Berta Sándor

A HP veszi át a Samsung nyomtató­részlegét

Az amerikai gyártó tovább erősítheti a pozícióját a folyamatosan zsugorodó nyomtatópiacon.

A Hewlett-Packard 1,05 milliárd dollárt fizet a dél-koreai konszern nyomtatási üzletágáért és a következő egy évben zárja le a tranzakciót. Mindezt Dion Weisler, a HP vezérigazgatója jelentette be. A nyomtatópiac egy olyan terület, ahol a Hewlett-Packard szerint hosszú esztendők óta nem történt innováció és ez frusztrálja az ügyfeleket. A gyártó a jövőben a fénymásolókat multifunkciós készülékekkel akarja kiváltani és a Samsungnak komoly portfóliója van A3-kompatibilis multifunkciós termékekből.

Ezek ötvözik a másolók teljesítményét a nyomtatók egyszerűségével, megbízhatóságával és jó kezelhetőségével. Ebben a szegmensben a Samsung mellett több gyártónak (Xerox, Canon, Ricoh, Konica Minolta) is erős a termékkínálata. Weisler közölte, hogy a Samsung nyomtatórészlegének átvétele lehetővé teszi a számukra, hogy új innovációkat valósítsanak meg a nyomtatók területén és hatékonyabb, biztonságosabb és gazdaságosabb új üzleti lehetőségeket kínálhassanak az ügyfeleiknek. A Samsung a HP nyomtatóit a koreai piacon továbbra is Samsung márkanév alatt fogja árulni.

Az üzlet több mint 1300 fejlesztőt és 6500 szabadalmat érint. A felvásárlással a HP komoly tudásra tesz szert a lézernyomtatók piacán is, ahol az amerikaiak több mint 30 éven át együttműködtek a Canon szakértőivel. A tranzakció ugyanakkor nem fogja negatívan érinti ezt a kooperációt, hanem éppen ellenkezőleg, ahogy Fujio Mitarai, a Canon elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: az átvétel még inkább előre fogja vinni az együttműködést és egyúttal gondoskodik majd mind a két vállalat növekedéséről.

Az üzletet ugyanakkor az illetékes versenyhivataloknak még jóvá kell hagyniuk. A Samsung egyúttal vállalta azt is, hogy a tranzakció lezárását követően 100 millió dollár és 300 millió dollár közötti összeget fektet be a Hewlett-Packard részvényeibe. A részleg átvételével kereken 6000 Samsung-alkalmazott, köztük körülbelül 1500 mérnök kerül át a HP kötelékébe. A Samsung közleményében kiemelte, hogy az üzletágat először egy külön cégbe szervezik ki és a száz százalékos tulajdonos a HP Inc. lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • attes #4
  nemrég vettem samu lézer printert, elég jól megy
  remélem még lesz hozzá egy idejig toner.
 • gforce9 #3
  "A magyar cégek legnagyobb része örül, hogy nyomtat az a nyomorult gép, lehetőleg olcsó legyen az utántöltött toner, ne legyen túl bonyolult hogy ne legyen drága a javítás. Ezek a szempontok számítanak leginkább."
  Ezt költséghatékonyságnak hívják. És ez bármilyen cégnél ésszerű dolog.

  "Ahol bérekre sincs pénz......."
  Épp ideje akkor a csődeljárásnak. Ha a melósokat akikből él a cég nem fizeti meg, csúszik a fizetéssel, mismásol vele, az a cég a kukába való.
 • petrov144 #2
  A magyar cégek legnagyobb része örül, hogy nyomtat az a nyomorult gép, lehetőleg olcsó legyen az utántöltött toner, ne legyen túl bonyolult hogy ne legyen drága a javítás. Ezek a szempontok számítanak leginkább.

  Ahol bérekre sincs pénz, ott utolsó szempont a felhő meg a színes érintő kijelző. Még ha környezetbarát megoldás is lenne pl az azonnali pdf scan felhőbe, sok felesleges bürokrácia megköveteli a papíralapú, pecsételt stb fizikai dokumentációt. Ez még sokáig így marad
 • Cat #1
  sose értettem, hogy egyes cégek miért szállnak be haldokló üzletágakba (pl. a Lenovo megvette az IBM PC üzletágát, vagy a Samsung ugyanígy - helyesen - kiszállt a merevlemezek piacáról is). Itt is inkább a felhőszolgáltatásokat kellene erőltetnie a HPnak, nem pedig a több évtizedes technológiát foltozgatnia.