be lehet bikázni.
  Az elszivárgó víz nem gond, mert a földben is vannak ilyen anaerob bacik, tehát le tudják bontani. Csak LAAAASSSAAAAN. Ezért zsírosodik el a környéke. Ezt is megoldja extra anaerob baci bevitele (meg a szagokat is, nyitott fedéllel sem érzel semmi szagot belőle ... tiszta, ártalmatlan).

  Szóval a lassúság a gond. Ezért van a sz.víztisztítókban egy második fázis, amikor aerob bacikkal és levegőztetéssel (szivattyú, rotor, vagy mamut szivattyú) rádolgoznak (oxigenizálás, mert ezeknek a baciknak ugye az kell). Azok ugyanis még gyorsabban bontják le a matériát.

  És igen, már maga az anaerob bacikkal kezelt is ártalmatlan. Aerobbal kezelt meg totál ártalmatlan (gyökéröntözésre -30 cm mélyen- kiváló). Ráadásul természetes tápanyag a talajnak. Emésztők mellé ültetett fák-bokrok nem véletlen nőnek 2-3x olyan gyorsan, mint messzebb lévő társaik.

  Régebben lehetett kapni, emésztőre szerelhető oxigenizátort. Nem tudom hova tűnt, de a nagy sz.víztelepek is ilyet használnak (illetve inkább mamut szivattyút).
  A szippantósok által elszállított sz.vizet amúgy általában ráöntik 50 éves kavicságyra, oszt jónapot, hagy szivárogjon.


  Szóval ennél Bill klotyója se csinál többet ... ismét feltalálta a spanyolviaszt ... ööö angol wc-t
 • ostoros #10
  Látod, igazam van, a dogmádat meg tartsd meg magadnak, köszi!

  " Sajnos a föld nem tartalmaz olyan baktérium törzseket, melyek a teljes lebontáshoz kell, ezért az ilyen emésztő környezetszennyező"
  ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓtvar hazugság.

  "Egyébként meg, ha valahol nincs csatorna, ezért emésztője van, mit ad el neki akkor az ipar??" Bill Gates kis WC-jét mondjuk?

  Az ólom pedig nem szívódik fel bőrön át, kis okos.

  Mellesleg egy újságot mindenképpen megvett az akkori ember, és utána ÚJRAHASZNOSÍTOTTA baszod, igen, segg törlésre használta.
 • kgpro #9
  Kedves Ostoros!
  Először tájékozódjál, mielőtt szétspricceled a dogmáidat.
  http://www.bioszep.hu/technologia.html
  Az okos kis megoldás ugyanazt csinálja, mint a nagyokos, baktériumokkal bontatja le a szennyvizet, mely nem okoz már környezeti terhelést... akár kétled, akár nem.
  A másik dogmád, hogy az emésztőgödrök nem okoznak köztisztasági, vagy egészségügyi problémákat, szintén csak a tájékozatlanságod szüleménye.
  Persze, ha az emésztő zárt rendszerű, vagyis nem szivárog ki belőle semmi, akkor igaz. Magyar "szabadalom" az emésztő falába falazott sörösüveg, melynek kiütik a fenekét az emésztő elkészülte után, és akkor már szivároghat át rajta minden. Sajnos a föld nem tartalmaz olyan baktérium törzseket, melyek a teljes lebontáshoz kell, ezért az ilyen emésztő környezetszennyező. Egyébként meg, ha valahol nincs csatorna, ezért emésztője van, mit ad el neki akkor az ipar?? ...purátort, mi?
  A harmadik szösszeneted megint csak badarság, mert abban az időben, amikor újságpapírt használtak, még ólombetűket "szedtek" és azzal készült a nyomat. Senki nem mondta, hogy aranyeret okoz, de újságokon levő ólom pedig elég egészségtelen, (ja, tudom, neked az sem).
  A mai nyomdatechnika persze már más, de ettől még nem barátságos a papír anyaga, de ha neked az jobb, ám legyen! ...mellesleg egy újság többe kerül, mint egy tekercs wc papír.
 • ostoros #8
  Másik példa: fiú-lány gyerek ruhák. Addig mindenki ugyanolyan ruhát adott a gyerekeire, aztán, bumm, mindenki el kezdte nézni, hogy fiúra kék, lányra rózsaszín, mert jaj akkor mi lesz, ha nem a "megfelelőt" adja a gyerekre. A gyerek nem tudja megörökölni ellenkező nemű testvére ruháit: Többet lehet eladni.

  Szóval még egyszer: mondvacsinált probléma.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.11.24. 20:32:55
 • ostoros #7
  Marhaság.
  Egyrészt kétlem, hogy a mosógép levét és a fürdővizet is kezelni tudja az okos kis "megoldás" másrészt, a csatornák vizét ma már a legtöbb helyen baktériumos bontással kezelik, aminél természetesebbet nem tud kitalálni senki.

  A cikkhez pedig annyit, hogy az emésztőgödrök NEM okoznak köztisztasági és egészségügyi problémákat, és NEM terhelik a környezetet jobban, mint bármiféle modern megoldás.
  Ez egy egyszerű KAMU. Célja pedig a probléma generálás. Az ipar a problémákból él meg, mert szállítja rá a megoldást és pénzt kap érte.
  A mondvacsinált problémákból.

  Példa: A WC papír bevezetése. Először el kellett hinteni a jóembereknek, hogy az újságpapír aranyeret okoz, (addig senki nem használt wc papírt) és utána az átvert emberek rohantak a boltba.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.11.24. 20:27:01
 • kgpro #6
  Itt, a mi kis hazánkban az a törvény, hogyha a telked előtt van csatorna, és nem kötsz rá, mert neked van egy ilyen szuper kis wc-d, akkor környezet terhelési díj fizetésére köteleznek... de ugyanez vonatkozik a purátorokra is, amit ugyan árammal kell működtetni, de szintén zárt rendszerű, és az ártalmatlan folyadékot drain csöveken keresztül a földbe szivárogtatja. Ezek jobb megoldások, mint a központosított csatornázás, és tisztítás, na de akkor miből élnének meg ők???
  Na, így kell megvédeni a magyar piacot, holmi "ostoba" megoldásoktól...
  ....sten ba..ta egy nép vagyunk mi magyarok...
 • morguldae #5
  Király ez a wc, nekem is kéne egy!
 • kvp #4
  Ha jol ertem kitalaltak egy draga es bonyolult szerkezetet, amit nem igazan tudnak 4 elemivel rendelkezo emberek uzemben tartani. A legnagyobb gond ugyanis nem az, hogy draga lenne a csatornahalozat, hanem az, hogy nincs eleg kepzett ember, akik legalabb az alapveto tisztasagi szabalyokat be tudnak tartani. Egyebkent ahol a kello mennyisegu kepzett ember elofordul, ott jellemzoen az eletszivonal is emelkedni szokott, mind a gazdasagi, mind a tarsadalmi hatasok miatt.

  Persze itt jon be az alapproblema, hogy aki szuletesetol fogva hatranyos helyzetu, azaz szegeny es muveletlen csaladba szuletik, az nehezen fog tudni tanulni, mert se az anyagi, se a szellemi hatter nem lesz meg hozza. A nagyobb gond, hogy kivulrol szinte csak az anyagi hatteret lehetne biztositani, a gyerekek szuleteskori gondozasba vetelet nem alkalmazva. Egyelore ugy nez ki, hogy nincs hatekony megoldas a problemara.
 • wraithLord #3
  Műtrágyává? A műtrágya attól műtrágya, hogy a nehézvegyipar csinálja, nem pedig természetes úton élőlényből jön ki... :D Attól, hogy komposztálja a cucc, még nem lesz mű. (szerintem) A sz@r magától is szagtalanná válik, amint elbomlottak benne a bűzt okozó anyagok. És a hagyományos komposztálás során is megtörténik ez.

  Valóban sokkal előbb kellett volna már ez, és hasonló környezetbarát megoldások az élet minden terén...
 • petrov144 #2
  Néha úgy érzem, ezekhez már túl késő + a szándéknak is meg kell lennie az emberekben, szóval oktatásra is költeni kell