Berta Sándor

Megsemmisült a HP-alapítók archívuma

Az iratok tárolására használt épületek a kaliforniai erdőtűz következtében égtek le.

A kaliforniai Sonoma megyében lévő Santa Rosában található két épületben, több mint 100 dobozban őrizték William Hewlett és David Packard HP-alapítók feljegyzéseit, leveleit, beszédeit és más dokumentumait. A kár közel 2 millió dollár lehet, legalábbis ennyire becsülték 2005-ben a gyűjtemény értékét. Az archívumot jól ismerő személyek viszont azt közölték, hogy az elpusztult iratok eszmei értéke ennél sokkal több. A két épület teljesen leégett.


A megsemmisült feljegyzések, levelek és beszédek részben a Hewlett-Packard kezdeti időszakából származtak. A gyűjtemény tulajdonosa egyébként a Keysight Technologies nevű vállalat volt, amelynek a gyökerei egészen a HP-ig nyúltak vissza. A dobozok 2014 óta voltak a Keysight Technologies tulajdonában. A társaságot nem kerülték el a kritikák, a leggyakrabban elhangzott felvetés az volt, hogy nem őrizte elég biztonságosan az anyagokat. A Hewlett-Packard archívumának egykori munkatársa azt mondta, hogy a papírokat különleges, tűzbiztos széfekben tárolták, mielőtt azok a Keysight Technologies tulajdonába kerültek volna. A cég egyik szóvivője viszont azt nyilatkozta, hogy megfelelő biztonsági intézkedéseket hoztak.

A gyűjteményt elpusztító erdőtűz eddig összesen 6800 épületet semmisített meg és legalább 23 ember veszítette el az életét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kgpro #2
    ..és ezek nem néztek tv-t? Nem tudták, hogy jön a tűzvész?... ennyi hülyét!!!
  • hungi #1
    nehéz elképzelni hogy pont ezt EZEK ne digitalizálták volna....