Berta Sándor

Beváltak a vízimentőknek segítő drónok

A villámgyors drónok kamerákkal pásztázzák a vizet és baj esetén mentőmellényt dobnak le a bajban lévő embereknek. Az idén még csak tesztelési céllal alkalmazták a robotrepülőgépeket.

A Német Vöröskereszthez tartozó vízimentő szolgálat (DRK Wasserwacht) és a Német Életmentő Társaság (DLRG) az idén nyáron Mecklenburg-Előpomeránia strandjain és tópartjain 18 pilóta nélküli légi járművet használt. A 85 kilométer/órás maximális sebességgel közlekedő drónok többek között egy vészhelyzetben ledobható és másodpercek alatt felfúvódó kis mentőeszközt szállítottak.


Werner Kuhn, a Német Vöröskereszt tartományi elnöke kiemelte, hogy a sebességüknek köszönhetően a robotrepülőgépek sokkal gyorsabbak bármely embernél. Amennyiben a pilóta nélküli légi járművek a fedélzeti kamerájuk segítségével egy fuldokló személyt vettek észre, akkor odarepültek az illetőhöz és ledobtak egy mentőmellényt, ami addig elegendő volt, amíg a helyszínre ért egy vízimentő.

Kuhn hozzátette, hogy az új megoldások kiegészítik az embereket és azok alkalmazása miatt nem rúgtak ki egyetlen vízimentőt sem. A fedélzeti kamera képeit nem tárolják, ezáltal nincsenek adatvédelmi aggályok sem és a drónok nem folyamatosan vetik be, hanem csak vészhelyzetben, ezáltal nem zavarják a pihenőket. Ez volt az első alkalom, hogy Németországban a vízimentők robotrepülőgépeket alkalmaztak, de a kedvező tapasztalatok miatt jövőre is folytatják a projektet, mert a pilóta nélküli légi járművek beváltak.


A Német Vöröskereszt azt közölte, hogy az idén nyáron a 18 drón 14 strandszakaszon teljesített szolgálatot és összesen körülbelül 40 bevetést teljesített. A DLRG Prerowban tesztelte a megoldást, éles bevetésre ott nem került sor, de Thorsten Erdmann, a szervezet szóvivője elmondta, hogy a robotrepülőgépek megkönnyítették az eltűnt emberek felkutatását a tengeren, illetve a nehezen megközelíthető helyeken. Thomas Powasserat, a Német Vöröskereszt Vízimentő Szolgálatának regionális vezetője kifejtette, hogy a technika egyértelműen biztonságosabbá teszi a vízimentők munkáját. Az önkéntesek korábban csak távcsövekkel kutathatták át a környéket, és vagy ki kellett úszniuk a bajbajutottakhoz vagy csónakkal kellett kimenniük, most viszont már felküldhetik a pilóta nélküli légi járműveket, amelyek sokkal gyorsabban a helyszínre érhetnek.


Mecklenburg-Előpomerániában a Német Vöröskereszt eddig 120 vízimentőt képezett ki drónpilótának. A tervek között szerepel, hogy a jövőben a tavak partjain is megjelenik az új rendszer. A Német Vöröskereszt ősszel az Újbrandenburgi Főiskola munkatársaival közösen azt akarja tesztelni, hogy mennyire lehet hatékony a hőképkamerák használata a vízimentésben. A szakemberek azt remélik, hogy ilyen módon gyorsabban felkutathatók lesznek az eltűnt személyek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #2
    Szerintem nem mentőmellény amit ledob, akkor se ha így írják a cikkben, hanem egy ilyen kis bizgentyű amit a képen is mutatnak.
  • Tetsuo #1
    Egy fuldokló hogyan vesz fel egy mentőmellényt? Egy felfújódó bója vagy mentőöv nem lenne célszerűbb?