Berta Sándor

Drónokkal védenék meg a Nagy-korallzátonyt

A víz alatt közlekedő járműveket méreginjekcióval szerelik fel a töviskoronás tengericsillagok elpusztítására.

A Föld legnagyobb korallzátonya 2000 kilométer hosszan húzódik Északkelet-Ausztrália partjai előtt és évek óta pusztul. A súlyos helyzethez hozzájárulnak a túlzottan meleg víz, a halászat, a környezetszennyezés és a töviskoronás tengericsillagok, amelyek a korallok legnagyobb természetes ellenségei és ahol tömegesen felbukkannak, ott egész szirteket tehetnek tönkre. A korallevő állatok populációja az elmúlt esztendőkben jelentős mértékben megnőtt.

Most egy új módszer segítségével szorítanák vissza a töviskoronás tengericsillagokat. A megoldást a RangerBot nevű víz alatti drón jelentheti, amelyet olyan méreginjekciókkal szereltek fel, amelynek a segítségével megsemmisítheti a korallevő állatokat. Az elképzelés az, hogy a közeljövőben több ilyen drón is járőrözni fog a tengerben és kifejezetten a töviskoronás tengericsillagokra vadásznak majd. A technológiát egyébként 2015-ben mutatta be a Queenslandi Egyetem és a drónok állítólag 99 százalékos pontossággal képesek azonosítani a korallok ellenségeit, majd a mérget bejuttatni a szervezetükbe.


A járműveket felhasználnák a korallok állapotának folyamatos ellenőrzésére és a víz alatti térképek készítésére is. A drónok akár nyolc órán át is a víz alatt maradhatnak, mielőtt újra fel kellene tölteni az akkumulátoraikat, s ezzel sokkal tovább képesek lent maradni, mint a búvárok. A víz alatti járművek olcsóbbak és hatékonyabbak is, ráadásul könnyen kezelhetők: egy képzetlen személynek is csupán 15 percbe telik megtanulni a működtetésüket. A RangerBot súlya 15 kilogramm, míg a hossza 75 centiméter.

Ausztrália számos módon próbálja védeni a Nagy-korallzátonyt, többek között kamerákkal felszerelt drónok repülnek el a terület felett folyamatosan feltérképezve azt, szimulációk mutatják meg a várható folyamatokat, valamint mesterséges zátonyrészekkel próbálják megállítani a korallzátony szétesését, pusztulását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!