Berta Sándor

Mesterséges húst gyártó startupba fektetett be Bill Gates

Az adományozás mellett gyakran invesztál is különböző cégekbe a Microsoft társalapítója. A mostani lépése komoly visszhangot válthat ki.

Bill Gates egy olyan startupba fektetett be, amely laboratóriumi körülmények között "tenyészt" húst. A projektbe beszállt Robert Branson, a Cargill Inc. és számos befektetőcég is.

A Memphis Meats nevű kaliforniai vállalkozás már néhány éve húst gyárt a végfelhasználók számára. A szakemberek a folyamat során Petri-csészében "tenyésztik" ki a tányérra kerülő húst. A kidolgozott eljárás lehetővé teszi, hogy nagyobb mennyiségű marha-, kacsa- és csirkehúst lehessen előállítani anélkül, hogy ahhoz állatokat kelljen leölni. Mindez egy olyan technológiának köszönhető, amely több év alatt vált kiforrottá.


A Memphis Meats pontosan azt tudja elkészíteni, amit a megrendelő szeretne. Ez gazdasági előnyt jelent, hiszen komoly költségek takaríthatók meg ilyen módon. Ami problémát jelenthet az az elfogadás, illetve annak hiánya, hiszen nem mindenki szeretne olyan húst enni, amelyet rövid idővel a tálalás előtt laboratóriumban "tenyésztettek ki". Az egyelőre nem szivárgott ki, hogy Gates és Branson pontosan mekkora összeget fektettek be a startupba. Azt viszont tudni lehet, hogy a Memphis Meats az utolsó finanszírozási körben 22 millió dollárt gyűjtött össze.

Branson azt mondta, hogy hiszi, hogy 30 év múlva már nem kell majd állatokat leölnünk a húsukért és hogy minden hús tiszta vagy növényi alapú lesz. Reméli, hogy az így készített húsok ízükben sem fognak eltérni a hagyományos húsoktól és sokkal egészségesebbek lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #18
    Teccik,nemteccik...rá kell gyúrni a *mesterséges*hús előállítására,mert a nagyüzemi állattartás csak akkor működik,ha a vegák leállnak az állatok*védelmével*és a nevelt állatállományt *agyongyógyszerezik*,mert különben elhullanak /A nagyüzemi állattartás körülményei,természetellenes környezete,műtápok,stb. teljesen felőrlik a természetes immunrendszerét a szerencsétleneknek,és a kis helyen,nagy tömegben tartott állatok tömegesen hullanak el./
    A háztájit,pedig el lehet felejteni !
    Nem csak azért,mert ki az a marha,aki hajnali 4-kor felkel,etetni,sz*rt pucolni,hanem azért is mert ahhoz ÉRTENI KELL !
    Egy városdi *partiarc*hiába fog bele - bukta./Arról nem is beszélve,hogy a táp, a gyógyszerek,az állatorvos,stb. - felemésztik a hasznot./
  • AgentKis #17
    Hátha sikerül vele Afrikában, pusztán jótékony alapon, még több migránsnak valót kellemesen, olcsón felnevelni...
    És majd jön belőle a GMO változat, amikor gyakorlatilag, egy gyorsan növekedő daganatot kell majd belesütni a hambiba!
  • Nirz #16
    Izlések és pofonok, régebben a stresszes állat húsa a legjobb terjedt el, mostanában meg az állatvédők terjesztése alapján csak a legnagyobb nyugalomban és kényelmben levő állatok húsa finom...
    Mindegy, a lényeg hogy ez a műhús szerintem sose fog elterjedni, kétlem hogy árban olcsóbb lesz valaha illetve 100% os lesz a valós hús ízéhez képest tudtommal, a mostani változat ugyan erősen hasonlít rá, de savanykás mellékízzel. Ez olyan mint anno a szójára hogy 100% hús íze van jah persze...
  • wraithLord #15
    Én úgy tudtam, pont akkor lesz rossz íze, ha az állat stresszel (legalábbis bizonyos esetekben, állatfajoknál).
    De mindegy is, mindenképpen cuki észrevételeid vannak.
  • TokraFan #14
    "Évezredeken át" egy szúnyogcsípésbe is belehaltak, az átlagéletkor meg volt kb. 30év. És hogy mennyire k*rva nehéz volt élni akkor, arról valahogy sosem szól a fáma. A sok mai bio hülye, ha csak a tizedét kéne végigcsinálnia _egy életen át_ annak, amit akkoriban a királyokon meg a 2% eliten kívül kb. mindenkinek kellett, akkor eszeveszett tempóban követelnék vissza a kész kajákat és az ipari termelés nyújtotta kényelmet.
    Az a gond, hogy ma egy furcsa kettősség van. Az ipar ellenes biohumánok úgy nosztalgiáznak a régmúltról, hogy közben autó van a seggük alatt és a legtöbb amit tenniük kell, hogy beleülnek és elgurulnak vele az un. "bio piacig", aztán hazamennek az elektromos sütőhöz, mosogatógéphez, mosógéphez -melyeket azért használnak-, aztán a maradék kaját meg beteszik a hűtőbe. Hagyjuk már ezt...
  • Nirz #13
    A húsnak az állatszenvedése adja meg az ízét, ha ingyen adnák ezt a tenyésztett műszart(pff) akkor is az igazi kellene
  • Akva #12
    "Nem visszafele akarjuk fejleszteni a civilizaciot, hanem elore."

    Azért cseppet sem egyértelmű, hogy merre van az előre. Évezredeken át "bio" kertészetet űztek, aztán a XX. században ismét "feltalálták". Rájöttek, hogy a "korszerű" műanyag ártalmas a természetre, a természetes anyagok viszont nem... stb.
  • Sequoyah #11
    Az emberek fele nem videken el, ahol lehetne egyaltalan hazuk. De meg a videkiek nagy resze sem akar allatot tartani. Nem visszafele akarjuk fejleszteni a civilizaciot, hanem elore.
  • TokraFan #10
    Persze, hogy jobb a háztáji (no azért nem mindig, de általában), csakhogy
    1. Nagyon sok ember él olyan helyen, ahol nem tud állatot tartani
    2. Még több embernek nincs rá ideje
    3. Legalább ennyi embernek kedve sincs hozzá

    Megváltozott a világ, hiába ábrándoznak sokan nagyanyáink idejéről, ma ez már a tömegek számára kivitelezhetetlen. Francnak sincs ideje arra, hogy takarmányért rohangáljon, hajnal 4-kor keljen az etetés miatt, napi szinten ganézza az állatok alól a sz*rt, aztán meg leölje, kivéreztesse, abból kolbászt és egyebet gyártson stb.
    Igen, nagyiéknál anno ez elment faluhelyen (akkor is csak ott), mert a mama nem dolgozott csak ezzel foglalkozott. De ha dolgozott is, nem járatta mellette a gyerekeket sportolni, nyelveket, zenét tanulni, miközben napi 8-10órákat előtte még lehúzott az irodában vagy valahol. Nem működik ez már a gyakorlatban, habár bájos nosztalgiázásra még jó lehet a régmúlt világát előszedni.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.08.29. 13:37:40
  • Montanosz #9
    hát én inkább maradok a hagyományosnál, nem hiszem hogy jó házi szalonnát vagy házi füstölt kolbászt kitudnának tenyészteni, igaz ilyesmit már faluhelyen is nehéz beszerezni de akkor is felülmulhatatlan.

    persze 10millios nagyvárosokat ilyesmivel lehet csak etetni a jövőben