Berta Sándor

Válaszolt a kongresszusi kérdésekre Mark Zuckerberg

A Facebook alapítója és vezetője az amerikai kongresszus előtti áprilisi meghallgatásán nagyon sok kérdésre nem tudott reagálni. Most bepótolta a válaszokat.

Mark Zuckerberg több száz oldalas válaszcsomagot hozott nyilvánosságra. A menedzser az áprilisi kongresszusi meghallgatásán nagyon sok kérdésre nem tudott vagy nem akart válaszolni és ezért általában két dolgot ismételgetett folyamatosan. Az egyik az volt, hogy a Facebookot a Harvard Egyetemen alapította, míg a másik, hogy nem tud minden kérdést megválaszolni, ezért később ő és a csapata vissza fog térni a szenátorok elé. Az ígéretét be is tartotta.

Az "I'll have my team get back to you.“ mondat variációi több tucatnyi alkalommal hangzottak el Zuckerbergtől. A felmerült kérdések a felhasználói adatok kezelésével kapcsolatos irányelvekre, az általános adatvédelemre és a közösségi oldal politikai ambícióira vonatkoztak.

A nyilvánosságra hozott csomag válaszai többek között leírták az alkalmazott eljárásokat, amelyeknek a felhasználókat kell megvédeniük a gyűlöletbeszédekkel és a diszkriminációval szemben. A Facebook azt is megpróbálta bizonyítani, hogy a legutóbbi amerikai elnökválasztási kampányban nagyjából egyforma mértékben kapott támogatást Donald Trump és Hillary Clinton, s a platform egyik jelöltet, politikai pártot vagy irányultságot sem részesítette előnyben. A több száz oldal ellenére a Facebook alapítója és vezetője bizonyos kérdések megválaszolását igyekezett elkerülni. Ilyen volt az a kérdés, hogy a Facebook gyűjti-e a nem regisztrált személyek adatait is, illetve hogy kinek a felelőssége az, hogy a felhasználókat 2015-ben nem tájékoztatták arról, hogy az adataikat továbbították a Cambridge Analytica cégnek.

A The New York Times kiderítette, hogy 224 esetben a közösségi oldal egy korábbi válaszra hivatkozott. Erre jó példát jelentettek Ted Cruz republikánus szenátor kérdései. A politikus az áprilisi meghallgatás során meglehetősen komoly össztüzet zúdított Zuckerbergre. Az ő kérdéseire adott válaszok esetében például az volt olvasható, hogy: "lásd a második kérdésre adott választ".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!