MTI

Több milliárd fontos bírságot kaphat a Facebook, ha nem moderál

Több milliárd fontig terjedő pénzbüntetésekkel sújtaná a brit kormány azokat a globális közösségi médiaportálokat, amelyek nem akadályozzák meg illegális - például zaklató, fenyegető, vagy terrorcselekményre buzdító - tartalmak megjelenítését felületeiken.

Matt Hancock, a digitális, kulturális, média- és sportügyekért felelős brit minisztérium vezetője a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva elmondta: a kormány ősszel terjeszti a parlament elé az erről szóló törvénytervezetet, amely jogilag kötelező erejű magatartási normákat ír elő a legnagyobb közösségi médiacégek, köztük a Facebook, a Google és Twitter számára. Hancock szerint a törvénytervezet alapján a Facebook abban az esetben is súlyos pénzbírsággal számolhat, ha lehetővé teszi 13 évnél fiatalabb brit felhasználóknak saját Facebook-profiljuk regisztrálását.

A szakminiszter az interjúban elmondta: a célok között szerepel a közösségi portálok kötelező beszámoltatása is arról, hogy milyen technikai lépéseket terveznek az olyan illegális tartalmak azonosítására és eltávolítására, mint gyermekek bántalmazásának képi ábrázolása, terrorcselekmények végrehajtásához útmutatást nyújtó videók, vagy halálos fenyegetéseket tartalmazó üzenetek. Hancock szerint az együttműködést a törvényi kötelem ellenére is megtagadó közösségi médiacégek büntetési tételeit az adatvédelmi előírások megsértéséért kiszabható bírságokhoz hasonló módon állapítanák meg. Az erről szóló törvény az érintett cégek globális forgalmának 4 százalékáig terjedő pénzbüntetést tesz lehetővé, és ez a legnagyobb közösségi médiacégek esetében fontmilliárdokra rúgó bírságokat jelentene.

Nemrégiben Amber Rudd volt brit belügyminiszter is arra szólította fel a globális közösségi felületeket üzemeltető internetes vállalatokat - szintén közvetlenül nevesítve közülük a Facebookot, a Twittert és a Google-t -, hogy sürgősen fejlesszenek ki olyan technológiai megoldásokat, amelyek megtisztítják felületeiket a terrorista, radikalizáló tartalmaktól. Rudd - aki azóta egy bevándorlásügyi belpolitikai vita miatt távozott tisztségéről - nem sokkal lemondása előtt bejelentette: a brit kormány szigorítási tervei szerint a jövőben súlyos, 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekménynek minősülne az online felületeken megjelenő terrorista tartalmak puszta megtekintése is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #11
    A szokásos köcsögség az egész! Elég közel vannak már most is a rácsok, vigyük még közelebb. Jelenleg is hatalmas börtönbe élünk, ahol minden tettünket meg akarják zabolázni, és csak a megengedett viselkedést tűrik. Ideje volna már lépni a hatalom ellen! Van kinek tetszetősebb a börtöne, van kinek még épp, hogy elfogadható, de mindez akkor is csak rabság! Nem a szimpla emberekért való!-mert mi csak rabok vagyunk!
  • Macropus Rufus #10
    hehe.:) az nekem nem tetsző arc kap egy linket egy fiktít címrlő, de a lényeg, hogy a cím maga ismerős legyen.
    A levélben van egy link. A link másik oldala a kőkemény terrorista propaganda oldalra mutat. Az egyorrú megnyitja (mint a fertőzött leveleket úgy általában szokás) és az MI6 már viszi is a fenébe... Tényleg élet szerű ez a paragrafus. :) :)

  • Tetsuo #9
    Persze, hogy a pénzről szól, hiszen gazdaság és politika.
    El lehet képzelni, mit ajvékolna (és szankcionálna) a fél világ, ha ezt a kis Magyarország lépné meg.
  • Ellaberin #8
    Nem szól ez másról, mint hogy törvényesen meg tudják fejni a nagy cégeket.

    " 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekménynek minősülne az online felületeken megjelenő terrorista tartalmak puszta megtekintése is"

    Ennek se kell már idiótának lenni..... Ha meg meg is alkotják így ezt a törvényt, jogosan mondhatjuk:

    Hülye angolok, angol hülyék! :D
  • Macropus Rufus #7
    a hozzászólásod kapcsán nekem a V mint vérbosszú ugrott be. :D az is angliában játszódik. Ott is diktatatura van. :)
    de amgyú ja: kezdenek bekattani. Nekik amúgy még marha könnyű dolguk is van, egy szigetet sokkal könnyebb védeni mint egy bármi mást.
  • Sydra #6
    Ha ezt és az elmúlt pár év trendjeit vesszük alapul, könnyen lehet, hogy a britek 10-20 éven belül egy kommunista rezsim uralkodása alatt fogják találni magukat.
  • Macropus Rufus #5
    valami ilyesminek látszik. De ugye a törvényeknél van egy olyan, hogy életszerűtlen. Ez sztem az. A gép nem tudja csekkolni a korát az illetőnek. A szülő sem tudd 7/24-ben a gyerek mellett lenni. A biztonsági programok sem érnek semmit, mert legfeljebb nem otthon regel, nem saját névvel. A szülő azt hiszi, hogy az ő 13 éves csöpsége egy angyal, közben Evil névvel fent van az FB-n és osztja az igét.
    Meg hát ismét csak az események után futnak a jogalkotók. Felmérések szerint pont ez a 10 éves korosztály már cikinek tartja a Facebook-ot.
  • end3 #4
    Igazából nem érdekli őket.., csak az, hogy a szülő büntethető legyen a "hülyegyerekéért" is.
  • Macropus Rufus #3
    "Facebook abban az esetben is súlyos pénzbírsággal számolhat, ha lehetővé teszi 13 évnél fiatalabb brit felhasználóknak saját Facebook-profiljuk regisztrálását."
    na ezt, hogy a fenébe tudják lecsekkolni? Hülyék ezek a angolok. De tényleg.
  • jozsi031 #2
    Mert megtehetik.