Berta Sándor

Biotechnológiai cégbe fektet be Bill Gates

A CureVac vakcinagyártó cég a Microsoft társalapítójának és feleségének alapítványától kapott támogatást.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány 46 millió euróval támogatja a CureVac biotechnológiai vállalkozást, amely közép távon megjelenhet a tőzsdén is - erről beszélt Dietmar Hopp, az SAP alapítója. Ő a gyártó többségi tulajdonosa, a befektetési társasága tulajdonában van a CureVac 90 százaléka. Az üzletember elmondta, hogy eddig Németországban csak kevés biotechnológiai vállalkozás ment tőzsdére, de Gates neve az európai uniós tagállamban is jól cseng és éppen ezért - az eddigi tartózkodó magatartás ellenére - megkockáztatják a tőzsdére lépést.

Hopp ugyanakkor hozzátette: az, hogy Bill Gates részt vesz a projektben kitüntetés és egyúttal jelzés a menedzser biotechnológiai elkötelezettsége mellett, de természetesen önmagában még egyáltalán nem jelent garanciát a sikerre. A befektetésnek mindenesetre nagy jelentősége van a betegségek elleni küzdelemben. Hopp szerint nem lehet eléggé értékelni a lépésnek a harmadik világbeli országok társadalmi fejlődésére gyakorolt hatásait, hiszen számos, szenvedést és halált hozó betegség elterjedését, kialakulását lehet megakadályozni az oltások segítségével. Mindez pedig drámai szociálpolitikai változásokat is hozhat magával.

Az SAP alapítója a dievini Hopp BioTech holding segítségével eddig 145 millió eurót fektetett be a gyártóba és további 21 millió euró befektetését tervezi. Az új összegeket elsősorban egy vakcinagyártó üzem létrehozására fordítanák. A kutatások során a CureVac együttműködik számos a Boehringer Ingelheim és a Sanofi Pasteuer egészségügyi konszernekkel. Bill Gates azt nyilatkozta, hogy ha a testet rá tudjuk vezetni arra, hogy képezze a saját védelmét, akkor forradalmasítható a betegségek megelőzése és kezelése. Az olyan technológiák, mint az mRNA biztosítják azt, hogy az alapítvány végrehajthassa a jövőbeli nagy befektetéseket.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatni fogja a CureVac vakcinafejlesztési programjait, így a vírusos, a bakteriális és a parazitaszerű betegségek, például a HIV és a rotavírus elleni oltóanyagok megalkotását. A szakemberek alapvetően olyan betegségek ellen akarnak fellépni, amelyek nagyon sok embert érintenek a világ legszegényebb országaiban. Az első közös projektek már el is indultak.

A Microsoft társalapítója tavaly októberben egy olyan programot karolt fel, amely a betegségek leküzdésében segíthet. A tudósokat egy olyan eszköz megalkotására kérte, amely gyorsan és hatékonyan tudja azonosítani az olyan súlyos betegségeket, mint a HIV, a tuberkulózis vagy a malária.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kissssss #1
    ejj ecsém te is jól megöregedtél....