Berta Sándor

Az egér­mozgásokat is figyeli a Facebook

Több száz oldalas anyagban magyarázta meg a közösségi portál az amerikai kongresszusi képviselőknek, hogy mit miért csinál. Nagyon érdekes dolgokat ismert el hivatalosan a cég.

A Facebook alapítója és vezetője az amerikai kongresszus előtti áprilisi meghallgatásán nagyon sok kérdésre nem tudott reagálni. A napokban bepótolta ezt és az újságírók érdekes dolgokat fedeztek fel a több száz oldalas válaszcsomagban. Az eddig sem volt titok, hogy a Facebook gyakorlatilag semmitől sem riad vissza, ha a felhasználói adatok gyűjtéséről van szó. Most viszont a társaság hivatalosan is elismerte, hogy követi a regisztrált tagok egerének mozgását. Mindezt a társaság azzal indokolta, hogy ki akarja találni, hogy az egeret egy ember vagy egy bot mozgatja. Ugyanezt hozta fel indokként annak megfigyelésére is, hogy a böngészőablak a háttérben fut vagy előtérben van.

Kiderült az is, hogy a Facebook rendszere feljegyzi a felhasználó által alkalmazott operációs rendszert, böngészőt, adatneveket és kiegészítőket. A mobileszközök esetében pedig az óriáscég pontosan tudja, hogy az adott készüléknek milyen állapotban van az akkumulátora, mennyi szabad memóriája van és milyen erős a mobil- vagy a WLAN-jel. De szintén feljegyzésre kerülnek a Bluetooth- és WLAN-kapcsolatok, valamint az elérhető hotspotok.


Nagyon impresszív az adatforrások listája, mindez természetesen kizárólag segítési célból, például hogy gyorsabb legyen a telefonról a tévére küldeni egy videót

Az online és az offline tevékenységekkel kapcsolatos információkat is szorgosan gyűjti a Facebook. A vállalat többek között követi a harmadik félen keresztül megvalósuló vásárlásokat, a használt alkalmazásokat, játékokat és fiókokat. Miután sok alkalmazás, játék és szolgáltatás is éveken át a Facebookon keresztüli belépésre épített, ezért a közösségi portál gyakorlatilag korlátlanul hozzáférhetett a felhasználói adatokhoz. Amennyiben valaki valamikor hozzáférést adott a Facebooknak a címjegyzékéhez, akkor a vállalat elérhette a hívásokkal kapcsolatos és az SMS-adatokat is. A legtöbb felhasználó ráadásul még - GPS-szen keresztül - a tartózkodási helyét is megosztotta.

Mark Zuckerberg ugyanakkor először cáfolta nyilvánosan azt a dolgot, hogy a különböző készülékekbe beépített mikrofon segítségével az adott helyiségeket is lehallgatnák, de az tény, hogy a társaság korábban már benyújtott egy ilyen szabadalmat, így gyakorlatilag csak idő kérdése egy ilyen funkció aktiválása.

Érdekesség, hogy már 2013 novemberében kiszivárgott, hogy a látogatók egérmozgásait is elemzi a Facebook. Az alkalmazott szoftverrel kideríthető, hogy a regisztrált tagok miként használják a szolgáltatást, megtudható, hogy egy adott személy mit néz a portálon, mennyi időt tölt el ott, továbbá hogy mikor görget tovább vagy kezdeményez egy akciót. Az egérmozgások követése nem csupán adatgyűjtésre jó. Egy olasz kutatócsoport tavaly kidolgozott egy új módszert, amelynek lényege, hogy az egérmozgások elemzésének segítségével lehetővé teszi a hamis identitások felismerését. Ezáltal megakadályozhatók például a személyazonosság-lopások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mrzed001 #7
  Szerintem attól, hogy te elfogadtad az EULA-t, a veled éppen egy hálózaton lévők még nem (család, ismerős, vadidegen, pincér).
  Mint ahogy vakbélműtéthez is ha megadtad az engedélyt, attól még a váróban lévő további 20 embernek (páciens, kísérő, nővér, orvos) azért csak nem kellene kivenni a vakbelét ...

  A routerek eltétele pedig a geopozicionáláson kívül másra aligha használható.
  Magyarán ha nem osztod meg az alkalmazással a helyzeted, akkor is tudja, hogy hol vagy.

 • Macropus Rufus #6
  hát nem is tudom... most már rá kéne lépni a tökéee és hanyatlökni, de tényleg.
  Kicsit túl sokat akart a srác és a cége. Ebből nagyon nagy szívás lesz. Szerintem még a börtönt is be fogják neki harangozni. Gyak. milliárd ember adataival élt vissza, sok esetben engedély nélkül... Sztem ez a szenátusi meghallgatás még csak a jéghegy picike csúcsa.
 • Ellaberin #5
  NSA lesz az, de mindketten húzhatnának valakijüket a valamijükre.
  Ha az EU nem tesz oda vagy két milliárdos büntetést, akkor... illetve akkor se :(
  Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2018.06.15. 18:50:58
 • wraithLord #4
  "...az anyacég, az FBI..." :D
  ----
  Ha az anyacég tényleg az FBI, akkor nem szóltam, de ha esetleg nem... látom Zucki nem bírja ki, hogy ne másszon bele könyékig mások dolgaiba, ha már van rá lehetősége... Szolgáltató... :D Szolgáltatónak álcázott privát adatokkal ügyeskedő/kereskedő népművészeti agyagedény.
 • NEXUS6 #3
  Az FB-nek valszeg a routerekből, hw információból nem sok hozadéka van, max, hogy az anyacég, az FBI kéri tőlük, cserébe azért, hogy hagyja őket garázdálkodni. ;)
 • grobs #2
  Kapcsolati háló építésében segíthet. pl. kikkel jársz azonos szórakozóhelyekre akik nincsenek a kapcsolataid között, kikkel dolgozol együtt akik nem adták meg a munkahelyüket, stb. Mindezt természetesen anonim módon ... kivétel ha elfogadtad az eula-t, mert akkor övék a lelked is.
 • mrzed001 #1
  Elsőnek a Criminal Minds-ból ugrott be egy mondat:
  - új szintre emelték a privát szféra megsértését ...

  Egyszerűen nem jövök rá, hogy milyen LEGÁLIS haszna lehet abból, hogy elteszi az elérhető WIFI routerek listáját, meg hogy milyen további eszközök, gépek vannak velem azonos hálózaton ?

  Illegális? Na arról már van pár tippem !