Berta Sándor

A Netflixet és a Facebookot is előrejelezte Bill Gates

A Microsoft társalapítója már egy 1994-es interjúban felvázolta a két platform működési elvét.

Bill Gates mindig is ráérzett a globális trendekre. Már 1999-ben megjósolta az ár-összehasonlító oldalak, a mobil eszközök (okostelefonok), az online fizetés és a jobb webes egészségügyi ellátás, a személyi asszisztensek és a dolgok internete, a közösségi média, az online álláskeresés, valamint az okoshirdetések megjelenését. Most ismertté vált egy 1994-es interjú, amelyet a menedzser a Playboy magazinnak adott, s amelyben többek között a Netflixre és a Facebookra hasonlító platformok megjelenését vetítette előre. 1994-ben a világhálót még elsősorban az egyetemek és a kutatóintézetek használták. Mindez azonban nem tántorította el a Microsoft társalapítóját attól, hogy az akkori emberek számára meglehetősen érdekes víziókról beszéljen.

Gates többek között kijelentette, hogy ha valaki meg akar majd tekinteni egy filmet, akkor azt annak alapján választhatja ki, hogy korábban milyen alkotásokat nézett meg. Az emberek ugyanis abban a helyzetben lesznek, hogy elérhessék ezeket az információkat. Lehetővé fog válni a művek kikeresése, megtekintése, majd értékelése is.

A másik jóslat meghökkentő volt az akkori társadalom számára, amelyben az emberek még erősen függtek a közvetlen környezetük infrastruktúrájától. A menedzser ugyanis arról beszélt, hogy egyszer létezni fog egy olyan online közösség, amelyek teljesen független lesz a fizikai paraméterektől. Ebben az új környezetben az ugyanolyan érdeklődésű emberek egymásra találnak majd és az összegyűjtött információk a közösség minden tagja számára elérhetők lesznek. Ennek köszönhetően a közösség folyamatosan növekedni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #13
    Bill Gates kb. 10 évre előre lőtte be a trendet, ehhez képes Arthur C. Clarke 1964-ben elég pontosan megmondta, mi lesz 50 éves távlatban:
    https://www.youtube.com/watch?v=bXxyCyDEaEg

    Egyébként Gates érdekes figura: alapvetően ráérzett a technikai trendekre, de mindig előrébb tolta az üzleti helyezkedést, mit a valódi innovációt, mindig az aktuális üzleti érdekek alá rendelte a fejlesztéseket, így az MS termékei sosem jutottak túl a középszerűségen.
    Persze a középszerben van a legtöbb pénz és az MS sokáig képes volt monopolizálni azt a piacot, amire egyszer belépett.
    Ugyanakkor jól látszik, hogy a közép távon sikeres stratégiával hogyan bukta el az MS a hosszú távot.
    Mivel az MS üzleti modelljének lényege, hogy szabványokon keresztül kézben tartja az iparágat és ha megjelenik egy újdonság, akkor saját szabványát a piaci erejének köszönhetően lenyomja az iparág torkán, amivel tovább növeli a piaci erőfölényét.
    Így viszont az MS képtelen volt szakítani az elavult szabványokkal és nem tudott meglovagolni egyetlen paradigmaváltást sem.
    A legjobb példa erre a mobil forradalom. A tablet az MS találmánya, de nem láttak tovább a windows-nál, az pedig hozta magával az egész x86 architektúrát és az egeret (amit megpróbálták tollal helyettesíteni). Jól be is buktak vele. Aztán jött az Apple és a Google, akiket nem kötöttek az MS szabványok, így az MS féle tablet pc-k összes nyavajájától meg tudtak szabadulni, mert az üzleti modelljük nem egy PC OS mindenhatóságára épült.

    A 90-es évek elején a pc iparágban a nagy paradigmaváltás az volt, hogy ha a szoftver platform adott, akkor a mögötte dolgozó hardver másodlagossá válik. Így a hardver gyártásra fókuszáló gyártók sorra bebuktak (Atari, Commodore, Silicon Graphics, stb.) sőt még az IBM is kiszorult a saját piacáról.
    Az okostelefonok megjelenésével viszont újabb paradigmaváltás következett: nem hogy a hardver, de az OS is másodlagossá vált a szolgáltatás-ökoszisztémához képest. Azaz lehet akármilyen hardveren akármilyen os, ha ugyanazt a szolgáltatást tudja nyújtani. Tök mindegy, hogy a facebook-ot vagy a google maps-t min éred el: tablet, pc, android, ios, linux, windows, cél app vagy browser.
    Na erről maradt le az MS. Azaz hiába látta előre Gates, hogy mi a hosszabb távú trend, az MS képtelen volt a rövid távú céljain túl tekinteni, ezért elbukták a jövőt.
  • mizar1 #12
    1974-75-ben kinevettek amikor azt jósoltam, hogy mire öreg leszek, egy számítógép el fog férni egy íróasztalon, és nekem lesz olyanom. Akkoriban a fizikusok azt mondták, hogy semmi értelme, hogy polgároknak legyen számítógépük, mire is használnák?
  • kvp #11
    Az a 640 kilobyte arrol szolt, hogy ez volt a maximum amit az akkori PC-be be lehetett tenni. Az architektura nem tudott csak 16 darab 64 KB-os slot-ot kezelni, de ebbol 1 felre volt teve a BIOS ROM-nak, egy a videokartya ROM-nak, egy a BASIC ROM-nak, egy masik a videokartya RAM-nak es a maradek ketto pedig a tobbi bovitokartyanak. Jellemzoen a halozati kartya es kesobb az EMS memoriabovito kerult oda. Na most periferiak cimei elott maradt 10 darab 64 KB-os hely, ez 640 KB. Ennek elegnek kellett lennie mindenre, mert a hardver egyszeruen nem tudott tobbet. Aztan jottek az egyre fejlettebb gepet es most pl. 2^40-nek kell elegnek lennie, mert ennyit tudnak kezelni a mai desktop processzorok. Persze elvileg tudnanak 2^64-et is, de az implementaciok a valosagban nem kezelnek ennyit.

    A joslatokrol meg annyit hogy meh... 1994-ben mar tobb online kozosseg volt akik egymast szemelyesen nem ismertek es megis tudtak kommunikalni. A newsgroup-ok mar ekkor eleg nagyran nott online kozossegek voltak. Szoval semmi ujat nem mondott. (a linuxot egyebkent egy ilyen kozossegben, a comp.os.minix-ben elindult flamewar utan irta meg Linus, csak azert hogy bebizonyitsa, hogy meg lehet irni es van is ertelme ilyet csinalni) Szoval a joslatok inkabb a mar meglevo, de akkoriban meg kevesse ismert fejlodesi iranyok felsorolasa volt. Volt ami tenyleg bejott, volt ami kikopott.
  • SaGa #10
    Gates nem az otthoni számítógépekről, hanem a PC-ről beszélt.A kettő nem ugyanaz a kategória. Egyébként mondott ő olyat is, ha lenne egy gomb, amivel el tudná tüntetni az internetet, gondolkodás nélkül megnyomná. Ez úgy '95 körül volt, amikor a net még csak a tapogatózó kísérleteknél tartott. Aztán 98-ra elkezdte a termékeiben azt bizonygatni, hogy ők találták ki az egész internetet. És ezt még olyanok is elhitték, akik tapasztalatból tudhatták, az akkori oprendszerek közül a windowsba implementálták utoljára a TCP/IP protokolt és a mai napig nem, tud megszabadulni a netbios örökségétől teljesen.
  • dzsagon #9
    Akkor miért nem ő csinálta meg?
  • Cat #8
    A C=64 később jött ki, és tizedannyi memória volt benne.
  • harmi2009 #7
    1981-ben a 640kb sok volt. Akkor jött ki a 8086-s chippel az IBM PC max két nagy floppyval. HDD ?, akkor még csak non-plus-ultra volt 10 Mb-s méretével, a 20Mb-s meg az elérhetetlen álom. A PC alaplapjára nem fért több memória 640k-nál, az XT-knél jött at 1Mb ebből is csak extendálva lehetett kihasználni a 640 feletti részt.

    És emlékezzünk csak 1982-re akkor jött Sinclair Spectrum a 32k-val és Commodore a 64k-val és milyen jók voltak.

    Azért ne feledjük, hogy a mai nagy számítógépek Mainstreamek sem használnak Gigabyte-nyi memóriákat!
  • Zoliz #6
    A Netflixen belenéztem egy drogos filmbe, mert olyan ocsmánynak tűntek a szereplői.

    NEM NÉZTEM VÉGIG. Erre a holland nefilx drogos filmeket ajánl.

    Kösz nem kell több. Clear cache!
  • Berber #5
    Beszélt elég sokat életében. Nem átfogó víziói voltak mint Jobs-nak, csak elszólásai mint tűk a szénakazalban.
  • Macropus Rufus #4
    Azert gondold végig. 1981-ben, egy átlagos otthoni gép olyan 64kB rammal lehetett szerelve. Ő meg azt mondta, hogy 10x több memorianak elegnek kell lennie. Ez olyan mind ha azt mondanám, hogy 160GB ram-nak mindenre elégnek kell lennie. (feltételezve, hogy átlag 16GB ram van a mai otthoni gépekben) És nincs igazam?
    De 1981 37 éve volt. Szted 2055-ben elég lesz bármire is 160GB-t? Amit mondott az az akkori kor tech.szintjéből adódó következtetés volt. Ha azt mondja akkor, hogy minimum 8GB kell egy gépbe körbe röhögik. Elképzelni sem lehetett majd 40 éve ilyen hatalmas memoria méretet. Meg a megabájtok is ingább a hdd területe volt és nem a memoriáké. A hdd-k esetén is max. 2 számjegyű kapacítással.