Berta Sándor

Megakadályozná a drónok ellopását az Amazon

Az értékes szállítmányokkal ellátott robotrepülőgépek vonzó célpontjai lehetnek a támadóknak, ezt gátolná meg a vállalat.

Az Amazon szabadalmaztatott egy rendszert, amely megakadályozhatja a drónok ellopását. Az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) 2016 augusztusában benyújtott dokumentum címe Hostile takeover avoidance of unmanned vehicles. A USPTO most fogadta el a szabadalmat. A rendszer lényege, hogy a pilóta nélküli légi járműnek a központból érkező bizonyos jelekre kell válaszolnia előre meghatározott időközönként, s ugyanez a kapcsolat fordítva is működik. Amennyiben valamilyen okból üzemzavarok merülnek fel, akkor működésbe lépnek a biztonsági mechanizmusok.

Az Amazon szerint a közeljövőben növekedni fog a drónok ellen végrehajtott támadások száma, legyen szó lopásokról vagy a lezuhanást célzó szándékos akciókról. Miután a kereskedelmi társaság hosszú távon a robotrepülőgépekre és lebegő logisztikai központokra építene, hogy gyorsabban tudja kiszállítani a megrendelt csomagokat, ezért felismerte, hogy szükség lesz megfelelő biztonsági rendszerekre is. Az már egy más kérdés, hogy az új megoldás mennyire tántorítja majd el a bűnözőket a céljaiktól. A Mashable mindenesetre úgy vélte, hogy a biztonsági erőfeszítéseket a bűnözők akár kihívásként is értékelhetik.

A témában nem ez az óriáscég első ötlete, hiszen 2016-ban már benyújtotta a Directed fragmentation for unmanned airborne vehicles című szabadalmát. Az elképzelés lényege az, hogy célzottan lehetővé válna az alkalmazott pilóta nélküli légi jármű önmegsemmisítése azért, hogy az ne csapódjon be a földbe. Így a drón ellenőrzött módon zuhanhat le és ami fontos: darabokban. Az Amazon ehhez egy önmegsemmisítési szekvenciát dolgozott ki, amely megakadályozza, hogy a robotrepülőgép egyben essen le, mert az komoly sérülésveszélyt jelent. Az új elképzeléssel ez a veszély jelentős mértékben csökkenthető. A rendszer ráadásul a szállított csomagot ledobhatja egy fára, hogy az ne essen le és ne sérüljön meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #4
  Az elterites ellen egy biztos megoldas van, a kommunikacios csatorna digitalisan alairt kell legyen mindket iranyban. Erre pont alkalmas a sima SSL is, amennyiben mindket fel ellenorzi a masik tanusitvanyat. Raadasul van benne allithato keepalive is, azaz ha nincs is eppen kommunikacio, akkor is ellenorzi a csatorna megletet ping csomagokkal. Az SSH ugyanigy mukodik.

  Na most az hogy meg egy buta DJI is hazamegy ha elvesziti a jelet megint mas kerdes.

  Semmi uj nincs s szabadalomban amit ne hasznalnank regota...
 • Macropus Rufus #3
  ja és igen: a terroristák. Annyi elég, hogy bezavarják a kommunikációt. A cucc meg zuhan és robban és darabokra esik.
  Mert az nem volt a cikkben, hogy ha pl. város felett szűnik meg a kommunikáció akkor a dron autonóm módba vált, megkeresi a legnyugisabb terürlett és harakirit csinál.
 • Macropus Rufus #2
  nincs is szebb mint amikor ilyen-olyan hiba miatt megszakad a kapcsolat és Amazon dronok kezdenek hullani a levegőből. Darabokban.
  Értem én, hogy ez így annyira nem gáz, mert nem a 10kg DJI hullik a fejemre, de megkorák is azk a darabok? Mert egy 1dkg-os darabb 100m-ről simán tud nagyot is ütni, ha műanyag akkor is. Meg gondolom a szétesés után tompa élűek lesznek a darabok. Mert amiért agyon nem csap, azért miszlikre vághat.
  Egyáltalán: mi a tökömért kell a dronokat bevinni a szállításba? Nincs jobb mint amikor naponta 100-150 dron repked pl. Budapest felett. Mert 1 dron biztos, hogy nem fogja azt kiszállítani mint amit most egy 3.5tonnás kisbusz. (pl. Fedex, DHL és társai)
  Jó kis csúcsforgalom lesz odafent :)
 • NEXUS6 #1
  Jézus!
  Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön!
  És ezt most komolyan írtam!