SG.hu

Sikertörténetként értékeli szétválását a Hewlett Packard

Elkülönítették egymástól az otthoni és a nagyvállalati felhasználók kiszolgálását. Jelenleg a hibrid IT egyszerűsítésével foglalkoznak.

A HP három évvel ezelőtt szakadt szét szervergyártó és nyomtatóipari vállalattá, azóta mind a Hewlett Packard Enterprise, mind a HP Inc. egymástól teljesen elkülönülve végzi tevékenységét. A nemzetközi struktúrát a magyar részleg is követi, az elmúlt évek tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatót a HPE. "Ez már nem az a HP, ami 70 éven keresztül létezett" - szögezte le már kezdésnél Szpisják Tibor kereskedelmi igazgató, annak ellenére, hogy van olyan munkatársuk, aki 20 éve ugyanott ül, mégis a sokadik cégnél dolgozik, nevezzék azt Compaq-nak (emlékszik még rá valaki?), Hewlett Packardnak vagy HPE-nek.

"Elsősorban azzal a gondolattal vált ketté a cég, hogy a nyomtatók és a PC-k világát elválassza a nagyvállalati megoldások világától. Mi egy gyártó cég vagyunk, eszközökkel foglalkozunk, és minden olyannal, ami az eszközök köré épül. Az elmúlt időszakban azzal voltunk elfoglalva, hogy egyértelműsítsük merre megyünk. A fókuszban a hibrid IT és az adatközpontok vannak, és itt nem csak telekom-méretű adatközpontokra érdemes gondolni, hanem minden ami szerver, tároló és hozzá kapcsolódó hálózati termék. Sokfélék az ügyféligények virtualizált és multi-cloud megoldásoktól kezdve az üzemeltetési problémákig. Szeretnénk egyszerűsíteni ezt a nagyon hibrid adatközponti megközelítést."


"Mi edge-ként hivatkozunk az un. peremhálózatra, azaz mindenre, ami az adatközpont és a user interface között történik. Utóbbi lehet mobiltelefon vagy akár egy autó, ahol van egy kommunikációs réteg. Ez számunkra nagyon érdekes, például hogyan lehet ott az adatokat biztonságosan összegyűjteni, hogyan lehet minél inkább célzottan helyben analizálni, és hogyan lehet ezekből az adatokból a lehető legtöbbet kihozni. Gyártunk szervereket autókba, amik kicsik, strapabírók, ugyanígy sokat dolgozunk együtt ipari és gyártócégekkel. Szenzorokkal nem foglalkozunk, de minden olyannal, ami az érzékelőből kiveszi az adatot azzal már igen. A következő négy évben a cég 4 milliárd dollárt fordít az edge koncentrált műszaki fejlesztésére."

"Szolgáltatási lábunk is van, mely rugalmas formában kínál nagyvállalatoknak hardvermegoldásokat. Leülünk az ügyféllel és megbeszéljük, hogy a következő néhány évben mekkora kapacitásra van szüksége, és minden hónapban annyi eszközt szállítunk le, amennyit éppen szeretne felhasználni, mindezt havidíjas számlázás keretében. Így nem kell rögtön sokmillió forintot elköltenie, és nem kell kifizetnie azt, amit nem használ. Nagyon sok céggel dolgozunk együtt (Microsoft, Intel, Red Hat, SUSE stb.), akikkel közösen optimalizáljuk a porfoliónkat. Ha valaki szeretne egy privát felhőt - ma ezt inkább automatizált adatközpontnak mondjuk -, akkor nekünk mindegy, hogy ez milyen komponensekből áll."

Szpisják Tibor elmondta, hogy az elmúlt öt év alatt a cég bevétele 80 százalékkal nőtt, idén bőven 20 milliárd forint feletti bevétellel számolnak, ezek jó része állami forrásból származik. "Informatikai szempontból sokkal előrehaladottabb az állami szféra, mint a privát szektor, nyilván mert van rá forrásuk. Hamarabb jutnak el odáig, hogy új irányokban gondolkozzanak, például a felhőtechnológiát és az adatközponti automatizálást ők vezették be először." Nagy riválisuk, a Dell erősödését érzékelik, de piaci részesedésük úgy is 50 százalék felett van, hogy az olcsó, 100 ezer forint alatti szerverekkel már nem is foglalkoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #3
    +fujitsu, cisco? a kisebbekről nem is beszélve :)
    van azért ott még más gyártó...

    (aki meg kínai szarokkal tömi tele a datacenterét, az meg is érdemli. távközlési cégeket se értem, hogy jöhetett egyáltalán szóba a huawei??? meg se kellett volna nézni az áraikat, nem és kész...)
  • kvp #2
    Egy olyan piacon probalnak megmaradni, ahonnan meg az IBM is kiesett. Mara maradt a HP es a Dell mint nyugati gyartok, persze kinai kapacitasra epitve. Ha ezek a cegek is eltunnek, akkor gyakorlatilag marad a kinai "allami" hardver ha nagyobb ceges kornyezetbe kell valami. Ez utobbi lehetoseg eleg aggaszto a nyugati cegvezetok szarmara.

    A szetvalas azt jelenti, hogy a HP az mardt a HP, mig a Compaq lett a HPE. A regi ceg meg mindig nyomtatokat gyart, a masik pedig tovabbra is vallalati szamitastechnikai hardvereket. Legalabb nem egyensen a kinaiaknak adtak el a reszlegeiket, szepen darabokban, mint az IBM.
  • arty #1
    remélem szép lassan kimúlnak... (najó, igazából azt szeretném, ha már holnap olvashatnám a csődjelentésüket)

    reorganizáció-reorganizáció-reorganizáció. papíron a végtelenségig növekszik a hatékonyság - a levezénylő managgerek szerint, a gyakorlatban persze folyamatosan a működőképesség határán egyensúlyoznak (tudom, voltam "belül" :D )