Berta Sándor

64 millió Microsoft-részvényt adományozott Bill Gates

Az egészségügy javítása és a szegénység csökkentése érdekében a cég társalapítója 4,6 milliárd dollár értékben adott át értékpapírokat.

Az információt a Bloomberg gazdasági hírügynökség jelentette meg az Amerikai Egyesült Államok Részvény- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott dokumentumra hivatkozva. A részvényeket a Bill és Melinda Gates Alapítvány kapta meg. Mindez aligha meglepő, hiszen a múltban is a legtöbb adomány ehhez a szervezethez került, amely a világ legnagyobb magánalapítványa. Ezután az továbbította az összegeket a kiválasztott intézményeknek vagy projekteknek, amelyek az AIDS, a malária vagy éppen a tuberkulózis ellen folytattak harcot.

Az alapítvány célja az egészségügy javítása és a szegénység csökkentése, vagyona létrehozása óta 40,3 milliárd dollárra gyarapodott. A mostani adomány ugyan jelentős, de nem számít a legnagyobbnak. Bill Gates 1999-ben ugyanis 16 milliárd dollár, 2000-ben pedig 5,1 milliárd dollár értékben adományozott Microsoft-részvényeket. 1994 óta ő és a felesége közösen 35 milliárd dollár értékű készpénzt és részvényt adakozott. A mostani adomány ellenére egyébként Gates a világ leggazdagabb embere maradt, a magánvagyonát 86,1 milliárd dollárra becsülik. Ugyanakkor a menedzser folyamatosan csökkenti a Microsoftban lévő részesedését, már csak a részvények 1,3 százaléka van az ő tulajdonában, míg 1996-ban 24 százalék volt az övé. Eddig sem a Microsoft, sem Bill Gates nem kommentálta a legújabb adományozást.

A múlt hónapban Warren Buffett amerikai befektető adományozott 3,17 milliárd dollárt jótékony célra. Buffett és Gates is tagjai a The Giving Pledge elnevezésű jótékonysági kezdeményezésnek, amelynek résztvevői vállalják, hogy vagyonuk döntő részét karitatív célokra ajánlják fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #10
  Nem tart sokaig utanajarni annak, hogy hova is kerulnek Bill Gates penzei, es akkor rajonnel, hogy valodi eredmenyeket ert el beloluk. Fotelbol osszeeskuveselmeleteket gyartani az alapveto tenyek ismerete nelkul mennyivel egyszerubb...
 • NEXUS6 #9
  Értem, a cikk egy macskáról szól. Én elkezdem sorolni, hogy egy cirmos, meg egy fekete bizony nagyon csúnya dolgokat művel, erre te leírod, de hiszen ez egy vörösfoltos, hogy lehetek ilyen hüje!

  Írjak furcsa dolgokról velük kapcsolatban is? A Bill és Melinda Gates Alapítványt pl. vádolható azzal, hogy nem általában az emberek jólététének fejlesztését támogatja, hanem ezt úgy teszi, hogy ennek látszólagos biztosításába elsősorban nagy cégeket von be. Ha valami új szárazságtűrő növény kell, nosza itt van az (amerikai) Monsanto GM vetőmagja, új malária elleni vakcinát fejlesztünk, hát nem épp itt van az (amerikai) Merck & Co. társaság frissen kifejlesztett (gyak kísérleti stádiumbn levő) terméke. Magán oktatási intézményekbe, magánkorházakba invesztálnak a közoktatást, közkorházakat pedig lexarják.

  Indiában is korlátozzák a külföldi ilyen alapítványok tevékenységét, ez nem csak valami aktuális orbáni mánia, mert sokszor szembemennek a kormányzat által képviselt iránnyal. Momentán ezen ott épp Gatesék szopnak, nem a soros.

  Persze lehet mondani, hogy hiszen Gatesék Amerikából jöttek, a liberális kapitalista gazdaság szülőhazájából és értelemszerűen ezt akarják gyak újrateremteni kicsiben a megcélzott országban és nem a kínai, putyini akármilyen modellt. De had döntse már el az adott ország demokratikusan, vagy nem demokratikusan hatalomrajutott kormánya, hogy ezeket a fontos területeket, hogyan is akarja fejleszteni. Mert bizony sokszor nem esnek egybe a Monsanto, a Merck, a Microsoft, vagy más amcsi cég érdekeivel, pedig ők is az emberek jólétén munkálkodnak akár.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.08.17. 14:49:37
 • lammaer #8
  Ahogy az előttem író is irta, hogy a rossebbe kellett neked behozni és idefosni megint egy oldalas kommentet sorossal, AMIKOR NEM RÓLA VAN SZÓ? Pavlovi reflex vagy mi? Sorban álsz a pénztárnál és mindjárt beugrik hogy soros? Látsz egy gazdag embert, akkor az biztos olyan mint soros?

  Billrő irjál tényeket, ne az éppen aktuális szalmabábról amit beleégettek az agyadba...
  Nem sorosról, nem rockefellerről, nem Julius cézárról, hanem A Gates alapitványról.
 • Ender Wiggin #7
  Azt most hagyjuk, hogy miért és hogyan jön ide Soros, inkább nézzük meg azt, hogy a Gates alapítványa a világon a legnagyobb magánalapítvány és ennek megfelelően meglehetősen át van világítva és teljesen publikus, hogy mire költöttek az évek során. Nem magyar ügyeskedő megélhetési politikusról van szó. Ha már tanulni kell, akkor Gatestől is lehet.
 • NEXUS6 #6
  XD Miről beszélsz?
  Aki vette a fáradtságot és foglalkozott a témával az pl elolvasta a 2000-es évek elején Soros által a tőzsdéről, spekulációról írt viszonylag jó kis könyvet. Nagyon jó kis könyv, a közgizdászok fanyalogtak tőle, mert kevés volt benne a garafikon, meg az áltudományos halandzsa, és mondjuk úgy a humán faktor hatását hangsúlyozta, azt, amiből Soros megszedte magát. Konkrétan a brókerek hogy spirázzák fel egymást, ezzel befolyásolva egy részvény árfolyamát negatív vagy pozíitív irányban, amilyen tömegpzíchózist viszont ügyes emberek jól kihasználnak. Meg ilyenek. Szal ennyit a tőzsde a pénzügyi rendszer matematikai-statisztikai-tudományos megalapozottságáról.

  A könyvét azzal zárja, hogy azért is írja le, hogy mik a valós mozgató rugók, mert ő már kiszállt ebből, és a pénzét jószolgálati, meg alapítványi módon kívánja hasznosítani.
  Ami még akár aranyos is lehet.

  Aztán eérkezett 2008, és a ....vére nem bírta nyugodni hagyni. Majdnem kapásból emberbaráti szeretetből bedöntötte az OTP-t, ezzel jelentős károkat okozva a magyar embereknek, az államnak. Amikor a fontot döntötte be az aranyos csibészkedésnek tűnt, amikor az én faszommal játszott, az már nem olyan vicces. Szal akkor kicsit elgondolkodtam, hogy mennyire is komoly az amit írt.

  Rockefellerékről meg volt egy 4 részes sorozat a History Csenölön, asszem ráadásul a Rockefeller alapítvány támogatásával. Viszonylag fényezték is emiatt a faxukat, de hát az olyan eseményeket nem nagyon lehetett szépíteni, amikor a sztrájkoló bányászok sátorvárosát gyerkőcöstül, feleségestől xarrá lövették a nemzetigárdával.

  Én nem divatból írtam, amit írtam, mint ahogy semmit nem szoktam, kb 10 éve ez a véleményem erről a bagázsról.
  És ha vennéd a fáradtságot, hogy tájékozódj, szerintem a tiéd is ez lenne! ;)

  Az a szánalmas, amikor valaki úgy mond ítéletet a másikról, hogy nem nézi meg a dolgok hátterét, nem akar tanulni, csak acsarkodni, szerintem.
  Ez is egy igény, amit akár jobb, akár bal, akár liberális, akár zöld oldalon ki tudnak elégíteni és az acsarkodóknak nem is az oldal a fontos, hanem az acsarkodás. Te most éppen vajon miből lettél mi? Ha megkérdezhetem és jók a megérzéseim. ;)
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.08.17. 10:20:29
 • Tripax #5
  Ne magyarként gondolkodj ahol a szegény is és a vezetőség is az eltulajdonításban érdekelt, csak éppen az érték változik.
 • lammaer #4
  Ide is elért az agymosás, meg a sorosozás... szuper!

  Tudom neked jobban tetszenek a Matolcsy Nagyobb Bankja által támogatott "közhasznú" alapítványok, mert azok aztán tényleg előmozditják a világot, igaz?

  Szánalmas...
 • NEXUS6 #3
  +1
  Én is pont ezt szúrtam ki. Soros Gyuribá azért megmutatta hogy kell ezt nagyban csinálni. De az egészet még kb. Rockefellerék kezdték el. Valamelyik sarjuknak, amikor indult a politikai pályán el kellett számolnia a családi vagyonnal, mindenki elcsodálkozott, hogy milyen kevés pénz van a család zsebében. Nem is kellett, mert addigra már mindenki a zsebükben volt. :)
 • ugh #2
  " A részvényeket a Bill és Melinda Gates Alapítvány kapta meg."
  Aha.
  Magyarul az egyik zsebebol attette a masikba, mikozben adomentes lett.
  Az ne zavarjon senkit, hogy ez az alapitvanyozas regota bevett szokas.
  Lehet nem kene kirabolni a vilagot es akkor nem kene alapitvanyozni se (warren ba es a tobbiek ugye).
  Ja, hogy akkor az adoelkerules se mukodne.
  Kosz nincs tobb kerdesem..

  Utoljára szerkesztette: ugh, 2017.08.16. 22:48:20
 • dzsagon #1
  Én miért nem kaptam egy darabot se?