Berta Sándor

Tintapatron-per - megegyezett a felperesekkel a HP

A cég kénytelen kártérítést fizetni azért, mert más gyártók tintapatronjainak használatát szoftveresen letiltotta a nyomtatóiban.

Az ügy előzményei 2016-ig nyúlnak vissza, amikor a Hewlett-Packard letiltotta a harmadik féltől származó kellékeket és a nyomtatóinak fimware-jeibe beprogramozott egy lejárati dátumot. Ez utóbbinak köszönhetően, ha valaki egy harmadik féltől származó tintapatront használt a tintasugaras nyomtatójában, akkor 2016. szeptember 13. után olyan hibajelzést kapott, amely szerint az adott tintapatron hibás és tovább nem használható. A HP e lépés alkalmazását az innovációi és szellemi jogai védelmével indokolta.

Valójában az igazi ok az alkalmazott üzleti modell lehetett, amely alapján a társaság olcsón adja a nyomtatót és a haszna a tintán van, ugyanúgy, ahogy a borotvapengénél vagy a kapszulás kávénál is a töltésen van a nyereség. Amennyiben pedig a tintát nem a vállalat értékesíti a fogyasztónak, akkor nem működik az egész koncepció.

A probléma elsőként a 123inkt nevű holland cég tintapatronjainál jött elő. A HP először tagadta a felvetéseket és azt mondta, hogy nem tud az egész dologról semmit, ennek azonban ellentmond az, hogy a hivatalos fórumában számos olyan bejegyzés szerepel, amelyben az emberek pontosan leírták a problémát. A társaság később már elismerte, hogy mindez egy új firmware miatt van.

Az ügyben az Amerikai Egyesült Államokban jogi eljárás indult, amelyben a Hewlett-Packard volt az alperes és a vád a piaci versenyre vonatkozó törvények megsértése volt. A per most megegyezéssel zárult, de valójában a társaság veszített, hiszen egyrészt 1,5 millió dollár kártérítést kell fizetnie az ügyfeleknek és a perköltségek is a vállalatot terhelik. A felperesek úgy vélték, hogy az összeg nem tűnik nagyon magasnak, azonban elegendő a károsultak kárpótlására. A Hewlett-Packard eljárása összesen 2,4 millió ügyfelet érintett, őket a közeljövőben tájékoztatják az ítéletről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #5
    Szörnyen bosszantó amikor megveszi az ember a nyomtatót, ami lehet mondani, hogy olcsó, de valójában nem olcsó! Aztán szembesül vele, hogy csak a rohadt drága patronokat tudja beletenni! Jól megszívatták! Jár a büntetés! Végre valakik felléptek az ilyen szívatás ellen! Csak így tovább. Le az ilyen cégbirodalmakkal!
  • igazamvanvagyig #4
    Hát kár érte,mert a hp olyan mínőségben nyomtar majdnem mint egy lézernyomtató.
    Nem is tudom,felfogni,hogy,hogy nem japán és jó.Valószinű japan mérnökök vannak ott.A patronok miatt le is szoktam róluk.Epsonom van mindent eszik.
  • kvp #3
    Az a baj ezzel a technologiaval hogy a nyomtatofej a patronban van. Ha beszarad a festek kuka, ha kifogy akkor is beszarad es kuka. Tisztithato de csak limitalt mertekben, ezert az utantoltest a kifogyas elott kell mindig elvegezni es nincs tinta szenzor a nyomtatokban csak becsulnek (tobbnyire ala). Es meg igy is berohadhat a fej egy egy fuvokaja es akkor megintcsak csere...

    Egy gyartonak elvileg joga van csak a sajat patronjait elfogadni de errol tajekoztatnia kell a vevoket es nem aktivalhato titokban utolag. Ha ra van irva a dobozra kivulre akkor legalis. A per csak errol szolt, az egyszer eldobhato vacak nyomtatasi technologiarol nem.
  • csicso82 #2
    Nem vagyok otthon a tintapatronokkal kapcsolatban de az talán még egyszerűbb lenne ha a kifogyott patront elviszed valahová és ott feltöltik újra nem egyszerűbb.
  • Tetsuo #1
    Tehát 1,5 millió dollár kártérítés és 2,4 millió ügyfel... Továbbá a (third party) patrongyártó cégek is felperesek.
    Már megint a vásárló jár rosszul, még akkor is, ha felperesként nyert. (Szemforgató szmájli.)

    "A HP először tagadta a felvetéseket..." Gondolom ezért sem megy börtönbe senki.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.09.24. 22:02:41