Berta Sándor

200 alkalmazást zárhat ki a rendszeréből a Facebook

A társaság betartotta a korábbi ígéretét és átvizsgálta a közösségi platformjához kapcsolódó programokat.

Márciusban vált ismertté, hogy 50 millió profil adatait szerezte meg a Cambridge Analytica és ezeket politikai célokra használták fel. Később kiderült, hogy nem 50 millió, hanem 2 milliárd Facebook-profilhoz férhetett hozzá a vállalat, amely nemrég csődöt jelentett. Azonban nem csupán a Cambridge Analytica érte el a Facebook felhasználói adatait, hanem számos további szoftver is és a társaság levonta a megfelelő következtetéseket. Az óriáscég a botrány kirobbanása után átvizsgálta a közösségi oldalához hozzáférő több ezer alkalmazást és most kiderült, hogy azok közül 200-at várhatóan kizár majd a rendszeréből - mindezt Ime Archibong, a Facebook termékpartnerségekért felelős alelnöke jelentette be.

Az, hogy a 200 programot végül valóban kizárják a rendszerből elsősorban a most bevezetett átfogó eljárás eredményétől függ. Ebben a folyamatban belső és külső szakemberek egyaránt részt fognak venni. Amennyiben bizonyítékokat találnak arra, hogy a szoftverek tényleg visszaéltek a felhasználói adatokkal, azokat végérvényesen eltávolítják azokat a rendszerből. Ilyen esetekben szintén értesítik majd az érintett tagokat.

A Facebook egyébként nem közölte, hogy mely alkalmazások lehetnek érintettek. Archibong csak annyit írt, hogy sok munkát fog jelenteni, amíg az összes olyan programot megtalálják, amely visszaélhetett a felhasználói adatokkal. Ez a folyamat pedig egy ideig még eltart majd. Alapos vizsgálatot fognak folytatni, amelyet a lehető leggyorsabban le akarnak zárni. Az eredményekről tájékoztatják majd a közvéleményt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #2
    Az FB-nek és vele szerződött harmadik feleknek az az alapvető érdeke, hogy az adott szoftver jogi lehetőségek és technológiai tényezők mentén minél több személyes adathoz férjen hozzá. Ezért "ingyenes a Facebook, és az is marad". Azonban van döntési lehetőség. Például lehet elkerülni ezeknek az alkalmazásoknak a használatát.
  • Alien69 #1
    A face is elmet a csába, meg az alkalmazások, melyek csak úgy hajlandóak települni, hogy mindenhez hozzáférést akarnak. A facenek erre figyelnie kellene, de magasról szarik rá...
    Utoljára szerkesztette: Alien69, 2018.05.15. 18:11:49