Berta Sándor

Befektetők Mark Zuckerberg távozását követelik

A lépés hátterében a Facebookkal kapcsolatos adatvédelmi botrányok állnak.

Négy nagy amerikai állami befektető arra szólította fel a közösségi oldal alapítóját és vezetőjét, hogy mondjon le a társaság igazgatótanácsának elnöki posztjáról. A követelést Scott Stringer, New York város illetékes vezetője ismertette. A szakember, aki a helyi 160 milliárd dolláros nyugdíjalapok kezeléséért felel, hangsúlyozta, hogy a Facebook kivételes szerepet tölt be a társadalomban és a gazdaságban, s ezért rendkívül fontos a függetlenségének és a megbízhatóságának a biztosítása.

Michael Frerichs, Illinois; Seth Magaziner, Rhode Island és Joe Torsella, Pennsylvania illetékes vezetői, valamint a Trillium Asset Managament szintén felsorakoztak a követelés mögé, amely ugyanakkor elsősorban egy szimbolikus lépés, hiszen Zuckerberg gyakorlatilag abszolút hatalommal rendelkezik a társaságban és az akarata ellenére nem távolítható el. A New York-i nyugdíjalapok 4,5 millió, Illinois 190 712, Rhode Island 168 230, Pennsylvania 38 737, míg a Trillium Asset Management 53 000 darab Facebook-részvénnyel rendelkezik.

Érdekesség, hogy Stringer már áprilisban is szorgalmazta a menedzser eltávolítását és azzal érvelt, hogy a Facebook nem kezelte megfelelően a Cambridge Analytica botrányt. A szakember a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy a Facebook a világ nyolcadik legnagyobb cége és kétmilliárd felhasználója van, ennek ellenére nem viselkedik úgy, hogy az emberek jól érezzék magukat a rendszerében és biztonságban érezzék az adataikat. Stringer egy független igazgatótanácsi elnök, valamint három független igazgatótanácsi tag kijelölését sürgette. Mindegyiküknek kell legyen tapasztalata az adatok kezelésével és az etikával, így lehetne biztosítani azt, hogy a közösségi platform az eddiginél jobban védhesse a felhasználók magánéletét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #25
    Megértettem, hogy miről beszélsz csak nem írok ide regényeket. Egy olyan vállalat esetén, mint a face jó üzletember nem attól lesz valaki, mert szépen öltözködik, hanem mert olyan információk birtokában van, amik a világot megelőzik. Az amit te üzleti és programozói (inkább CIO) képességként elkülönítesz, az valójában nem az aminek gondolod, meg nem is biztos, hogy szétválasztható.
    Utoljára szerkesztette: Omega, 2018.10.22. 18:59:12
  • TokraFan #24
    Nem ez volt a mondandóm lényege, hiszen amit mondasz, az egyértelmű! A lényeg az, hogy milliárdos cég akkor is létrejöhet, ha az alkotó egyébként segg hülye az üzlethez! Ez nem von le semmit a szakmai képességeiből. Cukinál sem a programozói képességeit kérdőjelezem meg...De nem üzletember.
  • Omega #23
    De a minecraftban milyen további fejlesztési lehetőség van? Milyen hatása van gazdasag egészére? Jelentett e valamilyen előrelépést az informatikában? Az egy sokkal kisebb projekt, semmiképpen sem összevethető a Facebookkal, inkább csak egy értékes terméknek nevezném, a facebookot pedig szokták platformnak nevezni. Az ilyen termekeket időnket megveszik, eladják a nagyok.
  • quatlander #22
    "kutakodik az emberek magánéletében, a szexuális magatartástól kezdve mindenről információkat gyűjt, majd azt pénzért továbbítja másoknak."

    Ráadásul ezekkel a poszt/kép/akármi lájkolásokkal (konkrét emojikkal) még össze is ugrasztják online az ismerősöket, van mikor már komoly vitákat, ellenérzéseket generálva, vagy gyanúkat ébresztve. Fiktív példa: Miért "szívecskézi" egy faszi folyamatosan a párom a fotóit. :))
    Utoljára szerkesztette: quatlander, 2018.10.22. 07:36:06
  • TokraFan #21
    A minecraft-os srác is milliárdos céget épített...ja nem! Tökegyedül csinált egy szoftvert, a tömeg pedig felkapta anélkül, hogy egyetlen petákot költött volna marketingre, vagy bármiféle üzleti vénával rendelkezett volna, mégis lett egy milliárdos cége. De neki volt annyi önkritikája, hogy kiszállt még időben, mert csak egy egyszerű programozónak tartotta magát -ezt le is nyilatkozta-, nem pedig üzletembernek. El is adta a céget 4,5milliárd dollárért a Microsoftnak. Itt az élő példa, hogyan lehet nulla üzleti képességekkel, milliárdos céget "építeni".

    Cuki meg az ő "kis csapatom" -minden második szava ez-, egy absolute hasonló helyzetről elhitte, hogy üzletembernek született. Látjuk is az eredményét, egy trágyahalom az egész cég. Ennyi a történet, akár megérted, akár nem.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.10.22. 02:24:47
  • cateran #20
    De jo pelda....Kerlek meselj az FB allami tamogatasairol.../arcpalma...
  • cateran #19
    Ott kint a nagyvilagban, ahol a profit az isten...felepiteni 1 multimilliard dollaros ceget....ja, egyszeru programozo...es a gyikemberek iranyitjak, meg a Soros....
  • Omega #18
    Egy üzletember korán meglátja a piaci lehetőséget és kemény munkával sikerre viszi az adott terméket szolgáltatást, ezáltal új értéket teremt. Az új érték teremtése alatt azt értem, hogy ez gazdasági szempontból racionális folyamat eredménye, tehát hatékonyan használja a gazdasági erőforrásokat (munkaerő, pénz, stb...), és ezáltal profitot állít elő. Az új érték fogalmának nem követelménye, hogy ne legyen az adott piacon konkurencia, vagy ne létezzen más hasonló megoldás. Mészáros lörinc tevékenysége nyilván se nem racionális, se nem korán meghozott döntéseken alapul.
    Utoljára szerkesztette: Omega, 2018.10.21. 14:07:05
  • Skynet85 #16
    Jöjjön már az a rész amikor azt mondod, hogy Te sokkal jobban tudnád csinálni... A tárgyilagos kijelentéseid álltalánosan véve jók viszont ezt szubjektívan rávetíteni valakira akiről csak a neten összesvissza fujt információk alapján alkotsz képet háát... nah de pont emiatt a személyiségi jellemvonás miatt mendő ez a vita szóval én out :D
  • TokraFan #15
    Esetleg nézz utána az FB kezdeteinek...Ez a csávó egy szimpla programozó, aki jókot volt jó helyen. Olvasgass pl. interjúkat vele, az ember olyan szinten gyerekes és primitív, hogy arra szavakat is nehéz találni. Ahhoz meg nem tudok hozzászólni, hogy a gazdagsága alapján határozod meg a képességeit.