Berta Sándor

Drónok segítik a tűzoltók munkáját

Darmstadt városa robotrepülőgépet adományozott a helyi tűzoltóknak.

A darmstadti tűzoltóság új pilóta nélküli légi járműve 3 kilogramm súlyú, akár 50 kilométer/órás sebességgel is repülhet és 4000 euróba kerül. A drón repülő szemként segítheti majd a "lánglovagok" munkáját a nagyobb tűzeseteknél, az árvizeknél és a földrengéseknél. A robotrepülőgépet táblagép és vezérlőegység segítségével a felszínről irányítják. A rögzített felvételeket valós időben továbbítja a készülékre, majd pedig onnan egy kábel segítségével a bevetést irányító járműnek, ahol kiértékelhetik azokat.

A szövetségi közlekedési minisztérium nemrég könnyebbé tette a robotrepülőgépek használatát, így a tűzoltóságok vagy a Német Vöröskereszt immár engedélyek és különösebb szakismeretek nélkül alkalmazhatják a pilóta nélküli légi járműveket. Ugyanakkor a repüléstilalmi zónákban, például a repülőtereken vagy a nagyobb embertömegek közelében továbbra is érvényben vannak a külön szabályozások és fontos, hogy az üzemeltetőnek látnia kell a drónt. Rafael Reisser darmstadti polgármester meg van győződve a drónok előnyeiről. Rámutatott, hogy az eszközök által továbbított információk az alkalmazott legkorszerűbb technikának köszönhetően sokkal precízebbek, emellett a bevetési egységek biztonsága is növelhető. Johann Braxenthaler, a darmstadi tűzoltóság vezetője az adománynak köszönhető költségcsökkenést emelte ki.


A dillenburgi önkéntes tűzoltóság jelenleg két robotrepülőgépet is üzemeltet, az egyiket nagy felbontású, míg a másikat hőkamerával szerelték fel. Mindkettő alkalmas a tűzesetek mellett akár az eltűnt személyek felkutatására is. Florian Brandenburger, a tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy a bevetésirányítás számára fontos segítséget jelentenek a multikopterek, hiszen a nehezen megközelíthető vagy áttekinthetetlen terepeken is lehetővé teszik a helyzet gyors feltérképezését.


A repülések során készített fényképeket elsősorban szolgálati célokra használják fel. A bizonyítási vagy bűnüldözési eljárások során a fotókat és a filmeket a nyomozók rendelkezésére kell bocsátani. Ugyanakkor biztosítani kell a személyiségi jogok védelmét, ami azt jelenti, hogy az illetékesek engedélye nélkül nem adhatók tovább a lakásokról vagy a felismerhető magánszemélyekről készített felvételek. Jelenleg a tűzoltóságok számára használható pilóta nélküli légi járművek ára 1000 és 5000 euró között mozog. Az összeg a felszereltségtől függ. Azonban nem minden település engedheti meg magának drónok beszerzését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DrSoong #1
    Nagyon helyes! De a törvény mindenkire vonatkozik és kérjenek a használatra légtérhasználati engedélyt 30 napos elbírálással.