Berta Sándor

Autonóm teherhajókat építene a Rolls-Royce és az Intel

A két cég által készített vízi járművek hat éven belül jelenhetnek meg.

A Rolls-Royce csoport bejelentette, hogy az Intellel közösen akar önállóan közlekedő hajókat kifejleszteni. A koncepció lényege, hogy a személyzet nélküli, szenzorokkal ellátott teherhajók autonóm módon haladnának és egy a szárazföldön lévő szakember beszédparancsokon és kijelzőkön keresztül vezérelné azokat, illetve felügyelné a működésüket. Az ambíciózus projekt neve Advanced Autonomous Waterborne Applications Initiative (AAWA) és legkésőbb 2025-re valósulhat meg.

Az első lépést az év elején bevezetett Intelligent Awareness System (IAS) jelenti, mely rendszert eddig csak személyzettel ellátott hajókra szerelték fel. Az IAS egy kamerákból, LiDAR- és radarszenzorokból álló hálózat, amelyet egy központi program ellenőriz. A kamerák és érzékelők akadályok - például más vízi járművek, bóják stb. - után kutatják át a környezetet, majd figyelmeztetéseket küldenek a hajók személyzetének. Az IAS képes megkülönböztetni egymástól az egyes hajótípusokat és ezáltal megállapítani, hogy éppen egy tankhajó, vitorlás vagy vontató halad-e a közelben.


Az új rendszerrel különböző forrásokból összegyűjtött adatok különösen kedvezőtlen látási körülmények között jelentenek nagy segítséget és hozzájárulnak a biztonságosabb közlekedéshez. Fő szempontként könnyebbé teszik a kisebb vagy zsúfolt kikötőkben lévő kikötéseket. Az ilyen manőverekhez jelenleg a személyzet számos tagjára van szükség, akik a különböző pozíciókat és lehetséges akadályokat figyelik, s rádión keresztül kommunikálnak a parancsnoki híddal, így koordinálva a folyamatot. Az IAS-t jelenleg többek között egy új japán kompon is tesztelik.

Kevin Daffey, a Rolls-Royce illetékes igazgatója közölte, hogy a kamerák és a szenzorok gyakorlatilag a hajók szemeit és füleit jelentik, a cél pedig az, hogy a különböző veszélyeket valós időben feljegyezzék. Az új rendszer naponta akár 1 terabájt adatot is generálhat majd és azokat 3D-NAND chipekre épülő SSD-meghajtókon fogják tárolni, majd az Intel Xeon processzoraival feldolgozni.

A Rolls-Royce már 2014 márciusában bemutatta a személyzet nélküli teherhajók koncepcióját. A cég az Alesundban lévő kirendeltségén létrehozta az irányítóbázis prototípusát, amelynek segítségével teljesen élethűen szimulálható egy robothajó parancsnoki hídja. A kapitányok nem csupán a saját hajójukat irányíthatják, hanem konténerszállító hajók egész flottáját. A hajózásban a következő években az egyik legnagyobb kihívást az önállóan közlekedő vízi járművekkel kapcsolatos törvények kidolgozása és alkalmazása jelenti majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #20
  Túl becsülöd te ezeket a hajókat, erősen.
 • ostoros #19
  Vagyis nem tízszer annyiba fog kerülni, mint egy normál teherhajó, hanem százszor annyiba. Miért nem szerelünk rá ballisztikus rakétákat is, ha már így benne vagy?
 • Garga Pitic #18
  No meg miért kellene, hogy védtelen legyen egy ilyen hajó? Simán fölszerelhető vízágyúkkal, könnygázzal, sokkolóval, fény- és hanggránáttal, szomikat megborító hullámokat kelthet kibocsátható terelőlapokkal, alapból tökig van a környezetet 0-24-ben figyelő szenzorokkal. Akár van saját védelme, akár nincs, több egység összeállhat konvojba egy fegyveres járőrhajó védelme alatt a problémás szakaszokon.
 • Roger6 #17
  Szerintem itt páran nem veszik figyelembe, hogy SZOMÁLIA. Vontatni? Nem tudom láttad-e, hogy ezek mivel közlekednek? Nem high-tech cuccokkal, hanem sima halászhajó, motorcsónak, stb. Mivel a partoktól több száz km-re hajóznak ezek a konténerhajók, az is szinte kizárt, hogy kiütik a motort, és majd odavisznek valami nagy dögöt, ami több ezer tonnás hajót képes elvontatni, mert mire odaérne, addigra már 50 kommandós egység lepi el a hajót.

  Átfúrni? Zsilipeket is át kéne, ballaszt tartályokat, ráadásul ezek azért nem kettes lemezből készültek, szóval órákig fúrhatnák ezek a remek, agyonképzett szomáliai szakemberek :)
 • ostoros #16
  Nem kell oda semmiféle robbanóanyag. Egy komolyabb fúró kell mindössze, és némi idő.
 • ostoros #15
  Dehogy nehéz. A motort kell kiütni, és utána lehet vontatni.
 • Roger6 #13
  Azért nem sok Szomáliai kalóz mászkál Bazook-ával :)
 • nlght #12
  Nem értek a hajókhoz, de úgy tudtam a víznyomás nagy úr, de legyen igazatok és nem lehet elsüllyeszteni pl. c4/bazooka használatával. Szerintem még a hajótest megrongálása is olyan következményekkel járna, hogy inkább kifezet a cég 1 millió dollárt, gondolok itt arra, hogy utána javítódokkban kell kihasználatlanul lennie hónapokig a hajónak, ami nagy pénz kiesés, arról nem is beszélve hogy a tőzsde is beárazná pluszban... ráadásul a rakomány is megsérülhet, a vízbe potyoghat, de akár tűz is kiüthet a hajón...
 • Roger6 #10
  Azért egy teherszállító hajót elsüllyeszteni elég komoly feladat, nem fog menni 1-2 C4-essel :)
 • Roger6 #9
  Pedig a Szomáliaiak csak túszokat szednek, nem az árut viszik.