Berta Sándor

A hajóutak is digitálissá válnak

Egy sétahajózási cég olyan azonosítóchippel látná el az utasait, amelyet mindig magukkal kellene hordaniuk.

A Carnival Corporation szeretne mindent tudni az utasairól. A világ jelenlegi legnagyobb sétahajózási vállalata több mint száz hajóval rendelkezik tíz márkanév alatt. Arnold Donald, a cég vezetője a Consumer Electronics Show keretében tartott előadásában elmondta, hogy egy új rendszert fejlesztettek ki, amely az utasoknak kényelmesebb utazásokat kínál és hozzájárul ahhoz, hogy bizonyos tekintetben minden kívánságukat teljesíthessék.


A megoldás lényege a Medallion, amely egy érme méretű eszköz és amely az utazások során a csuklón, medálként vagy éppen zsebben is hordható. A Medallion képes azonosítani az utasokat és a kedvenc dolgaikat, ételeiket, italaikat, zenéiket. A Medallionokat összesen 7000 szenzorral kötik össze, amelyeket a Carnival minden egyes sétahajójára felszerelnek. A rendszer lehetővé teszi az utasok kabinajtajainak kinyitását, egyszerű fizetőeszközként is szolgál majd a bárokban és az éttermekben vagy a hajókon való vásárlások során.

A személyzet tagjai a Medallionok alapján könnyedén megtalálhatják a tulajdonosokat. Minden alkalmazott táblagépet visz magával, amelyen azonnal megjelenik az adott Medallion-tulajdonos digitális fényképe, ha a személyzet valamelyik tagja közeledik az illetőhöz. A rendszert a Regal Princess nevű hajójukon vezetik be az idén és később a Princess-flotta többi tagján, majd a további hajókon is alkalmazni fogják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    A leirasok alapjan ez kb. a haziorizetesek kovetesere szolgalo labbilincs kevesbe fixen rogzitett valtozata. Persze lehet vele fizetni is, de elso sorban arra jo, hogy a szemelyzet mindig tudja melyik utas kicsoda, eppen hol van es mit csinal. Az utasok szamara pedig egy radios szobakulcs, egy erintes nelkuli bankkartya es egy belteri radios helyzetmeghatarozo kombinacioja, amibol az utobbi funkciot csak okostelefonnal parositva tudjak hasznalni. A Disney magic band neven hasznalja mar egy ideje, bar ok ujjlenyomatot is kernek hozza, valoszinuleg visszaelesek eseten a bunugyi nyomozas megkonnyitesere.