Berta Sándor

Új navigációs rendszer tengeralattjáróknak

A GPS-t felválthatja a hanghullámokon alapuló navigáció.

Az amerikai Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) megbízásából a BAE Systems fejleszti ki azt az új rendszert, amely új korszakot nyithat a tengeralattjárók életében. Az eddig használt GPS-t egy új navigációs megoldással váltanák ki, amely hanghullámokkal működne. Az új rendszer neve Positioning System for Deep Ocean Navigation (Posydon) és a megalkotásában a BAE Systems mellett az MIT, a Texasi Egyetem és a Seattle városában működő Washingtoni Egyetem kutatói vesznek részt. A POSYDON alapvetően hasonlóan működik, mint a GPS és lehetővé teszi a tengeralattjárók személyzetének, hogy a felszínre való felemelkedés nélkül határozza meg a jármű aktuális tartózkodási helyét.

A GPS eddig kizárólag a felszíni navigációban jelentett segítséget, a víz alatt a tengeralattjárók a hagyományos navigációt használták, amelyet kiegészített egy nagyon érzékeny inerciális mérőegység (IMU). Ez utóbbi érzékeli a jármű mozgásait és azok, valamint a legutolsó GPS-adatok segítségével lehetővé teszi a pontos tartózkodási hely meghatározását. Az inerciális mérőegységekkel két probléma van: egyrészt meglehetősen ormótlan berendezések, másrészt drágák. Semmiképpen sem ideálisak például a jóval kisebb robot-tengeralattjárókon való használathoz.


Joshua Niedzwiecki, a BAE Systems részlegvezetője elmondta, hogy a vízben a hanghullámok terjedése függ a sótartalomtól és a hőmérséklettől. A különböző tengereknek eltérő a sótartalmuk, míg az egyes tengereken belül a hőmérséklet is különböző lehet. A fejlesztőknek tehát fel van adva a lecke és jelenleg számos modellen dolgoznak azért, hogy megoldják ezeket a problémákat.

A kutatóknak még egy dologra is figyelniük kell: az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete biztosítani akarja, hogy az akusztikus jelek nem fogják megzavarni a delfineket és a bálnákat, amelyek szintén hanghullámok segítségével kommunikálnak és tájékozódnak. A BAE Systems közölte, hogy a POSYDON olyan frekvenciákat használ majd, amelyek nem zavarják majd meg az állatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • errorista #7
    majdnem beleírták a cikkbe hogy a bálnák nem hallják a túl magas hangokat, de ahogy nézem csak kimaradt :(
  • Sir Cryalot #6
    ...azért ez elég komoly cucc lehet, nem hinném hogy valami modem pittyegést idéző cucc.
  • ostoros #5
    A bálnák pedig kánkánt járnak majd, mielőtt belerepülnek a Napba.
  • mitrop #4
    Köszi.
    Többet feltételeztem.
  • gforce9 #3
    A rádióhullámoknak 2 ellensége van alapvetően: a víz meg a vas. Persze attól is függ hogy milyen víz, a sósvíz rosszabb. Frekvenciától függően akár 1-2cm vízréteg már vehetetlenné csillapítja, torzítja más frekvenciáknak néhány méter a terjedése (nyilván adó-vevő tulajdonságaitól is függ) Így hirtelen az 1575Mhz és a 1227Mhz-re nem találtam terjedési adatot (ez a gps-ek frekvenciája), de periszkópmélység alatt már tuti full az árnyékolás.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.06.24. 16:49:27
  • mitrop #2
    Kíváncsi lennék, hogy a GPS jel milyen mélységig vehető tengervízben.
  • gombabácsi #1
    "és lehetővé teszi a tengeralattjárók személyzetének, hogy a felszínre való felemelkedés nélkül határozza meg a jármű aktuális tartózkodási helyét."

    nem lehet kiengedni egy 100m-es dróton egy gps-et a felszínre?